Veckans tips – vegetarisk gratäng till ett glas rött

Favoritmarkera

VEGETARISK GRATÄNG. Att äta vegetariskt är inte komplicerat när man bor nära grönsakernas växtplats. Krångligare kan det förvisso vara för oss nordbor.

Med ett recept som detta tänker jag att den mest inbitna köttätaren kan fundera både en och två gånger om man inte ska ändra inriktning. Den som vill serverar gratängen till lamm. Barbros val av vin är rött och som tidigare inlägg i torsdagsserien “veckans tips” är rekommendationerna fyra till antalet då jag lagt till tre egna favoriter.

En underbar vegetarisk gratäng med svamp, potatis och ris. Milda riskor eller krämlor är de bästa vilda svamparna till den här rätten. Odlad ostronskivling passar också fint.

Recept | Svamp – och potatisgratäng | som huvudrätt 2 pers

400 g potatis
600 g ostronskivling eller annan mild svamp
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
200 g riven pecorino- eller parmesanost
salt
olivolja

Gör så här

Skala och skiva potatisen tunt och skär svampen i ganska stora klyftor.

Gör en blandning av den rivna osten, persiljan och den finhackade vitlöken.

Häll en riklig bottenskyla med olivolja i en ganska stor pyrexform.

Varva potatisen med svampen och strö rikligt med ostblandningen mellan varven. Ganska rikligt med salt och en aning peppar ska också med. Ringla generöst med olivolja mellan varven. Sista varvet ska vara potatis.

Blanda ungefär hälften olivolja och vatten i ett glas (tot c:a 1 dl vätska) och häll det över potatisen.

Strö till sist över resten av ostblandningen, ringla över ytterligare lite olja och gratinera i minst en timme i 200° varm ugn.

Det är svårt att ange vätskemängden till det här receptet, men en tummregel är att man ska fylla på med vätska ungefär till hälften i formen.

Tips
Servera som vegetarisk huvudrätt eller som tillbehör till små, fina lammkotletter.

Barbros vintips
Servera till ett glas Capello di Prete 2007 (2727), 79 kronor och är en klassiker av druvan negroamaro från region Apulien.

Elkes vintips
Perez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon 2009 ((6000), Chile, 79 kronor
Vardagsvin. Trevlig och med skönt mervärde.
Provad: 2011-08-18

Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon 2008, USA, 90 kronor
Bättre vin. Dekantera, lufta, innan servering.
Provad: 2011-08-18

Cautivo Reserva 2006 (5357), Spanien, 89 kronor
Bättre vin. Lustigt charkuterirökig a la typiskt Sydafrikavin. A-typisk men helhärlig ändå.
Provad: 2011-08-18

Tack för bild till Recept.nu

Kommentera