Laddar annons
6 Mar, 2012

Smaka potatis från Varaslätten, projekt med god mersmak

Det har varit final för projekt Smaka på Varaslättens potatis. En smakordskurs i Kvänum har lockat 15-talet potatisodlare och respektive och det är fascinerande att lyssna till hur potatisen beskrivs. Att bara säga att den är god duger inte idag.

Det puttrar i kastrullerna och vid borden sniffar deltagarna, smakar, hummar och diskuterar. Matforskaren Richard Tellström frå går runt mellan borden och hjälper deltagarna att sätta ord på det de känner. Det handlar om potatisprovning i ett illustert sällskap av potatisodlare och det handlar det om att finna smakord som beskriver de vackra knölarna som odlats på Varaslätten.

-Den smakar höskulle, säger en deltagare.

En annan säger grässmak och genast är Richard där och kräver en mer definierad beskrivning;

-Är det torrt gräs eller gräs som slagits, undrar han.

På borden där de 14 provsmakarna snusar och mumsar, finns fat med olika sorters nötter, kastanjer, olika kokta rotsaker, ärtor och en del annat som fungerar som referenssmaker. Totalt testas 11 potatissorter utifrån olika parametrar och allt är en del av projekt Smak på Varaslättens potatis, ett projekt som pågått i tre år och delfinansierats av länsstyrelsen och EU.

-Mest har odlarna själva lagt in, bland annat genom eget arbete, säger projektledare Lisa Andrae.

Hon förklarar att syftet med projektet är att hitta nya sorters potatis som fungerar bättre att odla på Varaslätten. Under projekttiden har företagarna provodlat ett 30-tal sorter och bedömt resultatet i första hand efter utseende. Skalfinish, som Lisa Andrae uttrycker det, är viktig när det kommer till kundens val som ofta görs med ögat. Skorviga och fula skal vill kunden inte ha.

-En snygg potatis kan vi få mer betalt för, säger hon.

Provsmakningen är finalen i projektet. Den ska resultera i ett potatisens eget fingeravtryck. Många av odlarna demonstrerar sina produkter i butik och en beskrivning av varje sorts smakord kan hjälpa kunderna till nya upplevelser vid matbordet och kanske bättre lönsamhet för odlarna.

Den som tycker att potatis är potatis borde göra sig en provsmakningskväll. Testa som här, med och utan salt, eller till stekt och kokt kött. Olika sorter ger väldigt olika upplevelser.

-En svensk biffstek ska absolut serveras med King Edward, tycker Richard Tellström.

När diskussionen kommer in på om potatisen ska koka i saltat vatten eller inte är meningarna mycket delade.

-Det smakar inte potatis utan salt, säger någon.

-Den som saltar mycket är mer förtjusta i saltsmaken än i vad maten smakar, kontrar Tellström.

När deltagarna först smakar på potatisen utan salt och beskriver smaken och därefter gör samma sak med lite salt på, blir resultatet förbluffande. Det visar sig att smörigheten ökar medan alla andra smaker slås ut, liksom beska och syrlighet.

-Man saltar fram smörsmak och saltar bort andra smaker, säger Tellström.

Efter sex timmars provsmakning är deltagarna rejält trötta.

-Det blev lite lättare att beskriva smakerna efterhand, säger Thomas Eriksson, potatisodlare från Nossebro.

Han har varit med i projektet under alla tre åren och är mycket nöjd.

-Det har varit väldigt roligt och man får upp ögonen för nya sorter och för vad potatisen smakar. Projektet är slut sista mars, men att vi fortsätter är väl troligt, säger han.

Berit Stridh

Smaka på Varaslättens potatis är ett projekt som pågått i tre år. Tio potatisodlarföretag har deltagit och fått projektstöd av EU-pengar. Syftet är att få fram nya, fina potatissorter som passar att odla i området.

-Kunderna köper med ögonen och en potatis med fin skalfinish som vi säger i potatiskretsar, hoppas vi kunna få mer betalt för, säger projektledare Lisa Andrae.

Texten ovan är ett pressmeddelande från LRF.

Vill du veta mer om potatis, gå till Potatisakademin.