Alessandro Viola tar naturvinsrörelsen till västra Sicilien
Visst är det mer spännande att köpa viner som görs av en enskild vinbonde än av multinationella storföretag. Det många söker är viner som skapas genom passion och vision, inte sprungna ur marknadsanalyser. Uva Tantum är en av de ”små” och med sitt nya mikrovineri har de tagit den så kallade naturvinsgenren till västra Sicilien.
Givetvis är bilden ovan satt till sin spets men jag tror att många entusiaster ändå tycker att det ligger någon sanning i det. Den unga vinmakaren Alessandro Viola har ”bara druva” som kärna i sin vinmakarfilosofi, vilket uva tantum också betyder på latin.
För Alessandro innebär det att han inte tillsätter något till sina viner, något som är vanligt bland större vinerier. Allt från syra, alkohol och färg kan justeras i efterhand om man vill eller inte kan alternativt vill ge vinodlingen den tid som krävs. Men fenomenet gäller visserligen i större utsträckning billigare viner än de från Uva Tantum.
Nordlig exponering, cataratto för mousserande vin ursprung Sicilien
Naturvinsrörelsen - vad är det
Att inte tillsätta något annat än druvor är kärnan i den naturvinsrörelse som har mycket gemensamt med Slow Foods principer. Till skillnad från andra vinmakare inom naturvinsgenren är Alessandro helt emot en oxiderad karaktär i vinerna, de vill säga de smaker som kan kännas som röda gamla äppelskal eller valnötter. Det är ett ganska ambitiöst mål, för det krävs en hel del kunskap och precision till att få ickesvavlade viner utan minsta oxiderad karaktär.
Alessandro föddes under en tid då bekämpningsmedel och ny teknik sågs som lösningen på de allra flesta problem som den sicilianska vinnäringen då hade. Sedan 1978 har Alessandro följt med i hur tankegångarna sakta förändras bland vinodlarna på ön. Idag har majoriteten av dem ett mycket sundare synsätt och kunskapen om ekologisk odling är större än någonsin.
Det var först när Alessandro arbetade på vinerier i Piemonte och i Georgien som han på allvar kom i kontakt med det som kallas ”naturligt” vinmakande. Där såddes fröet till Uva Tantum och en längtan att få ta alla sina nya lärdomar för att starta ett naturligt vineri i egen regi.
Alcamo är en by nära Trapani
Alessandro Viola glider in på caféet där vi stämt möte. Vi är i den lilla byn Alcamo på västra Sicilien, inte långt ifrån hans vineri. Han är 30 minuter sen, men det får man räkna med på sydliga breddgrader. På bordet ställer han upp ett urval viner som ser lika yviga och okonventionella ut i sin design som Alessandro själv.
”Min flickvän har ritat etiketterna”, säger han och ser ganska nöjd ut med resultatet. Med all rätt för alla är tilltalande i sin hemmagjorda lite naiva utformning. Han låter oss smaka på 2012 Sidera Extra Brut (+), ett mousserande vin på den lokala druvan cataratto. Den svala vingården är belägen utanför byn Alcamo och ligger på en hög höjd i nordlig sluttning. På Sicilien, som i många andra vinregioner, ger höghöjdslägen vin med hög syra och lägre alkoholhalt.
Mousserande vin från Sicilien
Vinmakandet är klassiskt, det innebär att den andra jäsningen sker i flaskan precis som i Champagne. Därefter får vinet lagras på sin jästfällning i över ett år. Sidera Extra Brut är precis som det låter snustorrt och förenar lätthet med intensitet. Ett mousserande som inte riktigt smakar som något jag kommit över tidigare, hursomhelst en positiv överraskning som ger mersmak.
Alessandro presenterar sedan sitt första vita vin som heter 2013 Note di Grillo (-). Det är vackert gyllene i glaset och osar av rik frukt och mineral. Grillo är vanligen känd som druvan bakom starkvinet Marsala och ger ofta viner med högre alkoholhalt och lite havsliknande smaker. I Note di Grillo får vinet delvis ligga till sig i kastanjefat om 500 liter som han menar håller sig inom ramen för den egna filosofin om ”bara druva”. Det är ett sätt att återgå till den ursprungliga vinmakartraditionen på Sicilien. Vingården ligger i vinområdet Pietra Rinosa en bit utanför byn Alcamo. Idag tycker jag att vinet är lite för tungt, koncentrerat och eldigt, men troligtvis kommer två år på flaska att göra det hela mer balanserat.
Grillovingården med Alessandro Viola
Vaxförslutning
Alessandro chippar bort vaxet som försluter det röda vinet 2011 Aurum (+) som är en blandning av 60 procent nero d’avola och resten syrah, två druvor som han tycker samarbetar fint. Nero d’avola med sin rika kryddiga frukt och syrah för att friska upp helheten. Vingården ligger i Trapani på västra Sicilien och man skördar i flera omgångar för att kunna sammanföra druvor med olika mognad. Jag tycker att blandningen gett smaken en ovanligt hög friskhet och komplexitet. Det är ett kryddigt och personligt vin med intressanta dofter av rönnbär och lingon. Alessandro menar att man inte kan känna var druvans doft börjar och fatens arom tar över. Det är det fina med kastanjeträd, aromerna går ihop bättre, menar han.
”Under 1990-talet gillade jag, som många andra, stora ekdominerade viner, men min smak har förändrats. Nuförtiden dricker jag röda viner som man kan hälla upp i lite större mängder.” Alessandro rullar en cigarett och jag tänker för mig själv att det är så uppenbart i vinerna att han rullar egna cigaretter. Och hade han haft småbarn hade dom nog fått använda tygblöja. Det verkar som om Alessandro vill göra precis allting själv, eller i alla fall hålla arbetsuppgifterna inom familjen som i sann siciliansk anda. Det finns verkligen något väldigt 1970-tal över honom.
Många åsikter har ventilerats om naturvin och deras lite okonventionella smaker, men i en värld där fler och fler egendomar köps upp av multinationella företag blir vinerier som Uva Tantum en viktig motpol. Vin är något väldigt mänskligt och förlorar enligt många naturvinsmakare sin själ när tillverkningen mekaniseras och justeras för mycket.
2011 Aurum av Uva Tantum
Uva Tantum - nytt vinprojekt
Uva Tantum är som sagt ett helt nytt projekt och vinerna behöver lite tid att hitta sin identitet. Jag är dock mycket positiv och övertygad om att Uva Tantum inom kort kommer att få uppmärksamhet och förhoppningsvis även spela en viktig roll i den pågående sicilianska kvalitets-evolutionen.