Nya viner april 2013 – Topp 10-lista, röda och vita viner

Favoritmarkera

månadens topp 10Konstaterar med lite sorg att nya viner i april släpps en vecka för sent. Nu skämtar jag verkligen inte utan anledningen är vinerna själva, deras smak och stil. För hur bra hade inte många av dem passat till Påskbordets många rätter! Den som vill och har möjlighet kan förvisso lägga undan merparten av dem till nästa Påsk, några viner skulle även må bra av mer tid, men lite irriterande är det allt. Som tidigare månader är nyheterna uppdelade i olika grupper. Vinbankens lista nedan innehåller de viner som släpps i Systembolagets vinkällarbutiker. Den andra gruppen är vin vilka lanseras i ett antal större butiker. Bästa tipsen bland dessa viner lägger jag upp på sidan kommande tisdag, den 2 april 2013. Är du osäker om vilken status din egen butik har ska du fråga butikspersonal om vilken grupp butiken hör till och om den är en av dem som får ta del av nyhetsvinerna.

 

Champagne:
Diebolt-Vallois Millésime Blanc de Blancs, 2005 (90313), Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike, 350 Kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Stor fruktig och fet av nötter, smör, mogen frukt, nybakat bröd och champinjoner. Lång med fantastisk balans, skön mineralitet.
Passar till: Krämig sparrissoppa.
Omdöme: Stor och komplex. Passar mat mer än prat.
Betyg: 5

Topp 10 – vita viner

Langhe Arneis Bricco Cappellina, 2011 (99147), Gianni Voerzio, Langhe, Italien, 129 kr
Druvor: Arneis.
Smak: Torr, medelfyllig. Örtig, grön fruktkoncentration, mogen citrus, liten mineralton.
Passar till: Citron- och balsamicomarinerad lax med äppelsallad.
Omdöme: Trevlig, personlig och ursprungstypisk.
Betyg: 3

Jordan Nine Yards Chardonnay, 2011 (95338), Jordan Wines, Stellenbosch, Sydafrika, 199 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Fruktig rostad smak av aprikos, gula äpplen, mogen citrus och rostade nötter. Inslag av örter och mineral. Nyanserad.
Passar till: Fågel eller ljusa kötträtter med kryddor av orienten, curry fungerar om inte för hett. Plocka gärna upp smak av persika (exotisk frukt).
Omdöme: Skönt nyanserad, bra och stor. Tål att jämföras m de stora.
Betyg: 4

 

Vinbankens prenumeranter har redan fått denna lista samt namn på de bästa tipsen bland vin som kommer till ett antal större butiker. Vill du också ta del av denna information tidigare anmäl till dig till Vinbankens kostnadsfria månadsbrev, längst upp till höger på sidan.

Au Bon Climat Chardonnay, 2010 (90116), Au Bon Climat, Santa Barbara County, USA, 199 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Stor mogen smak av gula frukter, nyanserad, inslag av smör, vanilj och en blommig
Passar till: Fågel eller ljust kött, vit fisk lagad i ugn eller med smöriga- rostadet tillbehör av rotsaker alternativt om säsong, smöriga primörer.
Omdöme: Karamellblommig helhet är förförande god.
Betyg: 4

Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs Trocken, 2011 (98081), Juliusspital, Franken, Tyskland,
299 kr
Druvor: Silvaner.
Smak: Torr, medel/fyllig. Smakrik. Klingande ren frukt av mogna äpplen, inslag av aprikos, grapefrukt
Passar till: Grillad Marulk med kronärtskocka och dragoncitronett.
Omdöme: Skönt vin, toppen till mat för kryddig mineralton.
Betyg: 4

Château Latour-Martillac Blanc, 2010 (90721), Bordeauxslott, Pessac-Léognan, Frankrike, 310 kr
Druvor: 55% semillon, 40% sauvignon blanc, 5% muscadelle.
Smak: Torr, fyllig. Mogen gulgrön frukt, lime och citrus, smak av krusbär, inslag av persika, mogna äpplen och rostade fat. Lätt nötig och örtig. Lång eftersmak.
Passar till: Kalvkött, fågelrätter i festrecept.
Omdöme: Skön, smakrik och härligt användbar.
Betyg: 4

Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs Trocken, 2011 (96072), Juliusspital, Franken, Tyskland, 324 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Torr, medel/fyllig. Smakrik, mogen frukt av gröna äpplen, päron och grapefrukt. Tydligt örtig och med en distinkt, stram och läcker mineralosande nerv. Frisk eftersmak.
Passar till: Dumplings med dippsås.
Omdöme: Smakrik, nyanserad och balanserad.
Betyg: 4

Meursault Sous la Velle Domaine Rémi Jobard, 2010 (90629), Domaine Rémi Jobard, Meursault, Frankrike, 329 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Stor generös fruktsmak, gula äpplen, gul exotisk frukt, lätt honungston, smak av smör och nötter. Fin mineralton. Balanserad, lång eftersmak.
Passar till: Festvin kräver festrecept. Lyft smaker av svamp, ost, gul frukt, “sötare” skaldjur som,
saffran, mild curry, milda skinkor, örtkryddor.
Omdöme: Skön mix mellan storsvulstig och balanserad elegans. Topp.
Betyg: 5

Château Larrivet-Haut-Brion Blanc, 2010 (90730), Bordeauxslott, Pessac-Léognan, Frankrike, 372 kr
Druvor: 60% sauvignon blanc, 30% semillon, 5% muscadelle.
Smak: Torr, fyllig. Mogen persikosmak, gula äpplen och mogen syra. Smak av rostat kaffe, lätt nötig mandelton med inslag av örter. Nyanserad.
Passar till: Kalvfrikassé med lök och svamp. Kyckling i många former, cajunkrydda, sydfranska örter, smakrika skaldjur.
Omdöme: Stor, komplext vin. Vit Bordeaux av god klass, i rimlig prisnivå är efterlängtade.
Betyg: 4

Georg Breuer Nonnenberg Riesling, 2011 (90264), Georg Breuer, Rheingau, Tyskland, 399 kr
Druvor: Riesling.
Smak: Torr, medel/fyllig. Mogen äppelsmak och dito grapefrukt. Dammig mineralton ger utsökt ryggrad. Elegant med koncentration och skärpa.
Passar till: Pocherad torskrygg eller marulk med vitvinsås, knaperstekt bacontärningar eller grillad
Omdöme: Mycket vin, bred och stor. Ge gärna mer tid.
Betyg: 4

Puligny-Montrachet Premier Cru Champ Gain, 2009 (95024), Olivier Leflaive, Puligny-Montrachet
Premier Cru, Frankrike, 529 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Tät och kompakt fruktsmak, gulmogen komplex, inslag av nötter och örter, apelsinzest och rostade fat. Tät med lång eftersmak. Komplex.
Passar till: Kalkon med vitvinsås och smörstekta grönsaker. Havskräftor, grillade smaksatta med gröna örter. Svamp, ost, saffran, smör, lätt grillad osv är trevliga bryggor till mat.
Omdöme: Ge vinet mer tid, har potential.
Betyg: 4

 

Topp 10 – röda viner

Campolive Barbera d’Alba, 2009 (95039), Paitin, Barbera d’Alba, Italien, 175 kr
Druvor: Barbera.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, tät, smakrik, plommon och körsbär, inslag av choklad, viol, läder och russin.
Passar till: Pizza Bresaola med spenat.
Omdöme: Skönt läckert bett, smakrik. Gärna spara.
Betyg: 4

Nebbiolo d’Alba Valmaggiore M.Marengo, 2010 (90028), M. Marengo, Nebbiolo d’Alba, Italien, 219 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, söta mörka bär, stram kärnighet, inslag av mandel, örter och kryddor. Tät. Balanserade fat, ungdomlig syra.
Passar till: Lagra helst. Om dricka nu servera till smakrika rätter som risotto med svamp, bönrätter, charkuterier.
Omdöme: Toppvin, med rekommendation att spara.
Betyg: 5

