Laddar annons
6 May, 2013

Vinlådan, ett nytt spännande alternativ till Systembolaget

Kommer du ihåg första gången du gick in på ett Systembolag? För mig var det 15 år sedan och jag minns det tyvärr än. Efter att ha passerat de pikant aromatiska herrarna i entrén, fick man trycka på väntknappen och slå sig ner. Givetvis var jag vid den här tiden blott min mammas bihang och ganska ointresserad av vin.

Jag kommer ihåg att man talade med en lite lägre röst där inne, det här var serious business och ingen lekplats. Från bänken studerade jag kundflödet. Efter att ha fått sina beställningar åkte flaskorna ofta kvickt ner i en ryggsäck eller tygpåse, många skämdes tydligen över att handla öl, vin och sprit. Efter 15 minuter kom vi äntligen ut ur det tråkiga affären med en flaska Freixenet i en mörkgrön påse. (På bilden: Sommelier Emil Persson väljer ut viner till Vinlådan)

Systembolaget är fortfarande inte mitt favoritstopp även om det har blivit mycket bättre. Som tur är kan man handla från andra företag nuförtiden, något som vinintresserade har börjat göra mer och mer. Egentligen lite olyckligt för Systembolaget som riskerar att enbart få de lågengagerade prisjägarna, festdrickarna och missbrukarna som kunder. Tyvärr är det dessa som man riktar sig mot med sitt bas-sortiment. Vinintresserade människor är helt enkelt lika roade av av coca-cola viner, som matkunniga är intresserade av snabbmat.

Ett av de nya företag som säljer vin till privatpersoner är Vinlådan som väljer ut och packar ihop sex olika viner var tredje månad. Vinlådan skickas hem till dig tillsammans med passande recept och information om producenterna. Det här tycker Vinbanken var spännande! Vi mötte upp inköparen och Sommelieren Emil Persson för att diskutera den aktuella lådan som fortfarande finns att beställa ett tag till. Men först till den självklara frågan:

Varför ska man beställa en Vinlåda från er, och inte bara gå in på Systembolaget och välja ut 6 viner?

Emil Persson svarar: I vår låda hittar du viner som inspirerar. Jag tycker att man är inne och nosar på helt annan mark när man beställer vin från oss jämfört med Systembolaget. Vi jobbar bara med viner från producenter som genom passion och hantverk producerar viner med karaktär från sin kultur och växtplats. Inte utslätade mainstream viner!

Som du känner till så är många viner som du hittar på Systembolaget ihopblandade av inköparna på vinimportörer och även indirekt av Systembolaget själva. Resultatet är viner som smakar bra, men som är helt frånkopplade från regionens traditioner och kultur.

Vinerna i vår låda kommer från små producenter och precis som livsmedel är det lättare att ta små kvantiteter till en hög kvalitet. Småskaligheten gör att de här vinerna inte är producerade med modifierade jästsvampar och oftast utan filtrering vilket är kritiskt för att få druvans fulla karaktär. Det här är viner som dricks på bra vinbarer och bland unga konnässörer nere i Frankrike. Ärliga viner som är svåra att annars få tag på i Sverige.

Vinbanken provar Vinlådan Våren 2013 med matrekommendationer av Emil Persson.

Vouvray Sec 2010, Domaine Champalou (++)
Det här är en Chenin Blanc från Vouvray i östra Loire. Mjuk och närmast oskuldsfull på doften, med arom av renaste äppelkött och mineral. Familjen Champalou bidrar i den här vinlådan med ett torrt och ganska koncentrerat vitt vin. Frisk mogen syra slår mig i munnen. Mer ett njutvin än ett vin att imponera med.

Emils matrekommendation:
Till det här läskande vinet tänker jag mig en fet fisk (som lax) med en kaviarhollandaise. Viktigt är att såsen har en rejäl syra. Eller prova med vårens sparris, både vit och grön.

Roero Arneis ”Vigne Sparse” 2012, Giovanni Almondo (+)
Piemonte är känt för sina röda viner, regionens vita viner är antingen för lokal konsumtion eller som just denna Arneis, som skapt för nyfikna konnässörer. Med det här vinet tycker jag att familjen Almondo bevisar att Arneis från Roero förtjänar att exporteras och smakas av vinälskare värden över. Häll vinet i glaset och slås av en arom av saftiga gråpäron med en pikant mandelton. Trotts sin lätthet på paletten är det ett smakrikt vitt, med balanserad friskhet och saftig frukt med god längd och lite motstånd av extrakt i eftersmaken.

Emils matrekommendation:
Gott till en rätter med en italiensk touch. En späd stekt vårkyckling med smörstekta toppmurklor och örtsmörslungad vårlök. Fattar du hur gott det här blir?    

Nebbiolo d Alba 2010 Fabrizio Battaglino (++)
Direkt på näsan är det tydligt att det är en Nebbiolo vi har att göra med. Doften blir extra frisk i de nordliga vinerna från Roero i Piemonte. Violer och mörk ren frukt. Jag tror att Vinlådan har funnit något alldeles speciellt här. Det här vinet från Fabrizio Battaglino har en stor energi och rikedom, men med friskhet och fräschör som gör att man omedelbart vill ta en till mun. När jag sväljer det här vinet vill jag direkt ha det i munnen igen!

Emils matrekommendation:
Det här vinet är en riktig delikatess med en klassisk vitvins-risotto rikligt garnerad med stekt Karl-Johan svamp. Regionalt tänk här med.

L’Art Zélé 2011 Domaine Faury (++)
Unga vinmakaren Lionel Faury gör det här vinet på syrah från en brant vingård en bit norr om de famösa sluttningarna i Côte-Rotie. Det är en frisk, energisk och sval syrah med stor aromatisk intensitet typiskt för branta skiffervingårdar. Frisk och piggt rödbärig syrah med peppar och charkuterier. Delikat och lättdrucket.

Emils matrekommendation:
Det vinet är som gjort för den första grillkvällen. Lammkotletter baddade med sydfranska örter är min favorit. Eller grilla upp ett par kvalitetskorvar från Korvhantverk Stockholm, en ny korvproducent och antagligen Sveriges bästa just nu.

Brouilly 2011 Chateau Thivin (+)
Claude Geoffray heter den nuvarande direktören på Chateau Thivin, en producent med lång historia i den sydligaste av byar i Beaujolais, Brouilly. Doften är en cocktail av mörk jordgubbssylt och sten. Smaken har visserligen vad man förväntar sig av en bättre Beaujolais, men är tyvärr för rustik och saknar den aromatiska charmen som topp- Beaujolais borde ha. Trotts bra rykte är jag lite besviken på just det här vinet.

Emils matrekommendation:
Det här är ett allround vin, det passar till den enkla böngrytan och går generellt bra ihop med vegetariska rätter. För köttätare rekommenderar jag en klassisk fransk råbiff.

Cahors 2009, Clos Siguier (-)
Clos Siguier har gjort sig ett namn genom att avstå från att producera de superextraherade och sträva vinerna som regionen Cahors i sydvästra Frankrike gjort sig känd för. Doften osar av mogen jordgubbe och lakrits. Smaken är tyvärr ganska lätt och simpelt fruktig. Även om vinet är fullt drickbart, så tycker nog att Vinlådan ska vara fylld med mer karaktärsfyllda viner än detta. 

Emils matrekommendation:
Det här lättare rödvinet passar till fläskkött i allmänhet. Grilla på ett revben och drick med stora klunkar. Rödvin för sommaren.