Sköna sommarviner, vita och röda vintips

Favoritmarkera

Här är tips på några väl valda viner. Kalla dem sommarvin för att de gör sig väl till många sommarlätta rätter eller vid tillfällen som är på veranda eller vid grillen. Vinerna är både vita och röda.

Vita viner

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Frankrike, 79 kr
Friskt, lätt, sommarvin – till sista droppen. Servera till: sallader, lätt mat, räkor naturell eller skaldjur. Ett glas vin på tu man hand.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2011 (5244), Frankrike, 99 kr
Blommig och kryddig. Servera till: Nordafrikanska köket, till Libanesisk mat, couscous smak av mynta och till ostar.

Lindemans Bin 1355 Semillon 2013 (6259), Australien, 109 kr
Torr, bred och nyanserad. Fruktig. Servera till: grön och gul sparris. Till fisk, vit eller till lax. Grillad eller halstrad men också kall inkokt lax. Matiga sallader, med ex kyckling. Ostar.

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2012 (5588), J M Brocard, Frankrike, 119 kr
Frisk, krispig och nyanserad. Servera till: pocherade fiskrätter eller till skaldjur. Getost. Eller ett svalt glas vin!

Lomond Pincushion 2012 (99416), Lomond Vineyard, Sydafrika, 119 kr
Frisk och krispig. Servera till: sallader eller skaldjur. Kalla rätter. Till småplock a la Italien. Som svalt glas vin!

De Wetshof The Site 2012 (99491), Sydafrika, 199 kr
Torr, fyllig, fruktig och bred smak med fatkaraktär. Servera till: Smakrika rätter, prova även till kött absolut kyckling och fläsk. Grillad och halstrad fiskrätt. Grillade grönsaksspett, lammfärsbiffar med tzatziki. Pasta eller krämig risotto med skaldjur. Lagrade hårdostar.

 

Röda viner

Periquita Reserva 2011 (2560), José Maria da Fonseca, Portugal, 85 kr
Mörk frukt, fat och kryddig. Servera till: det mesta rätter sommarköket bjuder förutom de lättaste fisk och skaldjursrätterna eller till de kraftigaste av måltider.

Castillo de Molina Carmenère Reserva 2011 (6544), Viña San Pedro, Chile, 91 kr
Fruktig, medelfyllig vinbärssmak med krydda. Servera till: Grillad fläskkarré, flintastek eller korv, pasta eller pizza. Fungerar fint som ett glas vin.

Château Pech-Latt 2012 (2233), Frankrike, 99 kr
Mörk frukt och bär, fat och örter. Servera till: smakrika rätter. Gärna till lamm i många former.

Ajan Barbera d´Asti 2011 (2320), Villa Giada, Italien, 129 kr
Viol, lakrits, mörk frukt och vaniljfat. Servera till: grytor, lammracks eller grillat fläskkött.

Langhe Nebbiolo  2009 (7306), Pio Cesare, Italien, 139 kr Kärnfrisk, stram och smakrik.
Servera till: örtig kalvstek, grillad sommarmat och till pasta, bönor och risotto´s.

Au Bon Climat Pinot Noir 2011 (79975), Au Bon Climat, USA, 189 kr
Bärig och nyanserad med fatinslag. Sommarens röda festvin. Servera till: kött eller fiskrätt där firren grillats eller serveras med tillbehör som matchar det röda vinet. Som svamp eller ex. grillad sparris. Ost.

Lämna ett svar

?>