Laddar annons
13 Oct, 2013

Frederiksdals körsbärsvin - Så in i Norden bra

Jag är svag för entrepenörer. Människor med drivkraft. Extra svag är jag för de som dessutom har en kvalitativ och häpnadsväckande bra produkt att delge världen. Nordens främsta vinproducent, Frederiksdal, är ett ypperligt exempel på just detta.

Stevnsbär är ett danskt körsbär. Surkörsbär eller morell om man nu ska gå in i detalj. Det skiljer sig från de körsbär du plockar upp i din livsmedelsbutik då det med sin syra och aromrikedom främst lämpar sig för framställning av saft och vin eller likör. Precis som med vinranks- familjen så finns det olika sorter av körsbär men just det danska stevnsbäret anses vara det mest överlägsna av de alla. Men det handlar inte enbart om att sorten anses bäst lämpad; växtläget har även det stor betydelse.

Frederiksdal har sina odlingar på ön Lollands västliga del. Här trivs stevnsbäret strålande tack vare områdets klimat och här har fruktträden utvecklats och anpassat sig under många år. Närheten till havet är essentiell då solen reflekteras, men vattnet bidrar även till mildare vintrar och att våren kommer tidigare. Detta resulterar i en lång växtsäsong och med andra ord i att stevnskörsbäret kan uppvisa just den arombild och komplexitet som det gör på den danska ön.

Stevnsbär

Frederiksdal har framställt vin sedan 2006. Egendomen har flera olika sorter och underkloner av stevnsbäret men den som utgör själva ryggraden i produktionen är birgitte, en gammal dansk sort. Sorten uppvisar stor smakrikedom, har gott om färgämnen och hög syra. Det har även visat sig ha god förmåga att åldras med behag vid vinframställning. Utöver birgitte odlas subvarianten frederiksdal och viki; ett stevnsbär som betyder just vinkirsebær, vinkörsbär. Vidare odlas och experimenteras det med vester skovgaard, jens holme och poul ejvind hansen; sorter som alla tre har hög syra- och sockernivå. Huruvida dessa lämpar sig för vin eller inte är ett pågående projekt. På försöksbasis är även favorit, ungarische traubige och kelleris, där den sistnämnda inte är ett stevnsbär.

Precis som vilken seriös vinodlare som helst så har Frederiksdal olika lägen för sin frukt, lägen som resulterar i olika karaktärer. Skovmark är egendomens första plantering och här växer birgitte. Lerrik jord nära skogen som skänker skydd. Nielstrupmark är planterad året efter, 1992, också med birgitte. Jorden är inte lika rik och utöver det så blåser det mer här, samtidigt som Nielstrupmark har mer sol på sig. Från läget har Frederiksdal framställt världens första körsbärsvin buteljerat som ett enskilt läge. Utöver nämnda lägen så återfinns ytterligare tre, bland annat en mindre lott som Frederiksdal betraktar som sitt kommande Grand cru-läge, Skrædderbanken. Tanken är att samtliga egendomens sorter ska odlas här på den sandrika jorden som ligger på en sydvänd sluttning endast några få hundra meter från havet.

Tillverkning

Körsbären maskinskördas och härefter sker ett manuellt urval. Därefter genomgår frukten en spontanjäsning i fem dagar innan de pressas och saften fortsätter jäsa i ståltankar tills den når runt 8-12 procent alkohol. Härefter justeras vinet med alkohol och socker beroende på varje årgångs unika karaktär. Som spritbas de senaste fem åren har Frederiksdal använt ett eget körsbärsdestillat vilket de tillsätter i de främsta vinerna. Instegsvinet hamnar på flaska efter ett år i tank. Frederiksdals övriga viner, Reserve, Solera och Rancio lagras i upp till 11 år på ekfat av olika storlekar samt i damejeanner som placeras uppe på vindstaket eller ute i solen.


Provade viner

I samma ögonblick som du provar Frederiksdals ofiltrerade 2011 körsbärsvin så försvinner alla dina fördomar du haft om fruktvin. Detta är vansinnigt bra och har mer likheter med vin än just de söta bärdrycker du säkert hade i åtanke när du läste rubriken. Doften är aningen dov till en början men öppnar upp fint med toner av moreller, mandelmassa, örter, läder och en blommig ton. Finess och elegans. Smaken är härligt frisk och uppiggande och sötman är snyggt inarbetad, likaså de 15 alkoholprocenten. Strunta i amarone-vinet och servera istället Frederiksdals eleganta 2011:a till din ostbricka!

 

Frederiksdal gör även ett vin som tillåts ligga på sin jästfällning över vintern, en så kallad sur lie. Jämfört med 2011:an så är denna sötare men även betydligt mer krämig och intensiv. Körsbär och hallon i doften tillsammans med mörk choklad, kaffe och ett lätt örtigt intryck. Smaken är förförande och krämig i sin struktur. Klingande ren och lång behaglig eftersmak. Ett vin som lyfter flertalet chokladdesserter och ostar men som även fungerar som en underbar ersättning till det där avslutande glaset av portvin.

Herrarna bakom Frederiksdal på Lolland; Harald Krabbe, Jan Friis-Mikkelsen och Morten Brink Iwersen är värda att följa. Inte bara för att de producerar fantastiskt bra viner men lika mycket för att de fokuserar på stevnsbäret, Nordens utan tvekan främsta druva!

Swedish Brand AB är svensk importör och Frederiksdal släpps nu i november på Systembolaget. Fotografier från egendomen publicerade med tillåtelse av innehavaren, Frederiksdal.

 

Skribent: Niklas Jörgensen