äppelvin--recept

Göra eget äppelvin och recept

Favoritmarkera

Vad är skillnaden på äppelvin och cider? Få känner till att det enligt experterna är samma sak. På senare år har det kommit fler och fler spännande äppeldrycker på marknaden. Men äppelvin är roligast att göra hemma!

Vad är skillnaden på cider och äppelvin?

Trotts att ”äppelvin” har en vuxnare klang är det enligt experterna precis samma sak som cider. Missuppfattningen om att cider är något annat kommer från det faktum att stora ciderier använder det enligt EU oskyddade namnet ”cider” på sina läskprodukter.

– Enligt den strängaste definitionen av cider så får inget annat än jäst äppelmust ingå, säger Andreas Sundgren på cideriet Brännland Cider som specialiserat sig på norrländsk iscider.

Svensk tradition av äppelvin

Bondesamhället Sverige hade en stark äppeltradition, men det var först 1888 som Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Jäsning av diverse frukter och bär är en svensk tradition som varken kräver löjlig hatt eller närkontakt med familjemedlemmar.

– Kunskapen om äppelvin i Sverige är glömd sedan länge, säger den åländska sommelieren Oscar Dannström, 27, en av landets främsta experter på äppelvin och cider.

För 150 år sedan fanns det gott om bitter-sura äpplen i Sverige, menar Dannström. Dess tjocka skal och höga andel extrakt i förhållande till vatten gjorde dom till perfekta ”cideräpplen”. I modern tid är dock Sverige en nation av vackra (men något smaklösa) ät-äpplen, gamla lågavkastande sorter slutade att odlas och hantverket dog sakta ut.

På Värmdö Bränneri görs fin ekfatslagrad sprit på äpplen

Nya producenter och tendenser

— Idag experimenteras det mycket med olika cider-stilar i Sverige för ingen vet riktigt vad som bör känneteckna den Svenska cidern, säger Dannström. Om brittisk cider kännetecknas av en torr strävhet och fransk cider av en försiktig sötma så kan man säga att den svenska utmärker sig med sin friskhet. Svenska äpplen har hög syrlighet jämfört med importerade äpplen från sydligare breddgrader, därför bör den svenska cidern ha en överlägset frisk smak. Mycket mer än så vet vi alltså inte.

”Använd svenska äppelsorter” — tips från mästaren Bordelet

En del i utvecklingsarbetet av svenska äppeldrycker har vart att importera utländska äppelsorter ”en återvändsgränd” säger Eric Bordelet, en av de mest respekterade ciderproducenterna i världen. Lokala äpplen har utvecklats i årtusenden till sina geologiska och klimatologiska förhållanden, det finns inte en kvalitetscider i värden som inte består av lokala fruktsorter, säger Bordelet.

Spännande nordiska producenter av äppelvin och cider

I Sverige finns det för närvarande flera intressanta projekt som involverar cider. Mer Frizzante, 130kr (privatimport, 6 flaskor) är en hantverks-cider gjord skapad av eldsjälarna bakom importfirman Vin & Natur. Till denna svagt kolsyrade cider används danska biodynamiska äpplen från Slangerup på Själland i Danmark. Med sina 17 gram restsocker rekommenderas den ofta till husmanskost som ofta har en del söta inlag.

Värmdö Musteri och bränneri har dom sina egna äppelodlingar av sorter utvalda i samarbete med Pomologiska sällskapet. Bland annat Åkerö, Holsteiner Cox och Discovery sätter sin prägel på produkterna. På Värmdö musteri erbjuds även ”mustning” av privatpersoners egna äpplen, man lämnar in sina äpplen och får tillbaka råmust, eller pastöriserad på flaska eller bag-in-box. På Systembolaget hittar du Värmdö Cider (88063) 120kr en mycket torr och skarp cider som används precis som ett vitt frisk vin från till exempel Chablis.

Våra finska grannar på Malmgården är specialiserade på ekologiskt jordbruk på sina 500 hektar åkrar. Under senare år har Finlands små bryggerier upplevt en stark tillväxt och Malmgården valdes ut till ”Finlands bryggeri” av Finlands Ölguide både 2010 och 2011. Deras HUVILA Äppel Cider är en halvtorr cider utan tillsatser med naturligt låg alkoholhalt på 4,7 procent. Perfekt alternativ till lunchen med andra ord.

Gör ditt eget äppelvin/terroir-cider | Recept

I Sverige finns det flera nätverk som arbetar för att främja utveckling av drycker baserade på äpplen. Är du intresserad av att lära dig mer kan du exempelvis kontakta Ciderfrämjandet i Skåne eller Föreningen Sörmlandsäpplen. Här nedan följer ett recept på äppelvin som knappt kräver någon utrustning utöver ett antal damejeanner eller andra sorters glasbehållare. Vill du göra terroir-cider avstår du helt från tillsatserna och låter naturen bestämma, renlighet är då extra viktigt. Ditt egentillverkade äppelvin har ett generöst bäst före-datum om det förvaras buteljerat och svalt, men bör drickas upp till nästa års skörd.

RECEPT EGET ÄPPELVIN

Skölj 5 kg äpplen och skär varje äpple med kärnhus och skal i fyra bitar. Bitarna läggs i en hink som rymmer 12 liter, 5 liter kokande vatten hälls direkt över. Tillsätt 1 tsk askorbinsyra, täck över med en handduk och låt stå i en vecka. Du måste röra om varje dag, mosa äppelbitarna när de mjuknat. Sila mäsken genom en silduk in i en gryta. Normalt behövs 350 g socker per liter. Musten värms upp i grytan (inte koka) tills sockret har lösts sig, tillsätt 25 g citronsyra och tappa över på flaska utan förslutning, sedan följer en mognadsfas på tre månader.

