Oktoberfestöl 2013 - provat och utvärderat av Anders Bergström
Så är det då ånyo dags att utsätta sig för de så kallade Oktoberfestölen. En gång om året rullar de in på Systembolagets hyllor och attraherar med sina festinriktade namn. Hur skall vi arma konsumenter veta vad som är bäst för vår egna lilla Oktoberfest, vi som inte har lust att åka ner och kolla in originalfesten, själva ursprunget, i ölstaden München?
Tja, inledningsvis kan det ju vara bra att veta att vi alla är grundlurade. Och det av två anledningar; den ursprungliga Oktoberfestölen som började serveras på festplatsen Theresienwiese i München någon gång i 1800-talets mitt liknade inte tillnärmelsevis det som de moderna tyska bryggerierna brygger idag. Förr var Festbieren mörka, åtminstone kopparfärgade. Så alla som härmar de München-baserade bryggeriernas öl gör exakt samma fel som tyskarna själva. Det blir alltså moderniserade varianter på ett mer än 100-årigt öl. Attraktiva i sin glänsande ljushet förvisso. Sköna att betrakta i en 1-literssejdel, jovisst. Men inte helt trogna grundidén.
Andra anledningen är de bryggare som gärna vill trycka in sina brygder på hyllorna och som vill vara representerade bara så där överhuvudtaget, de kan mycket väl tänka sig att göra stora avsteg från konceptet Oktoberfest bara för att hamna på hyllan. Och Systembolaget har såklart noll koll på själva konceptet, de nöjer sig med etikettnamn. En del av årets märken kan näppeligen benämnas Oktoberfestöl. Här har bryggaren förmodligen mest sett en chans att få in sitt varumärke på hyllorna. Detta gör naturligtvis inte ölen sämre. Det är inte det det handlar om. Mycket av det här är både välbryggt och spännande. Men ett avsteg från grundidén är det. Vi kommer att få se än fler sådana här avsteg från koncept när julölen så småningom rullar in, vänta bara.
Men måste man vara så förbaskat konservativ då? Är det inte roligt att det kommer varianter på ett tema? Är det inte roligt att några försöker sparka lite mer liv i en urgammal idé. Jo, förvisso, men jag är nästintill fundamentalistisk vad gäller öl och har svårt att överse med tramsiga avsteg från ett koncept. Står det Oktoberfest på etiketten så skall ett antal olika preferenser uppfyllas. Det är inte många öl nedan som klarar den saken.
Jag är således hård i min bedömning av Oktoberfestöl, vilket inte minst kommer att avslöjas när jag nedan till och med hugger huvudet av nästan samtliga tyska storheter. Men vi tar dem uppifrån och ned, alltså bäst först och sämst sist.
Sveriges mest erfarne ölprovare
Anders Bergström driver sedan 1997 företaget Ölbaronerna som sysslar både med öl- och whiskyprovningar. Till största delen görs provningarna som så kallade öppna provningar i ett medeltida källarvalv i Gamla Stan, Stockholm.
Att kunna mycket om öl betyder att ha provat åtskilligt. Anders hittar sina favoriter bland de öl som ger ett balanserat intryck och som uppvisar god bryggarkunskap. De öl som trängt längst in i hjärtat hos en Ölbaron är välbryggda öl. Öl som efter det att man druckit upp dem lyckas ge känslan av att man är sugen på en till. Det är inte alla öl som gör det idag. Av blott den anledningen finns det anledning att prova öl, för det är på det sättet man får reda på vad man verkligen tycker om.
Oktoberfestöl 2013, provad och rankad av Anders Bergström
Betyg 5
Nils Oscar Oktoberfest 5,5 % (11215), flaska 500 ml, 25,90kr (51,80 kr/liter)
The Nils Oscar Company AB, Sverige
Bäst av alla!
Halvmörk färg, doftar fylligt av maltsötma, nybakad limpa, karamellpåse och vanilj. Smaken bär på robust sötma. Ölet har en suverän balans mellan en tydlig maltighet och en minst lika tydlig beska. Ett långdrickaröl som man blir sugen på mer av när glaset är tomt. Då är öl bra! Det är alldeles uppenbart att Nils Oscar inte bara sneglat på den gamla Oktoberfestidén utan till och med kopierat den.
