Domingos Soares Franco från José Maria da Fonseca höll en mycket spännande vertikalprovning av José de Sousa Mayor i Stockholm för några veckor sedan. Vinet som är JM Fonsecas absolut bästa har en som jag förstår speciell plats hos Domingos Soares Franco när han säger,
- José de Sousa Mayor är mitt vin!
Glad och stolt kunde Domingos Soares Franco öppna två flaskor av vardera årgång utan besvikelse över att en eller flera buteljer visade någon betydande trötthet eller störande flaskvariation. Det är imponerande med tanke på vinernas höga ålder! Och förstod jag Domingos Soares Franco korrekt hade ingen av flaskorna korkats om. Även det är uppseendeväckande och som den entusiast undertecknad är frågade jag såklart om jag fick behålla korkarna från de äldsta vinerna. I skrivande stund har jag dessa gamlingar framför tangentbordet och det syns onekligen att de är till åren komna. Gamla för de är smala och mörka i färgen. Men det som är mest intressant är faktiskt doften som är en mix mellan vin med en tydlig, torkad fruktsötma och inslag av bark. Jag minns bardomens soliga sommarlov när vi täljde barkbåtar som vi senare lät segla iväg på sjön. Doftintrycket är starkt och mycket tydligt. Att korkar var av en helt annan kaliber förr torde vara helt klart.
Efter att vi provat Periquita Original och Reserva, Periquita White och kommande nyhet Periquita alkoholfri rosé följer en enastående vertikalprovning av José de Sousa Mayor i årgångar 2009, 1994, 1964, 1954 och 1940. Vill du läsa om provningen av de tidigare nämnda vinerna hittar du inlägget här.
Tidsresan man gör med vinerna i de olika årgångarna är fantastisk. Här ett axplock händelser.
Minns 2009 års lågkonjuktur och vårt svenska ordförandeskap i EU. Den 10 januari 1994 lade finansminister Anne Wibble fram årets statsbudget som visade på ett budgetunderskott på 170 miljarder kronor och riksdagen tog beslut om att bygga Öresundsbron. 1964 var ett valår i Sverige. Valkampanjen var lugn ända tills Högerpartiets ledare Gunnar Heckscher på partistämman föreslog att ATP skulle utvidgas till att gälla även personer födda före 1896. Alla andra riksdagspartier motsatte sig detta. Tage Erlander var statsminister. I januari 1954 har den amerikanska filmen "Prinsessa på vift" med Audrey Hepburn och Gregory Peck i huvudrollerna premiär på Sagabiografen i Stockholm. Audrey Hepburn får med filmen sitt genombrott och hennes frisyr och klädstil blir mode världen över. I januari 1940 anländer de första finländska krigsbarnen till Haparanda och förs sedan vidare till värdfamiljer runtom i Sverige där de skall bo tills förhållandena i Finland normaliserats. Den första "stridsgruppen" av svenskar hamnar i stridigheter i finska vinterkriget. Och Heinrich Himmler ger order om att bygga ett koncentrationsläger i Auschwitz. Kaffe och te ransoneras, vilket blir de första svenska ransoneringarna under andra världskriget.
Druvorna i José de Sousa Mayor är framförallt baga, aragonez och trincadeira. En del av druvorna fottrampas, resten pressas varefter musten jäser i öppna kar eller i de traditionella lerkrusen, amforor under cirka 10 dagar. Vinet lagras nu i 12 mån på nya amerikanska fat.
José de Sousa Mayor är JM Fonsecas toppvin.
2009 - Doft och smak är fruktig, stram och spänstig. Syran är ungdomlig och fatinslaget är fortfarande påtagligt.
1994 - Doften innehåller mogna inslag som påminner om läder. Smaken är fruktig, kärnig med en lätt fikonton. Spänstig.
1964 - Stor komplex doft. Smaken är fyllig, nyanserad, komplex och tät av mörk kärnig frukt. Inslag av choklad. Härlig och mycket spänstig eftersmak.
1954 - Fyllig smak, fruktig med inslag och nyanser av bl. a läder och choklad. En lätt, men ändå, märkbar ton av eldighet kan skönjas i smaken varför den ultimata balansen inte finns i denna årgång, enligt undertecknad.
1940 - Fruktig smak med mörka noter och en självklar mognadston. Möjligen var denna flaska inte i toppskick. Det är å andra sidan så att smak och doft är satt under lupp i en krass detaljstudie som vertikalprovningen är.
Bakgrundsinfo
Domingos Soares Franco berättar att han ser på årgång 1940 som "role model" för hur José de Sousa ska vara och smaka. Helst ska man inte dekantera vinet, mötet med luft kan vara chockande för det gamla vinet som med sin höga ålder inte tål snabba eller stora förändringar, framförallt i möte med syre. Området Alentejo och specifikt platsen där druvorna till vinet odlas är mycket hett och temperaturen kan närma sig stekheta 45 grader plus. Konstbevattning är nödvändigt och vatten kommer från en anlagd damm, den största i Europa för övrigt. Diverse förvecklingar har lett fram till att Domingos Soares Franco slutligen kunde köpa tillbaka vineri 1996. Förstod jag det korrekt var källarmästaren från 1940 behjälplig med återuppbyggandet av vingård och källare 1996 och det var i detta arbete som man hittade tusentals buteljer äldre årgångar under ett lager av kol. Vissa av dem såldes då för 250 Euro, vilket Domingos Soares Franco uppgivet rycker på axlarna åt när han konstaterar att varje butelj snarare var värd tusentals Euro. Han berättar också att vinet från 1940 förvisso är utöver det vanliga men att bäst håller sig José de Sousa Mayor i 40 år, därefter gör sig de gamla vinerna bättre i blandningar.
I den fantastiska vertikalprovningen av José de Sousa Mayor var mitt bästa vin av årgång 1964. En del andra provare föll för den 10 år äldre 1954.
Dekanterad flaska, årgång 1940 José de Sousa Mayor