Les Fumées Blanches, ny årgång med personlig presentation

Favoritmarkera

Ett av Systembolagets mest populära viner, vita Les Fumées Blanches har bytt årgång. Vinmakaren bakom vinet, Virginie Navet, (bild) från Domaine François Lurton var på besök i Stockholm i början av februari. Vinbanken fick tillfälle till en kort intervju.

Det är förvisso inget nytt att de flesta viner säljs med årgångsangivelse och att den (årgången), över tid, byts ut då vin är en jordbruksprodukt. Vanligast är att ordningsföljden går kalendervis. I sällsynta fall och för vissa viner, kan producenten bestämma sig för att lansera årgången utifrån vinets faktiska mognad (vinerna från Marqués de Murrieta är bara en av många exempel).

Virginie Navet har arbetat på vinegendomar i Kalifornien, i Australien, Frankrike och Spanien och hon har en gedigen vinutbildning från högskola i Bordeaux. Att hon arbetar för Domaine François Lurton är därför helt självklart, ingen annan vinproducent än familjen Lurton är lika starkt förknippad med Bordeaux som Lurton. En i vinvärlden välkänd far, bror och flera syskon på olika befattningar inom vinnäringen gör dem utan tvekan till en vin-familj, framförallt i Bordeaux som torde vara den vinregion som Lurton räknar som hemmaplan, är ganska sällsynt.  Läs tidigare inlägg om André Lurton här. Tillsammans med sin bror Jacques Lurton gjorde sig François Lurton ett namn på 1990 talet som  the flying winemakers.  Nyheten låg i att de följde årstiderna över Jorden och kunde producera vin året om, då ansågs detta mycket modernt och nytänkande. Idag höjer knappast någon på ögonbrynen åt vinmakare med liknande, tajta arbetsscheman.

Idag har bröderna var sina egna inriktningar där François Lurton driver egendomar över världen, nu som ägare men gärna med ett finger med i drift och skötsel. Och som Virginie Navet leende säger,

– Vi, företagets nio vinmakare, har en webbsida genom vilken vi delar information om status i vingårdarna, skörd, utvecklingen av vinerna i källaren med mera. François Lurton är alltid närvarande och han vet precis vad vi gör och allt vad som händer.

Fem frågor till Virginie Navet:

Vilka viner är dina förbilder?
I like the purity and authenticity in wines.
I would say for whites my example models is the expression of Sauvignon blanc in ‘Vignes de Ratier’ & ‘Les Blanchais’ from Domaine Pellé in Menetou Salon. But as an example region, I would say the different Riesling expressions achieved in Alsace.

Är du sauvignon blanc-specialist?
I would rather say: I am at the Sauvignon blanc’s service. The most important to get the best from this variety is to understand climate & terroir, then you adapt viticulture & winemaking techniques. Sauvignon blanc is a very sensitive variety, as a winemaker I have to avoid any oxidation as a taster I have to recognise any evolution.

Vilken är nästa stora utmaning för dig som vinmakare?
It is not a next challenge, it is the big challenge for me as a winemaker: Consolidate the knowledge & understanding of the trio: soil-viticulture-variety, in order to make a great wine.

Kan man göra ett personligt vin utan att använda naturlig jäst?
The role of the yeast is to transform sugar into alcohol without stuck-ferment & off-aromas. This is why selected yeasts have been developed. Natural yeast can do this as well or sometimes not.

The matter with making a personal wine is to express a variety & a terroir. To me, the choice of natural yeast of selected yeast is not primordial.

Gillar du även rött vin och i så fall, något speciellt?
I love red wine for sure. I am very impressed by the expression of Syrah in Côte-Rôtie especially by producers like Yves Cuilleron. I have to admit I appreciate all the wines from Medoc, their ageing ability.


Provade viner 2012-02-09
Les Fumées Blanches Rosé 2011 (22138), Frankrike, 75 kronor
Blekrosa färg. Frukt- och bärdoft. Halvtorr, bärig, röd fruktsmak. Trevlig längd. Mingeltrevligt vin.
Betyg: 3

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2011 (22139), Frankrike, 75 kronor
citrus- och mineraldoft. Torr, frisk medelfyllig smak av vita bärm krusbär och vinbär. Varm helhet, medelstor kropp. Ren. Varm ton gör helheten generös. Bättre än på länge!
Betyg: 3

Les Fumées Blanches Reserve  Sauvignon Blanc 2011 (-), Frankrike, 89 kronor
Aromatisk, stor, fläder, limedoft. Torr, medelfyllig fruktig päronsmak, äpplen och lime. Större koncentration än föregående vin.
Betyg: 3+

Villa Garros Sauvignon blanc 2011 (4184), Frankrike, 85 kronor
Ren, friskfruktig mineralton. Torr, medelfyllig ochs tra. Lime och citrussmak, gröna äpplen och mineral. Helheten är stram, koncentrerad och ren. lång eftersmak. Passar till mat och skolboksexempel vit Bordeaux, ingångskvalitet.
Betyg:  5  (fynd!)

Bodega Piedra Negra Alta Colección Pinot Gris 2011 (6193), Argentina, 75 kronor
Detta vin blev jag inte sams med, upplevde smaken som direkt “konstig” och inte som jag känner den sedan tidigare. Provade två buteljer.

Bodega Piedra Negra Reserve Malbec 2010 (6051), Argentina, 79 kronor
Generös, saftig doft av kola, vanilj och choklad. Medelfyllig, saftig, mörk frukt och choklad. Liten bitterhet. Strama tanniner, grön underton. Trevligt vardagsvin.
Betyg: 3

Piedra Negra Malbec 2008 (71197), Argentina, 189 kronor
Mörk frukt, kärnig ton. Fyllig, mörk bärsmak, frukt, violer, kärnor, lätt blyertston, inslag av choklad. Tanninerna är mjukare, inbäddade i generös frukt. Bra vin.
Betyg: 4

Svensk importör, The Wineagency.

Kommentera