Laddar annons
30 Mar, 2013

Stora prisförändringar på Systemets viner

På tisdag får en rad viner i fasta sortimentet nya priser. 219 viner ökar och 69 faller i pris, några rejält, vilket ger nya fynd för konsumenterna. Idag är sista chansen att köpa de som går upp till det gamla priset. Systembolaget är öppet idag med vanliga lördagstider.

 

Med dagens låga eurokurs, som är den klart viktigaste valutan för att köpa vin, tycker jag vi borde se lite fler prissänkningar. I Beställningssortimentet BS ökar nästan 400 viner i pris och 197 sjunker. Ser vi det på lång sikt, dvs tisdag och framåt får vi med prisändringarna några nya riktigt bra fynd. Bland de vita torra sjunker det ytterst kultiverade och läckra grekiska vita vinet Santorini Assyrtiko, 2011 med 20% till 79 kronor. Ett komplex bra vitvin som fungerar utmärkt även för den som tidigare saknar erfarenheter av grekiska vita viner. Speciell ö med intressant druvsort. Nu superfynd, finns i 12 butiker men kan beställas i alla. Den utmärkta Roodeberg White från Sydafrika sjunker bara tre kronor till 79, men är en ovanligt rik och komplex, intressant druvblandning.

 

Bland de röda är den intressantaste prissänkningen Flat Roof Shiraz/Mourvèdre/Viognier, 2010. En mycket mustig rik och ”köttig” Rhôneblend. Nu Systemets bästa i sin stil och sitt nya prisläge, 79 kronor. I BS så sjunker den utmärkta Marlborough vinet, Hunter’s Pinot Noir, 2010, med tio kronor till 129. Det gör den mycket konkurrensduglig bland alla de nya trevlig lättsamma och ändå strukturerade pinoterna från Nya Zeeland. Bland andra rejäla prissänkningar på tisdag kan nämnas att Guigal’s Crozez-Hermitage, 2009 sjunker med tjugo kronor till 149.

 

En rad champagner ökar nu i pris, men den hårdnande konkurrensen i de måttliga champagneprislägena har också gett några intressanta kraftiga prissänkningar. Utmärkta Bonnair Brut Tradition, NV, sjunker med 40 kronor till 199! Den härliga chardonnay champagnen Frank Bonnville GC Sel. NV, sjunker med 20 kronor till 269 på tisdag.  För den som gillar storslagna portviner i form av Vintage sjunker Graham’s Malvedos, 1999 med 50 kronor till 319.

 

Många viner ökar i pris, t ex Graham’s Vintage 1991. En härlig rätt mogen utvecklad stor Vintage som går upp med 50 kronor till 699. Är Du intresserad av den så är det klokt att köpa den idag istället för på tisdag. Pol Roger höjer priset på sin standardchampagne med 13 kronor och den fantastiska årgången Pol Roger 2002 med 31 kronor till 479. Roederers utmärkta baschampagne Brut Premier, NV, går nu upp till 379 kronor en ökning med totalt 30 kronor på ett halvår. I min gom är den ändå mest prisvärd bland de stora berömda husens årgångslösa skumpor.

 

Det utmärkta röda Prioratvinet GR-174, 2011 ökar med tio kronor till 139. En låda idag, sparar 120 kronor. Allegrinis härliga vermentino, Solosole, 2011 från Bolgheri i Toscana ökar också med 10 kronor till 129. I Beställningssortimentet är idag sista dagen med de gamla priserna när Du beställer på nätet. Ett härligt moget betydande vitt torrt vin där är Plenio Riserva, 2007 från Umani Ronchi för idag 119 kronor. Tio kronor till på tisdag.