Nya viner i september 2013 – Topp 10-lista

Favoritmarkera
olivier_humbrecht

Olivier Humbrecht_Foto: Decanter

Bland vita viner i september är den gemensamma nämnaren utan tvekan druvan riesling. Som ni ser nedan är prisnivån på rieslingvinerna medel med viss uppsida och om man väger in ursprung i kombination med kvalitet är saken klar, vinerna är av det bättre slaget. Här öppnar sig ett topptillfälle att testa riesling med perspektiv på vinmakarstil, ursprung kontra typicitet.

En fena på att göra vin som lämnar få oberörda är Domaine Zind Humbrecht. Ingenting lämnas åt slumpen och visste jag inte bättre än att ‘allt’ har betydelse och lämnar avtryck i smak skulle jag skratta över de stora vedermödor och den tid det tar för producenten att få tag på ‘ren koskit’. När Olivier Humbrecht (bild) var på på besök i Sverige för något år sedan berättade han ingående hur han driver egendomen som ett biodynamiskt jordbruk. Alla moment, alla handgrepp utförs med tanke på hur de påverkar varandra och i ett nästa steg. Kretslopp++.

Bland annat arbetar Domaine Zind Humbrecht uteslutande med hästar i vingården vilket får mig att tänka på att jag bara de senaste månaderna talat med flera vinmakare om hur mycket jordens struktur spelar roll. Antingen är vingården en levande miljö med maskar i full action med att göra sitt super-gräv-uppluckrings-jobb – alternativt är det ren öken av hårt packad jord som utestänger liv under ytan. Bevisat är att grödor växer (+bättre) i levande jord. Visste ni att en traktor som kör över en yta packar jorden flera meter?

Och om denna insikt får jag veta att det är långt ifrån en nyhet. Jordens struktur uppmärksammades redan för över 50 år sedan av Rachel Carson som skrev boken Tyst vår. Ett verk som haft avgörande inflytande och betydelse för hela miljörörelsen.

Vad gödsel anbelangar så har dess status stor betydelse för om korna är fria från antibiotika med flera gifter är skiten användbar i vingården hos Domaine Zind Humbrecht.

Ett vin som tyvärr inte provats av journalister och som (med stor sannolikhet) platsar under månadens riesling-rekommendationer är:
Stürz Mosel Riesling trocken 2012 (5059), Tyskland, 79 kr. 

Vita viner, Topp 10 september 2013

Tement Bergausener Sauvignon Blanc 2012 (90268), Weingut Tement, Südsteiermark Österrike, 79 kr för 375 ml.
Druva: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk, mogen citrus, clementiner, lime och gröna äpplen. Lätt kanderad kant som ger en liten bakgrundssötma.
Passar till: Omdöme: Välgjord, trevlig och perfekt vitt i halvflaska.
Betyg: 3+

Bestheim Crémant d’Alsace Brut (7714), Bestheim, Alsace Frankrike, 89 kr. Mousserande vin.
Druva: 60% pinot blanc och 40% chardonnay.
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Fruktig smak av gröna äpplen och mogen citrus och en touch nougat. Trevlig längd.
Passar till: För mingel och fest. Till lätta, gröna rätter, krabba, rimmad lax och vit fisk med citrus och örtig krydda.
Omdöme: Trevlig och ren med sköna bubblor. Toppval för pris.
Betyg: 4

Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier 2012 (2866), Ogier, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Druva: 40% grenache blanc, 20% clairette, 20% bourboulenc, 10% roussanne och 10% viognier.
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen, generös frukt av päron och gula äpplen. Tydligt örtkryddig med fin mineralton. Bra längd.
Passar till: Fågel, smakrika fiskrätter med tillbehör som aioli, kalvstek med gräddig sås. Smakrik vego.
Omdöme: Nyanserad och intressant. Bra vinstil till mat.
Betyg: 4

Curtefranca Bianco 2011 (90590), Ca’ del Bosco, Curtefranca Italien, 149 kr
Druva: 80% chardonnay och 20% pinot bianco (pinot blanc).
Smak: Torr, medelfyllig. Mogna äpplen, inslag av päron, viss sötma, smak av örter. Fin längd med en lätt kvardröjande rökighet.
Passar till: Insjöfisk med knaperstekt yta, kycklingrätter, skaldjur eller sallader med syrligt tillbehör.
Omdöme: Supertrevligt vin!
Betyg: 4+