Kanonkop Pinotage, 2010 (99257), Kanonkop Estate, Simonsberg-Stellenbosch, Sydafrika, 229 kr
Druvor: Pinotage.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, söta mörka bär, björnbär, vinbär, hallon, söta örter, tydlig violton, inslag av rök och gummi. Lätt backelitton röjer druv- ursprungstypicitet men den är bara trevlig.
Passar till: Servera till rött kött, lamm och rostade rotfrukter.
Omdöme: Häftigt pinotage, när som bäst. Gärna spara (då händer bra saker med smaken).
Betyg: 4

Beaune Theurons Premier Cru Louis Jadot, 2010 (90513), Louis Jadot, Beaune Premier Cru,
Frankrike, 265 kr
Druvor: Pinot noir.
Smak: Medel/fyllig. Röda bär, körsbär och syrliga hallon, lätt kärnig stram smak. Inslag av choklad, mandel, örter och kryddor. Svamp. Rostade fat. Lång, nyanserad eftersmak.
Passar till: Oxfilet med rödvinsås, svamp och hasselbackpotatis.
Omdöme: Svulstig rostning ger stor smak. Ge vinet mer tid.
Betyg: 4

Château La Louvière, 2010 (90712), Bordeauxslott, Pessac-Léognan, Frankrike, 273 kr
Druvor: 64% cabernet sauvignon, 30% merlot, 3% cabernet franc, 3% petit verdot.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, söta mörka bär, stram kärnighet, inslag av mandel, örter och kryddor. Tät. Balanserade fat, ungdomlig syra. Komplex.
Passar till: Kalvfärsbiffar med grönsaksragu.
Omdöme: Stramsyrlig, tät och koncentrerad. Hög klass.
Betyg: 4

Campogiovanni Brunello di Montalcino, 2007 (95066), San Felice, Brunello di Montalcino, Italien, 299
kr
Druvor: Brunello.
Smak: Fyllig. Tät, stram, kärnigt tight, kaffeton, inslag av mörka bär, frukt och fat. Liten lakritston.
Passar till: Utmärkt till rätter på villt, fågel och nöt och Pecorini ost.
Omdöme: Kärnigt tight, ungt vin med tydligt fatrostad smak.
Betyg: 4

A la Gloire de mon Grand-Père, 2010 (90082), Bosquet des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike, 349 kr
Druvor: 98% grenache, 2% clairette rose.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, tät struktur, lätt kaffeton, smak av lakrits och viol, kryddor och örter. Fat. Tydlig eftersmak.
Passar till: Lammlägg i rödvinsås, navarin på höstlamm med färsk dragon.
Omdöme: Söt stil är möjligen a-typisk.
Betyg: 4

San Leonardo, 2006 (95379), Tenuta San Leonardo, Vigneti delle Dolomiti, Italien, 399 kr
Druvor: 60% cabernet sauvignon, 30% cabernet franc, 10% merlot.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt tydligt örtig, inslag av rostade fat, kärnig ton, mandel. Fin längd.
Passar till: Entrecote, biff eller lamm. Festrecept.
Omdöme: Bra och läcker. Dricker gärna nu som finvin.
Betyg: 4

Château Phélan-Ségur, 2010 (90720), Bordeauxslott, Saint-Estèphe, Frankrike, 424 kr
Druvor: 50% Merlot,45% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc, 1% petit verdot.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, stram bärighet, tydliga svartvinbärston, mandelkärnig stramhet, körsbär, örter och kryddor, inslag av fat. Kaffe, choklad, tobak och läder. Nyanserad, komplex.
Passar till: Oxsvansbourguignon, caponata, osso buco.
Omdöme: Nyanserad och komplex. Ungt vin.
Betyg: 4

Cune Imperial Gran Reserva, 2001 (97001), Cune, Rioja, Spanien, 599 kr magnumbutelj a 1,5 L.
Druvor: 85% tempranillo, 10% graciano, 5% mazuelo.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, plommon, körsbär med inslag av fikon och russin. Inslag av läder och örter. Lång eftersmak, moget vin.
Passar till: Drick nu till rätter av fläsk, lagade i ugn tillsammans med rotsaker.
Omdöme: Stor, nyanserad. Riktigt läcker, drick nu!
Betyg: 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera