Sbrisolina, mördegskaka från Veneto
Sbrisolina från Veneto är en lättgjord mördegskaka från Veneto. Till kakan serverar den som vill färska bär eller vaniljglass.
Recept Sbrisolina
125 g vetemjöl
125 g oskalad mandel
50 g strösocker
100 g smör
1 äggula
ev 1 tsk bakpulver (ingår inte i originalreceptet, men det ger lite sprödare kakor)
Gör såhär:
Smält smöret nätt och jämnt.
Hacka mandeln grovt.
Blanda allt utom mandeln snabbt i en matberedare. Rör ner mandeln slarvigt. Spara lite mandel att garnera med.
Ställ i kylen i c:a 20 min.
Klä en bakplåt med bakpapper.
Platta ut degen på plåten med händerna - ganska tunt men ojämnt. Strö över resten av mandel och tryck ner dem en aning.
Grädda c:a 20 min. i 180° varm ugn.
Låt kakan svalna.
Vin som passar till:
Bryt sönder kakan i ojämna bitar och servera till ett glas Tordiruta från Moncaro (74408) eller Aleatico från Candido (8571). Båda vinerna finns i beställningssortimentet. Den som vill kan även välja en passito från Pantelleria eller Vin Santo från Castello di Brolio.