Laddar annons
Högtryck i äppellunden
8 Sep, 2015

Högtryck i äppellunden

Årets svenska skörd av äpplen väntas bli god i Skåne, i jämförelse med den i Sörmland som drabbats hårt av sommarens dåliga väder. Kiviks Musteri och äppelodlarna på Österlen förbereder sig som bäst inför årets äppelmarknad som hålls i Kivik den sista helgen i september, den 26 och 27 närmare bestämt

Att cider och must ligger i tiden går inte att missa. Och att många konsumenter gått från att tala om ursprung, till handling vid köp är också tydligt. Intresset för äpplen är lika glädjande för landets äppelodlare som det är för konsumenter som älskar äpplen, kalla dem gärna 'äppelaficionados' som änltigen hittat hem.

De svenska äpplena räcker inte längre till efterfrågan, men så har det inte alltid varit. För bara 20 år sedan var situationen en helt annan och de svenska odlarna hade svårt att sälja sin frukt i konkurrens till importerade äpplen.

Mikael Adolfsson, Kiviks Musteri, berättar att blomning och pollinering hade acceptabla förutsättningar, eller bättre förutsättningar än i mellersta Sverige och regionens äppelodlare är nöjda med vädret under växt- och mognadsperioden.

Henrik Stridh, VD på Äppelriket Österlen instämmer och säger att äppelodlarna i Skåne nöjda och de hoppas nu att skörden blir stor och smakrik, förutsatt att de slipper hagelstormar.

Läsare på Vinbanken känner till att ordet cider är laddat,  men vad är cider egentligen? Ska vi reda ut ciderbegreppet bör alla glömma de übersöta drycker som kallas cider, de är inte dryckerna vi talar om nu.

Seriösa exempel på cider är exempelvis det alldeles utmärkta söta äppelvinet från Västerbotten av producenten Brännland som de facto heter 'Iscider' (nr 2918). På någotsånär samma sötmanivå som Iscidern kan man också prova suveräna Apple Icewine Åkerö (72461) från Flen i Sörmland som är ett sött 'vin' jäst av frusna äpplen, till skillnad från Brännlands Iscider som görs av frusen must

Sedan finns utmärkta Gute Restu Äppelcider (86321). Här har ni en äpplets motsvarighet till grappa - notera namnet 'äppelcider', som kan få godkänt då drycken är destillerad. Ett flaskjäst mycket gott äppelvin med naturliga mousse är Flaskjäst Äppelcider (88332) med låga 6% alkohol. Kolsyran är inte tillsatt utan bildas i varje enskild flaska.

Slutligen, om inte Frankrike så är möjligen England 'ciderns' förlovade land och båda är ursprung som många konsumenter mer eller mindre förväntar sig att cidern hör hemma i. Ett av mina personliga 'bästa val' är då franska Cidre Biologique (1803) som listat hela 17 olika äppelsorter i innehållsförteckningen.

Kriterier för att få kalla äppeldryck för must, juice, cider eller vin

Men med så många och olika smaker som drycker ovan representerar inom ordet cider är det lätt att bli förvirrad - varför frågan återkommer - vad är cider, egentligen. Notera också, med glimten i ögat, att jag inte nämnt äppelcider - som är något helt annat!

Svensk reglering av cider

Från och med 1 juli 2005 har Sverige egna regler för cider. Cider i Sverige ska vara framställd genom jäsning av äppel- och/eller päronmust. Beteckningarna päroncider eller äppelcider används då andelen juice från päron eller äpple överstiger 50 procent av den ingående mängden juice. Den får kolsyras. Utöver tillåtna livsmedelstillsatser och naturliga aromer får endast ojäst fruktjuice av äpple eller päron, vatten och socker tillsättas.

I England och Frankrike är cidern av tradition pärlande, mer eller mindre. I Kanada gör man också iscider av äpplen enligt samma modell som svenska Brännland riktat in sig på och drycken blir söt, som ett dessertvin.

De starka dropparna från Gotland i Restu Äppelcider, är precis vad etiketten lovar modiga 40% alkoholhalt gjord av brända droppar cider av äpplen eller av de restprodukter som samlats ihop efter cidertillverkningen.

Att läsa etiketten på din äppeldryck är 'a must' med andra ord.

Om cider från livsmedelshandlarnas perspektiv

Handlarna har arbetat för att få tillåtelse att sälja cider (precis som de gör med öl upp till 2,25 procent) med alkoholhalt upp till 2,25 volymprocent. Efter många turer med Livsmedelsverket och Systembolaget ändrades reglerna och bolaget säljer cider med alkoholhalt över 2,25 procent.

Olika äppeldrycker och deras namn

Äppelmust

Must som tillverkas av färskpressade äpplen och som ej har tillsatt socker. Alkoholfri.

Äppeljuice

Tillsatt socker får användas. Då måste 'innehåller socker', 'tillsatt socker', 'sötad'  anges. Juice är ojäst, men jäsbar, dryck som framställs av bär eller frukt.

Äppelcider

Äppelmust som fått jäsa benämns cider.

Äppelvin

Alkoholhalten är över 8,5 vol%. Äppelmust som fått jäsa, benämns vanligtvis för cider. Ordet vin tillhör korrekt musten av jästa druvor men avser att förtydliga en högre alkoholhalt.

 


Senast provade en handfull drycker från Kiviks Musteri




    1. Astrakan Äppelcider Rosé (1875), Kiviks Musteri AB, Sverige, 15:90 kr för 330 ml.

      Alkoholhalt: 4,5%
      Smak: med smak av jordgubb, halvtorr
      Provningsnotering:
      Ljus, rosablå färg. Doft av jordgubbar och geléhallon. Smak är halvtorr, lätt/medelfyllig söt av jordgubbar och frisk av äpple som även ger en trevlig stramhet. Frisk och fylligt rund av jordgubbar.
      Trevlig som mingeldryck, servera mumsbitar av olika bakverk och tårtor.
      +




    2. Kiviks Astrakan 2013 (1818), Kiviks Musteri AB, Sverige, 20:40 kr för 330 ml.

      Alkoholhalt: 7%
      Gul färg med aromatisk äppeldoft. Halvtorr med tydlig smak av äpplen, trevlig mousse, fin längd med liten beska. Bra val till mat, prova en rätt med tillbehör av röd- och gulbeta, saltbakad lax och spenatsoppa.




    3. Kiviks Astrakan Fläderblom (1877), Kiviks Musteri AB, Sverige, 21:40 för 500 ml.

      Alkoholhalt: 4,5%
      Färgen är gul och doften fläderblommig. Halvtorr smak, tydlig fläderton som går i blommigt mot parfymerad stil och med äppelstram ryggrad som ger en liten, lätt och trevlig bitterhet i avslutning.
      I sötaste laget för mig, personligen.
      -




    4. Astrakan Belle de Boskop 2012, Kiviks Musteri AB, 330 ml.

      Färgen är gul och doften stor av äpplen. Torr, fyllig smak av mogna äpplen, röda, gula och gröna, balanserad helhet och fin längd. Fantastisk god, torr äppelcider som jag gärna väljer som dryck till maten.
      Serveras tyvärr - eller lyckligtvis- bara på ciderprovningar eller i restaurangen på Kiviks Musteri.



Nyfiken på att göra eget äppelvin-läs hur du gör här - inklusive recept.