Reichsgraf von Kesselstatt Goldtröpfchen Riesling Spätlese Grosse Lage 2012 (5801), Reichsgraf von Kesselstatt, Mosel Tyskland, 149 kr
Druva: Riesling.
Smak: Halvtorr, lätt/medelfyllig. Mogna gröna äpplen, inslag av grape, lite av örter och mineral. Fin eftersmak.
Passar till: mingel, till skaldjur, curryrätter eller asiatiska kökets mediumstarka rätter.
Omdöme: Trevlig, finstämd sötnos som passar att serveras ofta.
Betyg: 4-

Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012 (95580), Dopff au Moulin, Alsace Grand Cru Frankrike, 189 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk fruktig smak av mogna äpplen med inslag av päron och andra citrusfrukter. Nyanserad. Fin längd, skön balans och viss elegans.
Passar till: Lime och citrussmakande maträtter av vit fisk, lätta soppor eller matiga sallader.
Omdöme: Mycket trevlig, knastertorr och tydlig smakstil med gott prisvärde.
Betyg: 4-

Léon Beyer Les Ecaillers Riesling 2007 (92006), Léon Beyer, Alsace Frankrike, 209 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Solmogen gul frukt, av äpplen och gröna päron, lätt parfymerad med en avslutande blommig rondör och mjukhet. Lätt kryddig med lång eftersmak. Passar till: Lagade rätter av ljust kött och fisk, syrliga tillbehör för att möta vinets syra.
Omdöme: Koncentrerad och när som bäst från distrikt.
Betyg: 4+

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre Billaud-Simon 2010 (91175), Domaine Billaud-Simon, Chablis Premier Cru Frankrike, 249 kr
Druva: Chardonnay.
Smak: Torr, medel/fyllig. Smakrik, stor och generös med stil och finess. Tydlig mineralton, nästan osande, inslag av örter. Komplex och balanserad. Passar till: Vit fisk eller ljust kött, fågel. Krämiga rotfrukter, såser eller med smörstekta rotfrukter.
Omdöme: Toppvin idag!
Betyg: 4+

Clos Häuserer Riesling 2011 (97027), Domaine Zind Humbrecht, Alsace Frankrike, 299 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, fyllig. Fruktig mogen gul äppelsmak och citrus, lätt inslag av vanilj, mandel och lätt rostade fat.
Passar till: Servera vinet till finmiddag, smakrik mat i den lätta genren som vit fisk, smörstekta rotfrukter, rostade mandlar eller liknande tillbehör för att lyfta kombinationen. Ost.
Omdöme: Läcker, stor alsaceriesling när som bäst. Unik producent gör vin som få andra.
Betyg: 4+

Pierre Peters Cuvée Speciale Les Chétillons 2006 (90032), Pierre Peters, Champagne Frankrike, 595 kr
Druva: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Citrusmogen nyanserad, gulfruktig smak som är tydligt rostad. Komplex, stor smak fräckt nötig med inslag av svamp, mörk choklad och rostat bröd. Passar till:
Omdöme: Läcker och helt perfekt, generös champagne från Grand Cru-lägen i Cramant.
Betyg: 5

Röda viner, Topp 10 september 2013

La Vespa 2010 (2721), Michele Chiarlo, Monferrato Italien, 119 kr
Druva: 50% barbera, 30% albarossa och 20% shiraz.
Smak: Medelfyllig. Mörk mogen frukt, tydlig mandelton, touch av rostade fat och smak av körsbär. Lätt örtig, fin fruktighet och spänstigt skön eftersmak.
Passar till: Passar till kommande vilträtter, gärna renkalvfilet med stuvade kantareller.
Omdöme: Toppval, för ringa peng!
Betyg: 5

Montefalco Rosso Arnaldo Caprai 2011 (99205), Arnaldo Caprai, Montefalco Italien, 119 kr
Druva: 70% sangiovese, 15% sagrantino och 15% merlot.
Smak: Medel/fyllig. Kärnig, balanserad läderton, inslag av lakrits och gummidäck, fat, rosor, kakao. Stram. Bitigt avslut med bra längd.
Passar till: Höstens kommande vilträtter. Grillad älgfilet med grillade halvor tomat och potatis. Balsamicosås. Omdöme: Kaxigt stramt och kärnigt vin. Tar plats – och det med nöje!
Betyg: 4+

Koyle Reserva Cabernet Sauvignon 2009 (92037), Viña Koyle, Colchagua Chile, 143 kr
Druva: 85% cabernet sauvignon, 9% malbec och 6% carmenère.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, sötbärig björnbärsmak, inslag av örter, gräs och kryddor. Strama tanniner, markerade fat. Välgjord och nyanserad samtidigt i en klart extraherad stil.
Passar till: Stekt kyckling med örtiga kryddor, grillad biff, lammracks eller inbakad oxfilet.
Omdöme: Modernt, soligare vin-stils-vin med tillhörande liten snits.
Betyg: 4- S

