Viña Herminia | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Viña Herminia är ett vin från Rioja med fyndstämpel. Vi matchar med en härlig och billig skinkgryta. Nästa årgång, 2014, som lanseras under våren 2015 kommer vinet vara EKO-certifierat.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECPET | Skinkgryta apricosa – 4 portioner

En god och billig gryta som min mamma brukade göra. Använd den prisvärda detaljen skinkstek, som ofta säljs för under hundra kronor kilot.

Ca 600 g skinkstek utan svål, skuren i grytbitar eller strimlor
1 burk aprikoser, spara spadet
1 purjolök, strimlad
100 g rotselleri, skalad och finstrimlad
200 g kålrot, skalad och finstrimlad
3 dl köttbuljong
1 dl äppeljuice
0,5 dl soja
salt och peppar
maizena till redning
färsk timjan för dekoration
olivolja

Gör så här:

Bryn köttet i olja. Tillsätt först rotfrukterna och sedan purjon och låt bryna några minuter. Häll i soja, juice och spadet från aprikoserna. Låt puttra i fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i aprikoserna och låt puttra någon minut till. Red med maizena om du vill ha såsen simmigare. Servera med ris och sallad. Dekorera med färsk timjan om du har.

Vintips till maten

Viña Herminia 2013 (12615), Rioja, Spanien, 66 kr

I Sverige drack vi mycket vin från Rioja en gång i tiden, upp emot tjugofem procent av allt vin vi köpte på Systembolaget kom därifrån. Det har minskat och hela Spaniens andel är nu cirka nio procent och trenden pekar neråt. Det är synd, det finns många fantastiska viner från olika regioner i Spanien. Det här är ett vin gjort på 100 procent tempranillo och ett fynd för sitt pris.

Vinbankens recension:
Mustig, medelfyllig. Saftigt generös, varm mustig smakton, frukt och fat. Okomplicerat vardagsvin!
Betyg: 4-

Vinöst vetande:

Tempranillo har en mängd namn, tinta de toro, tinta del pais och cencibel bland annat. Druvan är väldigt mörk och har ett tjockt skal. Tempranillo härstammar från ordet temprano, ett spanskt ord för tidig. Och som namnet antyder så mognar druvan tidigt och behöver en kortare växtsäsong än många andra druvor.

Maten

Det här vinet passar till lättare kötträtter; grytor med kyckling eller fläsk, milda pastarätter med rökt skinka, gröna ärtor i gräddig sås eller till en bit smakrik men inte stark ost.

Lämna ett svar