vinkoplistan-vinbanken

Vinköplista # 27 | Rött boxvin och tre i flaska

Favoritmarkera

Ett rött boxvin i halv-box, ja om ni räknar att en ’normal’ box med vin rymmer 3 L. Less is more passar väl in på det här röda vinet som kommer från Barossa i Australien och det är smaken på vinet som inte skäms för sig. Veckans vintips listar även två vita viner och ett rött vin som bara längtar efter mat-sällskap.

Längtar efter mat gör även det vita vinet från Rhônedalen. Har ni inte provat ett vitt rhônevin ännu är det bra tid, säsong, nu när maten och kryddor passar vinet väl. Ett vin att bara dricka av är vinet Collevite Verdicchio. Fräscht!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Collevite Verdicchio 2014 (2421), Verdicchio dei Castelli di Jesi Italien, 89 kr
Fruktig, liten mandeldoft. Torr, medelfyllig smak av grön och gul frukt, av örter, mandel. Bra längd i trevlig eftersmak. Ett riktigt sommarvin!
Passar utmärkt som ett glas vin, innan maten, eller till pocherad fiskrätt med örter, sallader och andra lätta rätter.
Betyg: 4

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Château Mont-Redon (2813), Château Mont-Redon, Côtes du Rhône Frankrike, 107 kr
Torrt, medelfylligt vin som smakar mycket av vit (päron) och grön frukt, med inslag av aprikos, blommor, citrus och örter. I eftersmaken finns en förnimmelse av mogen, mer gulgenerös fruktsmak. Bra längd. Balanserat vin.
Toppen till grillade firrar, till kyckling till sallader och rätter som sommarkryddats med Medelhavsörter.
Betyg: 4

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Jacob’s Creek Barossa Reserve Shiraz 2013 (6467), Jacob’s Creek Wines, Barossa Australien, 189 kr för 1,5 L
En lätt tobakston röjs i doften, Vinet är medel till fylligt och det smakar av mörk frukt, av mörka bär som björnbär och det finns inslag av viol, körsbär och örter. Tanninerna är välintegrerade och smaken är personlig. Svårt att tro att det är ett boxvin när jag provar detta i mitten av maj. Ett sommarvin i den mustiga, lite kraftiga genren. Kan passa utmärkt till grillade lammrätter, men även till ost.
Betyg: 4

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Terre di San Leonardo 2012 (2278), Tenuta San Leonardo, Trentino Italien, 119 kr
Lätt läderton i doften. Smaken är medelfyllig, röda plommon, mogna körsbär, tanninerna är strama, kärnigheten är uttalad och ändå smakar vinet generöst i sin helhet. Läcker.
Passar till mat, gärna grillade lammracks med en syrlig getostsallad a la Grekland.
Betyg: 4+

Vinbankens vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Lämna ett svar