Månadens Topp 10 – lista, februari 2012

Favoritmarkera

Det har släppts många bra viner i februari. Vem kan motstå röd, kryddig Châteauneuf-du-Pape? Jämför till en så kallad, look-a-like, från Kalifornien i Bonny Doons tappning. Eller varför inte göra helt om, byt druvsort och smak på vin och välj en pinot noir från producenten Au Bon Climat, också han hemmahörande i Kalifornien. Lika bra är denna producents vita vin. Bland alla tyska viner, de flesta av druvan riesling, har det smugit sig in ett  silvanervin, bra där med variation, och från Italien kommer producenten Gini med en skön Soave. Prisnivån är överlag hög och det är ett medvetet val som Systembolaget gjort. Det vore ju onekligen trevligt om Systembolaget även kunde släppa fler bra viner i prisklass upp till, säg 150 kronor, och inte bara ett urval från vinvärldens toppskick. Det är svårt att misslyckas när kvaliteten är hög samtidigt som det blir strikt begränsat, p g a små volymer, vilka butiker vinerna säljs i och vilka som kan (har råd) köpa dem. Det är som Vinbanken sagt tidigare, inte någon brist på vin, och det finns goda val att göra även bland lägre rankade vinhus, stilar och typer.

 

Månadens Topp 10-vita viner
Würzburger Stein Silvaner Kabinett Trocken 2010 (90549), Juliusspital, Franken Tyskland, 149 kr
Druvor: Silvaner.
Smak: Torr, medelfyllig. Citron och gråpäron, inslag av mineral, örter och skiffersten. Tydlig.
Passar till: Citronbakad lax, kyckling eller till vegatariska rätter med Provencalska kryddor och getost.
Omdöme: Tydlig “terroirist” i betydelse att man tydligt smakar av jordmånen. Oslagbar ursprungskänsla.
Betyg: 4

La Froscà 2009 (94066), Gini Soave Classico Italien, 149 kr
Druvor: Garganega.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och äpplen, inslag av mogen grape, örter och en lätt citrusfrisk avslutning. Lång.
Passar till: Soppa på rostad paprika, ugnsbakad vit fisk med basilika och kryddig olivolja.
Omdöme: Smakrik och stor smak med generös snits av en dos fat. Pluspoäng.
Betyg: 4

Bourgogne Blanc 2009(90635), Domaine Rémi Jobard, Bourgogne Frankrike, 185 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, gula och gröna äpplen, smak av citrus, inslag av mineral. Lång, frisk eftersmak.
Passar till: Grillade havskräftor, blåmusselsoppa, sallader, kyckling och fiskrätt. Lätt tilllagning, syrlig smak.
Omdöme: Tydlig mineralton ger vinet enastående nerv. Komplex.
Betyg: 4+

Bourgogne Chardonnay 2009 (90689), Domaine François Mikulski, Bourgogne Frankrike, 189 kr
Druvor:Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, Smak av gul frukt, äpplen och päron, med inslag av mineral, örter, lime, smör och nötter. Lång.
Passar till: Kyckling, kalkon, anka eller vit fisk med smöriga tillbehör, ugnsgatinerad, grillad eller panerad tillagning. Smak av gröna örter, nötter och saffran.
Omdöme: Välgjord och komplex. Skönt festvin att dricka nu.
Betyg: 4

Au Bon Climat Chardonnay (90612), Au Bon Climat, Santa Barbara County USA, 199 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Mogen gul frukt, äpplen, päron och persika, inslag av nötter, smör och mineral. Balanserade fat. Liten mineralton. Lång.
Passar till: Fisksoppa med rouille. Vit fisk eller ljust kött, kyckling, tillagade i ugn eller panna. Smör, nötter, som mandel, grädde eller örter som dragon.
Omdöme: Välgjord och balanserad. Tydligt “franskinspirerad”-vem kan säga USA?
Betyg: 4+

Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2009 (90554), WG Wegeler, Rheingau Tyskland, 229 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Söt till halvtorr, medelfyllig. Petroleumton, äpplen, söt av honung, örter och mineral. Lång, koncentrerad.
Passar till: Som fördrink till mumsbitar med asiatiska influneser, citrongräs m m. Forell och lax tillagade i folie, skysås m gröna örter, kokt potatis och citron.
Omdöme: Skönt koncentrerad, läcker och elegant. Håller länge!
Betyg: 4+

Riesling “Hugel” Jubilée (95035), Hugel, Alsace Frankrike, 249 kr
Druvor: Riesling
Smak: Söt, medelfyllig. Stram, koncentrerat fruktig, gula äpplen, honungsmelon och grape. Inslag av mineral, örter, kryddor, citrus. Lång.
Passar till: Som fördrink till mumsbitar med asiatiska influneser, citrongräs m m. Forell och lax tillagade i folie, skysås m gröna örter, kokt potatis och citron.
Omdöme: Koncentrerad och komplex. Frisk syra lyfter helhet.
Betyg: 4+

Saarburger Rausch Riesling Spätlese 2010 (99259), Forstmeister Geltz-Zilliken, Mosel Tyskland, 265 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Söt, medelfyllig. Mineralsöt smak med inblanding av aprikos, persika och röda äpplen. Lång, nyanserad och komplex.
Passar till: Gravad eller färskrökt lax, curryrätter gärna en kyckling, rödbetor. Vill du ha vinet efter maten till dessert passar färsk frukt och andra syrliga val bäst.
Omdöme: Söt riesling när som bäst. Läcker! Här kan man notera att SB kategoriserar vinet som halvtorrt.
Betyg: 5

Meursault 2009 (90690), Domaine François Mikulski, Meursault Frankrike, 349 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medel/fyllig. Generös fruktig smak av äpplen och päron, inslag av aprikos. Tydlig mineralitet, mogen citruston och lätt örtig. Komplex, nyanserad, lång.
Passar till: Kyckling, kalkon, anka, fiskrätter gärna grillade eller serv med gräddig sås. Tillbehör smörstekta grönsaker, svamp, mandel, örter. Lagrad ost.
Omdöme: Välgjord, fantastiskt balanserad. Perfekt i en elegant stil.
Betyg: 5

Månadens Topp 10-röda viner
Rouge 2009 (90451), Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 229 kr
Druvor:80% grenache, 10% syrah, 6% morvèdre samt 4% cinsault, counoise, vaccarèse, muscardin, terret noir och picpoul noir.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, inslag av björnbär, rostade fat, kaffe, tobak, läder och blyerts. Nyanserad. Lång eftersmak.
Passar till: vilt som älg eller ren, oxfilet i alla former eller hårdost. Smakrika tillbehör, rostad potatis, potatisgratäng eller svamp.
Omdöme: Nyanserad och komplex.
Betyg: 5

Viña Federico Villafañe Malbec 2008 (95022), Trapiche, Mendoza Argentina, 239 kr
Druvor: Malbec.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, parfymerd, violton, inslag av örter, tydlig mineral, lätt chokladbitter med frisk avslutning. Balanserade fat.
Passar till: Tournedos. Gärna grillat kött med tillbehör som passar till. Helgrillade grönsaker, rostade tomater, olika såser. Kikärtsröra.
Omdöme: Parfymerad och elegant. Tummen upp för ambitiös producent som utvecklat sin viner mkt positivt under senare år.
Betyg: 4

Le Cigare Volant 2007 (99200), Bonny Doon Kalifornien USA, 280 kr
Druvor: 60% grenache, 32% syrah, 4% mourvèdre och 4% cinsault.
Smak: Medel/fyllig. Mörk spänstig frukt av plommon och körsbär, stram syra, markerade tanniner, inslag av örter, tobak och mineral. Läder och fat. Komplex, lång.
Passar till: Lammragu med vita bönor. Gärna lamm i många andra former, som racks m grönsaker, vitlök och rostad potatis. Tzatsiki kan också passa bra.
Omdöme: Obegripligt bra och så nära “original” vore det inte för en lätt, men uttalad, fruktsötma.
Betyg: 5

