Laga italiensk med Fredagskocken, Mattias Larsson

Favoritmarkera

Idag blir det italienskt tema som inleds med anti pasto av charketurier, parmesan och goda, smakrika inlagda grönsaker. Till varmrätt blir det stekt havskatt som jag serverar till en liten pizza av mozzarella, tomat, basilika och pinjenötter. Vinerna är röda, italienska och supergoda.

Anti pasto med parmesan, charketurier och inlagda grönsaker
Vintips: Boira’ Sangiovese 2011 (32431), Cantine Volpi, Marche Italien, 89 kronor

150 g blandade charketurier
50 g parmesanost

Inlagda grönsaker
100 g zucchini
75 g aubergin
1 paprika
½ rödlök
1 king solovitlök
salt och olivolja

Marinad
1 dl olivolja
1 msk rödvinsvinäger
10 timjankvistar

Värm ugnen till 230 C. Skiva zucchini och aubergin i cm tjocka skivor och marinera de i salt ca 20 minuter. Dela paprikan i 8 bitar, skala och klyfta rödlöken samt vitlöken.

Vänd samtliga grönsaker i lite olivolja och lägg de i en ugnsfast form. Ugnsbaka ca 20 minuter tills de fått fin färg. Kyl ner grönsakerna.

Blanda ingredienserna till marinaden och marinera grönsakerna.

Lägg upp ost och chark och avnjut tillsammans med grönsakerna före varmrätten.

Pizza med tomat, mozzarella, basilika och pinjenötter samt stekt havskatt
Vintips: Villa Puccini 2008 (32417), Villa Puccini, Toscana Italien, 85 kronor

600 g havskattfilé
salt och olja

Pizzadeg (räcker till fler)
12,5 g jäst
½ l vatten
½ dl olivolja
ca 5 dl vetemjöl
ca 5 dl durum vetemjöl
½ tsk salt

Tomatsås
1 dl passerade tomater
½ tsk rödvinsvinäger
salt och socker

2 mozzarellor
100 g coctailtomater
35 g pinjenötter
basilika och ruccola

Smula ner jästen i en degbunke och häll på 37 C vatten och rör tills jästen löst sig.

Häll i olja och mjölet och blanda 8 minuter på låg hastighet i en degblandare alternativt 15 minuter för hand (det är rätt mängd mjöl när degen släpper från bunkens kanter och klibbar i botten). Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter.

Låt degen jäsa ca 1 timme till dubbel storlek. Starta blandaren eller knåda degen tills luften har gått ur.

Kavla ut 4 pizzabottnar om ca 15 cm i diameter.

Värm ugnen till 250 C. Blanda tomat och vinäger till tomatsåsen och smaka av med en nypa salt och socker.

Skiva mozzarellorna, dela tomaterna. Bred ut tomatsåsen över pizzabottnarna, lägg på tomathalvorna, strö över pinjenötterna och lägg på mozzarellan, ugnsbaka i ca 10 minuter till fin färg. Plocka över basilikan och ruccolan och servera med den nystekta havskatten.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta fisken och stek den i olja ca 3 minuter på varje sida.

Smaklig spis,
Mattias Larsson,
Modern Gastronomi

Webbmaster har lagt till: bra sida för tips om tillagning av fisk, Fiskbilen.
Bildens webbplats, annesfood.bloggspot.com. Här har ni en svensk tjej som skriver (härligt) om mat.

Kommentera