topp-10-rott-vin-under-110-kronor

Barolo Fontanafredda 2011 till svamprisotto | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Barolo Fontanafredda 2011 är ett rött vin från Piemonte i norra Italien. Servera till kött eller matcha med en ljuvlig svamprisotto.

Vinet till maten

Barolo Fontanafredda 2011(70227), Fontanafredda, Barolo, Italien, 189 kr

Fontanafredda är en av de största producenterna i Piemonte, ägarna heter Oscar Farinetto och Luigi Bafiglio. Cirka 7,5 miljoner flaskor produceras per år, 750 000 av dessa är Barolo.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Tydlig, fruktig körsbärsdoft. Vinet är stramt, fylligt, koncentrerat av mörk frukt med inslag av bär. Det smakar av mogna körsbär, av solmogna skogshallon, örter, nypon och fat. Tanninerna är nebbiolostrama, nästan torra men trots allt fruktkärva. Eftersmaken är lång, örtig med kärv twist. Jag dricker vinet nu för jag älskar när det biter till lite i gommen och när vinet kan få en match(!) av maten(!!). En fin köttbit, gärna vildsvin eller en mustig risotto med svamp.

Spara gärna din Barolo Fontanafredda 2011. Få viner kan lagras så som Barolos. De kan man spara, spara lite till och sedan, ”hoppsanhejsan”, så var vinet stendött i buteljen och besvikelsen förstås stor. Men, det som händer sedan (enligt min erfarenhet) är att en Barolo vaknar till liv från ”de döda” så ge inte upp, det kan bli en väldigt häftig vinupplevelse.
betyg 4 av 5

Mer om Barolo kan du läsa här.

Maten till vinet

Det här är en ung Barolo och till den kan man matcha hur tuffa kötträtter som helst. Gärna vilt och gärna vildfågel, som fasan och vaktel. Gås går bra, råbiff, kraftiga köttgrytor. Ost förutom blå- och grönmögel. Gärna en mustig risotto med skogssvamp och tryffel.

Recept | Risotto med svamp, parmesan och tryffelolja – 4 portioner

3 dl arborioris
2dl torrt vitt vin
1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
1 gul lök, finhackad
200 g svamp, av den du gillar, i mindre bitar
2 dl riven parmesan
olivolja
tryffelolja
salt och svartpeppar
en stor klick smör

svamprisotto

Gör så här:
Alla kan göra en god risotto, det är inte svårt. Men… den kräver mycket rörande och omvårdnad, lämna den inte i sticket utan stanna vid kastrullen.

Stek svampen på hög värme i en stor kastrull, först utan olja sedan med en rejäl skvätt. Lägg i löken och låt den bli genomskinlig. Stek nu riset tills det har en genomskinlig yta. Häll då på vinet och låt det koka in.

Sedan är det dags att späda med den varma buljongen, lite i taget, och röra. Risotton ska sjuda lätt och så fort vätskan börjar försvinna, så slå på mer. Håll på så i cirka en kvart. Smaka på riset. Är det lite tuggigt så är det bra. Ta då av kastrullen från plattan. Risotton ska vara lös. Smaka av med salt (inte för mycket, osten är salt), peppar och några droppar tryffelolja (det kan lätt bli för mycket).

När allt smakar bra så rör ner osten. Och till sist en stor klick smör som pricken över i. Glöm inte den! Servera genast.

Fler goda tips

Anders Röttorp hyllar Barolo Fontanafredda 2011

En vegetarisk bönsoppa kan passa till.

Kommentera

  1. Ove Lundgren
    19 juni 2016

    Hej!
    Jag köpte en flaska vitt vin på Eataly i Rom för några dagar sedan; Fontanafredda på arneis-druvan. Vinet gav mersmak kan man löpa det i Sverige?

    • Redaktör
      21 juni 2016

      Hej Ove, lite sen med svar men hoppas du hållit ut :-). Systembolaget för inte det vinet (som jag ser) men de har ett annat, superbra vitt vin av producenten som är Marin (2287). Helt klart värd att prova. Hör gärna av dig med feed-back och om tummen upp eller ner. Trevlig midsommarhelg/Elke