Kissmeyer Smokey Oktober 7,5 % (11229), flaska 500ml, 34,90 kr (69,80 kr/liter)
Kissmeyer Beer & Brewing, Danmark
Här har danskarna visserligen rejält spårat ur. Men ölet är så charmerande att jag bara faller. Alkoholhalten 7,5 % är alldeles för mycket. Oktoberfestölen skall ligga någonstans kring 6 %. Vidare är ölet tydligt rökigt och så blev det åtskilliga gånger i gamla tider. Så bara det är ju rätt belysande, men jag måste erkänna att en överstark, rökig och dessutom grumlig dansk öl har lite svårt att hitta hela vägen in i Oktoberfestkonceptet. Men jag faller som sagt, det är mycket gott!
Halvmörkt, disigt och med en lättsam rökdoft tillsammans med anis, lakrits och bränd malt. Smakar lent och bär på en elegant lätt rökighet. Som en macka med hushållsmedwurst. Detta är en mjukisvariant på klassiska Aecht Schlenkerla Rauchbier.
Betyg 4
St Georgen Bräu Festbier 5,6 % (11201), flaska 500 ml, 24,90kr (49,80 kr/liter)
St Georgen Bräu, Tyskland
Uppe i norra Bayern törs oftast inte bryggarna skriva Oktoberfestbier på etiketterna. De vet att de München-baserade bryggerierna härsknar till då. Man anser därnere att man äger själva namnet Oktoberfest. Bryggerier i andra delar av världen brukar inte bry sig om detta, men tyskarna tar saken på stort allvar. Därför heter denna öl endast Festbier.
Ett ljust öl. Ölet har en fräsch, ren doft med tydlig söt maltighet. Doftar lite sädesfält och bröd. Smaken är tydligt söt, nästan med drag av marsipan. Det känns översött och lite sliskigt men väl kyld kan nog en sejdel slinka ner till maten. Ölet är mycket smakrent och uppfyller mina kriterier för hur en Oktoberfestöl bör presenteras.
Dugges Oktoberdunkel 6 % (11260), flaska 500ml, 24,90 kr (49,80 kr/liter)
Dugges Ale- & Porterbryggeri AB Sverige
Och så en överjäst ale på Oktoberfesten! Inte det allra vanligaste, men rimligtvis så måste en del klassiska tyska öl serverade även på Theresienwiese i München i Oktoberfestens begynnelse ha varit överjästa, så varför inte?
Ölet har en mörkbrun färgton, doftar torkad mörk frukt, plommon och lite russin. Det är ett balanserat öl med en mjuk maltighet. En ganska skarp beska avslutar men är inte störande.
Betyg 3
Widmer Brothers Okto Festival Ale 5,3 % (11290), flaska 355ml, 22,90kr (64,21 kr/liter)
Widmer Brothers Brewing, USA
Vi klämmer en ale till. En amerikansk till råga på allt!
Halvmörk färg, doft av mjuk pepparkaka och mandel. Även här smakar ölet mycket välbalanserat och ovanligt nyanserat för att vara amerikanskt. Jo, det finns en aningen bitsk beska i avslutet men jag tycker den passar in där.
Kaltenberg Oktober Fest 5,4 % (11278), flaska 500 ml, 16,90 kr (33,80 kr/liter)
Krönleins Bryggeri AB, Sverige
Svenskproducerad tysk på licens. Krönleins gör nästan alltid mycket bra öl. Kruxet emellertid är att nästan allt har en tendens att bli rätt lika varandra. En slags hussmak som bryggeriet dras med. Så blir det även i denna Oktoberöl.
Ljus i färgen. Doftar käckt äppelkindat, stor fruktighet och drag av äppelpaj. Ölet har en stor syra i smaken och det äppelfruktiga drar definitivt ner betyget.
Samuel Adams Octoberfest 5,5 % (11261), flaska 355 ml, 17,90 kr (50,42 kr/liter)
Boston Beer Company, USA
En amerikan till. Halvmörk i färgen, riktigt snygg faktiskt. Doftar lätt kryddigt och med inslag av parfym och sjudande grönsaksgryta samt vanilj. Smaken är alltför sötsliskig och godisorienterad för att passa mig. Förmodligen har bryggeriet ansträngt sig med att försöka hitta ett gammalt originalrecept och har sedan bryggt efter det. Mycket blev rätt, men en del blev helt fel.
