Laddar annons
Klassiska höstsmaker med Fredagskocken
19 Sep, 2014

Klassiska höstsmaker med Fredagskocken

Idag bjuder jag på lyxigt, höstligt, gott och klassiskt. Till varmrätten blir det mycket brynta nötiga, eleganta smaker som matchas väl av ett lätt, bärigt vin med aningen rostade toner.

Desserten är klassisk och enkel. Finns egentligen någon bättre dessert än en bra creme brulé? Till den kan ni välja att dricka en härlig och söt Tokaj som med sina sköna brända toner matchar bruléns karamelliga ”lock” perfekt.

Stekt hälleflundra med brynt svamp, ugnsbakade jordärtskockor och riven pepparrot.

Vintips: prova gärna ett rött vin med inte alltför hårda tanniner, för tips, kolla in #måndagsmatchen eller veckans #vinköpslista.

4 bitar odlad hälleflundra a 170 g
salt och olja

400 g jordärtskockor
olja och salt

200 g valfri svamp
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
olja, smör och salt

Till servering
600 g kokt potatis
60 g pepparrot

Värm ugnen till 220 C. Skala jordärtskockorna och skär de i 1 cm stora bitar. Lägg skockorna i en ugnsfast form och blanda med olja och salt. Ugnsbaka i ca 20 minuter tills de är genommjuka och har en fin brynt färg.

Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Salta hälleflundran och stek ca 2-3 minuter på varje sida till fin färg i olja. Kärntemperaturen ska vara 45° C.

Värm en stekpanna till hög temperatur. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i olja tills det att den har en fin brynt färg. Lägg då ner smör, lök och vitlök och stek i ytterligare 1 minut.

Lägg upp hälleflundran på 4 tallrikar och häll över svampen. Skala och riv över pepparroten och servera med nykokt potatis.

Creme brulé med rårörda hjortron

Vintips: Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2009 (2901) Tokaj Ungern, 169 kr

1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
80 g äggula (c:a 4st)
½ dl+ ½ dl strösocker

4 msk rårörda hjortron

Värm ugnen till 110ºC. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ägg med ½ dl socker tills det att det är vitt och luftigt. Häll ner grädd-mjölken över äggblandningen och blanda väl.

Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Ugnsbaka i ca 45 minuter tills de stelnat. Om dom inte stelnar så höj temperaturen 10-20 C och baka de längre. Låt de svalna.

Strö ett tunt lager socker över bruléerna och karamellisera dem med en brännare eller kör dem snabbt på högsta grilleffekt i ugnen tills sockret är karamelliserat.

Servera brulén med hjortronen.

Lycka till och smaklig måltid!
Mattias