Laddar annons
8 Mar, 2012

Gladmat från södra Italien passar vin och öl

Apulien är det landskap som har den längsta kustremsan i Italien som vetter både mot det Adriatiska och Joniska havet. Därför står fisk ofta på matsedeln.

Invånarna i staden Bari äter dessutom mycket rå fisk, exempelvis bläckfisk och räkor,  tunt skurna och serverade med lite citron eller, för de riktigt renläriga, naturell. Skarpsill eller små strömmingar äter man råa eller efter att först ha låtit dem marinera i en blandning av lika delar olivolja, citronsaft eller vinäger med lite persilja och aningen vitlök. Ett dygn i marinaden blir perfekt. Förutsättningen för att få ett bra resultat är att fisken är pinfärsk. Om du inte gillar rå fisk, prova att laga den läckra strömmingslådan. Till rätten serverar du ett vitt vin eller en ljus lageröl.

Recept: Alici arraganate - Syditaliensk strömmingslåda

1 kg orensad strömming

eller 600 g rensad

rivebröd som du åstadkommer du genom att köra dygnsgammalt bröd i matberedare

salt

1 lök skuren i fina skivor

1 msk hackad persilja

1 kryddmått hackad mynta

c:a 3 msk olio extra vergine di oliva

1 msk vinäger

4 -5 körsbärstomater, skurna i tärningar

Rensa och bena ur strömmingen (eller köp färdigrensad).

Smörj en eldfast form med olivolja. Strö lite rivebröd i botten. Lägg ut ett lager av strömmingarna. Salta lätt. Strö över mycket fint skurna skivor av gul lök, en aning hackad persilja och lite finhackad mynta. Ringla över lite olja och strö över lite rivebröd. Stänk till sist över lite vinäger. Gör två till tre likadana lager. Avsluta med rivebröd och vinäger. Strö ut tomaterna och ringla lite extra olja över det sista lagret. Grädda i 175° varm ugn i cirka 25 minuter.

Italienare får i regel sitt behov av kolhydrater tillfredställt med pasta som serveras före huvudrätten, så tillbehör till strömmingslågan kan vara t ex en tomatsallad smaksatt med bara lite fin olivolja och salt. Men i Sverige vill man kanske ha hemlagad potatismos och det passar förstås också perfekt till strömmingslåda.

Recept och bild: Barbro Guaccero.

Dryckestips
Barbros vinval:
Giancarlo Ceci Chardonnay 2010 (32151), Agrinatura, Italien, 72 kronor
Druvorna är ekologiskt odlade, smaken är lätt, frisk och fruktig av äpplen och gråpäron.

Elkes dryckesval:
ljus öl, lager-typ och en vete-öl.
Gambrinus (11489), Tjeckien, 15,90 kr och Wisby Weisse (1459), Sverige, 26 kr
Men en ale smyger sig ändå in bland rekommendationerna, bara för att: Oppigårds Spring Ale (1414), 17,90 kr