Betyg 2
Löwenbräu Oktoberfestbier 6,1 % (11210), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
Anheuser‐Busch InBev, Tyskland
Det är från och med nu som det kommer att gå alltmer utför! Av de stora klassikerna från München så är det Löwenbräu som uppvisar mest kvalitet. Ändå är det inte särskilt roligt!
Mycket ljus färg. Doftar rätt neutralt och känns därmed ren i näsan. Annat blir det i smaken; fylligt förvisso, men toksött och med ett strävt humleavslut i eftersmaken. Kvar i munnen dröjer sig en lätt ton av diskmedel med tallbarr.
Paulaner Oktoberfest 6 % (11250), flaska 500 ml, 20,90kr (41,80 kr/liter)
Paulaner Brauerei, Tyskland
Ljus färg och med doft av kola, toffee, honung och karamell. Smaken bär på örtiga kryddor och ölet känns ovanligt tunt och lätt blaskigt trots den höga alkoholhalten.
Hofbräuhaus Oktoberfest 6,3 % (11298), flaska 500 ml, 19,90kr (39,80 kr/liter)
Staatliches Hofbräuhaus in München, Tyskland
Ljus i färgen. Gamla H-B missar aldrig att tydligt presentera sin svavliga doft. Den genomsyrar alla deras öl och är numera en lätt identifikation för varumärket. Som sagt, doft av svavel, dimetylsulfid och kokt majs. Smaken är maltsöt, lätt klibbig och bär även den på rejäla doser av dimetylsulfid. Ett underbart studieobjekt för den som letar felsmaker.
S:t Eriks Oktoberfest 5,3 % (11237), flaska 330 ml, 17,90 kr(54,24 kr/liter)
S:t Eriks Bryggeri Sverige
Halvmörk i färgen. Doftar som min gamla favoritkola Fox Citron eller säg hellre citronmarmelad. Här anar man humle redan i doften. Mycket riktigt, när munnen får sitt inser man att ölet är pimpat med rejäla humlegivor, en del av dem med amerikanskt ursprung. Ölet ger fel Oktoberfestsignaler och hade det landat på en Systembolagshylla med Pale Ale eller Bitter på etiketten hade jag inte protesterat. Fast det är bra bryggt, det medges!
Betyg 1
Spaten Oktoberfestbier 5,9 % (11281), flaska 500 ml, 19,90 kr (39,80 kr/liter)
Anheuser-Busch InBev, Tyskland
Och så Spaten som gör ungefär samma fel som Hofbräuhaus. Fast här blir det än värre.
Ljus färg. Doft av honung och Granny Smith-äpplen. Smaken bjuder på lätt svavliga toner i symbios med en äppligt kärv beska. En detaljerad studie över felaktigheter erbjuds i det här ölet
Arboga Oktoberfest 7 % (11231), flaska 500 ml, 19kr (38 kr/liter)
Three Towns Ind Brewers, Sverige
Ljus färg, doft av gräs, halm och malt. Ölet har en stor sötma i smaken, honung och mandelkaka präglar. Tyvärr avslutas munkänslan med en överväldigande kemisk nyans som jag har svårt att sätt ord på. Kärvt och plåtigt. Lite väl starkt är det också.
S:t Eriks & Mathias Dahlgrens Oktoberfest 5,3 % (11238), flaska 330 ml, 16,90k r(51,21 kr/liter)
S:t Eriks Bryggeri, Sverige
Det börjar bli allför många kockar i brygghusen. Ambitionerna är nog goda och alla deras skapelser passar säkert in på något av deras eget komponerade matrecept. Men alla vi andra då? Vi som inte kan laga allt det där och som bara vill ha en ”normal” Oktoberfestöl? Ja, vi blir oerhört desorienterade när vi stjälper i oss Mathias Dahlgrens Oktoberfest. Här stämmer nämligen ingenting längre med ursprunget.
Ful ljus färg, hemsk doft av citrus, grapefrukt och kryddor. Bland annat känns koriander tydligt, eller som det blev i den här ölen, svett. Smaken drar i fullständigt motsatt riktning från det vi kallar ursprunget. Detta är ingen Oktoberfestöl, dessutom tycker jag inte om den.