Laddar annons
22 Sep, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Tavel - En året runt rosé

För ett halvår sedan upplevde jag våren i Avignon, Rhônedalens historiska centrum. Högt upp på agendan stod ambitionen att fördjupa kunskapen om rosé-kommunen Tavel, en appellation vars enda uppgift är att producera rosa vin.

Kommunen som är belägen bara dryga milen från Avignon, tar rosévinet till nästa steg och här gäller inte enkom den klassiska devisen att blott dricka och köpa den senaste årgången.

Glada miner hos familjeägda Domaine de Tourtouil. Skön Tavel som ännu inte är representerad i Sverige

Tavel

Tavel består av närmre 1000 hektar vinmark vilket betyder att halva kommunens yta är täckt med grenache, cinsault, syrah, mourvedre, bourboulenc, clairette, carignan, picpoul och den idag ytterst ovanliga druvan calitor. Om du vill förstå Tavel så är det första rådet att inte hänga upp sig något nämnvärt på druvsammansättningen även om de mest förekommande är grenache och cinsault. Ingen druvsort får överstiga 60 procent av vinet samtidigt som det enligt lag måste innehålla minst 15 procent cinsault och maximalt 10 procent carignan. Den skarpsynte har redan noterat att vissa av de tillåtna druvorna är vitvinssorter, något som givetvis påverkar färgen än mer om dessa används i slutprodukten. Under den inledande vinifikationsprocessen sker en kortare skalkontaktstid för att laka ut färgämnen, men då processen normalt endast tillåts ske under ca ett eller två dygns tid är det ytterst lite färgämnen och tanniner som extraheras.

Vinstilar

Även om det finns roséviner i Frankrike som anses bättre än Tavel så fråntar inte det faktumet att det är en unik appellation med tämligen strikta krav på sig. Förutom vilka druvsorter som tillåts så gäller även låga skördeuttag och en minimum alkoholhalt om 11 procent. Under min Tavel-odyssé tar jag mig genom ca 50 roséviner från kommunen och slås snabbt av hur imponerande hög kvaliteten är. Stilarna varierar mellan producenterna där vissa viner är mer fruktorienterade och andra mer söker ett växtlägesuttryck. Några fatlagrar dessutom sitt vin. Den ack så viktiga gemensamma nämnaren är dock essentiell för hur slutkonsumenten uppfattar Tavel; vinerna är torra och upplevs sällan som en godisbutik där tuttifrutti får styra. Torrheten och den återkommande mineralkänslan, de våta stenarna och den relativt höga syran, gör vinerna lämpade som året om ackompanjemang. Med andra ord, dags att ta fram grillen igen och lägga på en bit lax.

Domaine de la Mordorée. Bästa Tavel-vinet?

Vinrekommendationer

Kooperativet Les Vignerons de Tavel står för hälften av kommunens produktion och kvaliteten har väl aldrig varit bättre. Prova gärna deras 2012 Les Lauzeraies (2724) för 99 kronor som representerar dem mer fruktorienterade stilen av Tavel och servera till kycklingspett med jordnötssås. Det börjar sina på Systembolagshyllorna men än finns det kvar av Domaine de la Mordorée 2012 La Dame Rousse (95237) för 145 kronor. En strålande Tavel som bjuder på såväl fyllighet som finess. Kan lagras ytterligare om man föredrar sin Tavel mer mineralbetonad. Är du på resande fot så sök gärna producentens toppvin La Reines des Bois, i mitt tycke Tavels främsta vin.

Ett vin som imponerade tidigare i år på plats var Domaine Amidos 2011 Les Amandines (79420) för 129 kronor. Här är det fullt fokus på grenache och cinsault som backas upp av en mindre del syrah samt den vita clairette. Ditt val till en klassisk bouillabaisse med aioli. Den eleganta och mineraliga Domaine La Genestières 2011 Cuvée Raphaël (79487) för 132 kronor är också väl värd att prova. Perfekt som välkomst och till småplock där lufttorkad skinka särskilt är en utmärkt sparringpartner.

Guillaume Demoulin

Sökvärt

En producent som i nuläget inte är tillgänglig i Sverige men som är värd att söka efter på annat håll är Chateau Trinquevedel. Guillaume Demoulin, vinmakare på egendomen, gör nämligen sitt toppvin Les Vignes d'Eugène med längre skalkontakt för att extrahera ut en del
tanniner. De äldsta rankorna används och skördeuttaget är således lågt då dessa inte har tillnärmelsevis samma avkastning som de yngre stockarna. Dessutom lagras vinet 18 månader innan det släpps till försäljning. Vem sade att rosé inte kan vara seriöst? Eller lagras? Eller bara drickas på sommaren?

 

Skribent: Niklas Jörgensen