Susana Balbo Signature Malbec Dominio del Plata 2011 (92035), Dominio del Plata, Mendoza Argentina, 149 kr
Druva: 90% malbec och 10% cabernet sauvignon.
Smak: Fyllig. Mörk frukt. Kärniga körsbär, inslag av plommon och mörka bär. Balanserade fat och tanniner.
Passar till: Kraftfull och smakrika kötträtter. Men helst, lägg undan vinet ett tag.
Omdöme: Kraftfullt, komplext vin med fin potential. Lägg gärna undan ett år eller två.
Betyg: 4-

Ro-Rée Saint Joseph 2011 (2887), Louis Cheze, Saint-Joseph Frankrike, 149 kr
Druva: Syrah.
Smak: Medelfyllig. Röd och blå frukt, kryddig av vitpeppar och lagerblad, örtig, friskt fruktig med lätt bärsötma. Lång eftersmak och balanserade fatinslag. Nyanserad och balanserad.
Passar till: Höstens alla kötträtter, gärna mustig mat, gryta med rotfrukter eller fina lördagsköttbiten som till vilt med svampragu.
Omdöme: Typiciteten är klockren, område-stil-druva. Användbart, skönt drick nu vin.
Betyg: 4+

Francesco Rinaldi & Figli Nebbiolo d’Alba 2011 (92096), Francesco Rinaldi & Figli, Nebbiolo d’Alba Italien, 165 kr
Druva: Nebbiolo.
Smak: Medel/fyllig. Stram och koncentrerad. Mörk frukt, smak av körsbär inslag av läder, tobak och örter. Stramsyrlig eftersmak.
Passar till: Gärna till lamm, smaksätt med gröna örter mörk skysås.
Omdöme: Spänstigt vin med skön läderton, en markerad syra och aromatisk rosenton. Drick nu, bäst till mat.
Betyg: 4+

Bocca di Lupo Marchesi Antinori 2008 (91117), Marchesi Antinori, Castel del Monte Italien, 179 kr
Druva: Aglianico.
Smak: Fyllig. Stram och tät, kärnig körsbärsmak, lätt parfymerad, inslag av örter, kaffe, fikon och fat. Lång, stramt kärnigt vin med hög syra.
Passar till: Rådjur med rösti och rödvinsås, svamp. Smakrika kötträtter.
Omdöme: Supertajt och stram smak gör vinet till ett bra lagringsämne. Ge vin tid, spara/lagra är bäst.
Betyg: 4+

Buriano 2000 (99402), Rocca di Castagnoli, Toskana Italien, 199 kr
Druva: Cabernet sauvignon.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, kärnig mandelton av körsbär, smak av mörka plommon. Inslag av tobak, läder, rosor och örter. Balanserade tanniner.
Passar till: Lammstek med potatisgratäng, ångad broccoli och gröna bönor.
Omdöme: Kraftfullt kärnig, gillar mognadsinslaget som ger smak en lätt läderton.
Betyg: 4

Hermitage Rouge 2006 (90212), E Guigal, Hermitage Frankrike, 369 kr
Druva: Syrah.
Smak: Koncentrerad. Söta körsbär och plommon. Fyllig. Körsbär, röd mogen frukt, smak av läder och kryddor som peppar och lagerblad, violton och lätt bärsötma. Läcker koncentration och på pricken “rätt”. Kan sparas.
Passar till: Smakrika kötträtter, gärna vilt. Rostade grönsaker, smörstekt svamp, vitlökspotatis och liknande smakrika, kryddörtiga smaker passar bra i en kombination.
Omdöme: Mycket bra vin, tål att lagra/sparas.
Betyg: 4+

Corton Grand Cru Clos du Roi Domaine de la Pousse d’Or 2011 (96098), Domaine de la Pousse d’Or, Corton Frankrike, 599 kr
Druva: Pinot noir
Smak: Medel/fyllig. Bärigt, elegant fruktsmak, lätt syrlig, örtig och kryddig smak med inslag av skog, svamp, och fat. Nyanserad och komplex. Elegant och stram.
Passar till: Flamberad oxfilet med rödvinssås, lök och champinjoner. Gräddig potatisgratäng.
Omdöme: Läcker och fin på ett klassiskt, finstämt ändå koncentrerat sätt. Gärnavin!
Betyg: 4+

Kommentera