Vinyes Velles 2008 (99346), Ferrer Bobet, Priorat Spanien, 295 kr
Druvor: 65% carignane, 34% grenache noir och 1% cabernet sauvignon.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, svarta vinbär, plommon och stramsyrlig blåbärston. Inslag av tobak, örter och mineral. Komplex, tät och lång eftersmak. Fat.
Passar till: Grillad fläskkarré, fläskkött generellt men också nöt eller lammkött. Gärna med syrlig rödvinssås.
Omdöme: Mineraltonen sticker ut och ger ursprunget ett ansikte.
Betyg: 4

La Bauge Au-dessus Pinot Noir 2007 (90606), Au Bon Climat, Santa Maria Valley USA, 295 kr
Druvor: Pinot noir.
Smak: Medelfyllig. Mörka bär, generös sötma, björnbär och skogshallon, inslag av rostade fat, solmogen sötma, örter och mineral. Rostad, lätt cigarrton. Lång och komplex.
Passar till: Lättrimmad rådjursstek med ljus vitpepparsås. Anka eller kyckling med gräddig sås. Boeuf Bourguignon. Ost.
Omdöme: Balanserad och komplex. Störtskön Kalifornienpinot.
Betyg: 4+

Tradition 2009 (98019), Domaine Giraud, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 299 kr
Druvor: 60% grenache, 35% syrah och 5% mourvèdre.
Smak: Fyllig. Parfymerad, söt mörk frukt av plommon och körsbär, inslag av mörk choklad, viol, tobak, örter och fat. Mineral. Lång.
Passar till: Ren- eller älggryta. Oxfilet som helstekt, inbakad eller biff. Lök och svamp till.
Omdöme: Modern snits, därtill klockren precision. Läcker, kan sparas.
Betyg: 4

Cresasso 2006 (95037), Zenato, Veronese Italien, 299 kr
Druvor: Corvina veronese.
Smak: Fyllig. Mogen frukt, mycket koncentrerad, inslag av kaffe, fat, läder, kärnig frukt, fikon och russin. Choklad, fat. Komplex och nyanserad.
Passar till: Inbakad oxfilé, grillad lammrostbiff, köttgryta eller annan smakrik kötträtt.
Omdöme: Välgjort vin med stjärnstatus. Kan sparas några år.
Betyg: 5

A la Gloire de mon Grand-Père 2009 (90688), Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 339 kr
Druvor: 98% grenache samt 2% cinsault och clairette.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, lätt parfymerad, tydlig mineralton, inslag av choklad, örter och fat. Koncentrerad.
Passar till: Helstekt kalvinnanlår eller oxfilet, ren- eller älggryta. Ost.
Omdöme: Koncentrerad, stram.
Betyg: 4

Chaupin 2009 (99267), Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 579 kr
Druvor: Grenache.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, inslag av björnbärssöta toner, örter och kryddor, fat. Chokladbitter ton. Lagerblad. Lång.
Passar till: vilt som ren och älg. Gärna med gräddsås. Smakrik kött som oxfilet passar givetvis också bra. Ost.
Omdöme: Balanserad och komplex och bättre är svårt att tänka sig.
Betyg: 4+

Vieilles Vignes 2009 (90641), Domaine de la Janasse, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 699 kr
Druvor:85% grenache, 10% syrah, 3% mourvèdre samt 2% övriga druvsorter
Smak: Fyllig. Balanserad, mörk frukt av plommon, fikon och körsbär, inslag av örter, kryddor, fat. Lång. Lätt rostad.
Passar till: Oxfilé Provencale. Bra kött av fin kvalitet, fest och tillsammans med vänner.
Omdöme: Skönt balanserad, komplex. Finvin.
Betyg: 5

Alla viner ovan provades i december 2011.

Kommentera