Drick halvtorr cider till husmanskost – strålande helsvensk måltid
  1. ulla larsson
    10 oktober 2015

    Följde ditt recept på cider/äppelvin. Allt gick bra tills jag hällt upp cidern på flaskor. Två av fyra literflaskor exploderade. De andra två fick jag släppa ut kolsyran försiktigt och då försvann hälften av innehållet. Skall man inte sätta kork på flaskorna under mognadstiden ? Ska de förvaras kallt eller i rumstemperatur?

    • admin
      10 oktober 2015

      Hej Ulla,

      Ajdå. Det var mkt trist att höra och vi hoppas att ingen kom till skada. När du häller varm vätska på glasflaska är det att rekommendera att buteljerna är varma. Jag brukar ställa min flaskor i ett hett vattenbad, i precis så mkt vatten att de inte tippar omkull.
      Fyll inte ända upp. Förslut flaska. Sval förvaring är bäst men ej under o strecket. Håll koll på buteljerna om rummet förändras i temperatur, tänker på vår när det går mot varmare tider.
      Personligen har jag tappat cider på tomma läskflaskor. Det går mkt bra men otroligt viktigt med temperatur även där då de självklart kan smälta-buckla sig om man utsätter dem för stor hetta.
      Lycka till och annars, kul att du gör eget vin-cider!

  2. Elsa
    28 juni 2016

    Blir det här kolsyrat? Och ungefär hur mycket är alkohol volymen?

    • Cruz Liljegren
      4 juli 2016

      Hej Elsa, tack för kommentaren! Den håller ungefär alc 4-6%, beror på hur söta dina äpplen är samt hur framgångsrik jäsningen blev. Slutresultatet är oftast pärlande, alltså varken mousserande eller stilla. Detta är en naturlig cider som kan bli olika beroende på en mängd faktorer, det är en del av det roliga.

  3. Annika
    18 augusti 2016

    Hej!
    I inledningen till receptet så stod det att det enda som behövs är ”ett antal damejeanner eller andra glasbehållare – när kommer de in?
    Första veckan var ju jäsningen I en hink och sedan direkt i flaska?e spännande att prova på!
    Skall bli jätt

    • Cruz Liljegren
      20 augusti 2016

      Hej Annika, det är mognadsfasen på tre månader som avses. Detta sker på damejeanne. Efter detta kan du buteljera 🙂 Hör extremt görna av dig här senare, vi vill veta hur det gick för dig!

  4. Elin
    8 september 2016

    Detta ska jag prova!
    Har jag förstått rätt att de ska jäsa i plasthink i rumstemperatur? Inte kylskåp.

    Går de hälla upp direkt på flaskor efter jäsning om jag inte har någon damejeanne?

  5. Äpple
    15 september 2016

    Är orolig för att det jag fått med något i hinken, äpplena ser inte dåliga ut men vätskan är ljusbrun, någon fara? Använder en transparant plasthink med ”vattenlås”.

    Har läst på andra sidor att de tillsätter jäst, men jag gjorde inte det. Behövs det? Det bubblar rätt så bra från hinken iallafall 🙂

    • Redaktör
      16 september 2016

      Hejsan Äpplet, Ingen fara – sitt still i båten, det verkar förlöpa precis som det ska. Senare kommer alla små partiklar sjunka till botten. Dryck som säljs för kommersiellt bruk har troligtvis även filtrerats. Lycka till och berätta gärna hur det går framöver :-)! Vänligen/admin

  6. Alexandra
    18 september 2016

    Hej! Vi försöker oss på detta recept.
    Nu när äpplena har legat 1vecka silar vi bort dem… Tillsätter socker, värmer upp och sedan tappar upp på flaska och försluter.
    Är detta rätt? Så ska dem stå i ca 3mån

    • Cruz Liljegren
      19 september 2016

      Hej Alexandra! Absolut, sila av alla partiklar och bitar. Men när du tappar upp på flaska får du alltså INTE försluta flaskan tätt, då sprängs den. Använd plastfilm eller liknande med ett hål i, en riktig kapsyl eller kork kan sättas på EFTER ca 3 mån. Lycka till!

      • Äpplet
        19 september 2016

        Hej,

        Tack för denna info och TACK Alexandra för att du frågade. Ska precis tappa upp och jag hade tänkt korka igen helt o hållet, nu blir det med plastfilm istället.

        Vi använder 1L/0,25L flaskor från IKEA/ICA Maxi, billiga och ser schyssta ut.

  7. Studenterna i Linköping
    3 oktober 2016

    Hejsan!
    Gjorde äppelvin på röda äpplen. Lät jäsningen ske på 25 L jäskärl (plast) med vattenlås på. Efter frukten blivit bortsilad ser resultatet väldigt lovande ut. Mäsken har en ljusröd färg som ser helt underbar ut. Nu har vi tappat upp det på en 5-litersdunk med vattenlås för mognadslagringen och väntar förväntansfullt på resultatet!

    • Redaktör
      4 oktober 2016

      Härligt och supertrevligt att ni hör av er! Vi väntar med spänning – ska bli mycket roligt att höra om smaken. Ngt av de roligaste som finns är att höra ljudet från vattenlåset …nördigt men sant 😉

  8. annsofie
    6 oktober 2016

    skall man tillsätta 25 gram citronsyra per liter eller räcker 25 gram till en större mängd?

  9. Carina
    8 oktober 2016

    Har precis gjort en laddning och den blev underbart rosa ( Ingrid Marie) och smakar redan nu gott o lite bubblig! Väldigt spännande! Kan man göra samma med vanlig pressad must? Skall man späda med vatten då?

    Med vänlig hälsning, Carina Rönnäng

  10. Monica Österberg
    16 oktober 2016

    Hej, jag ska precis sätta igång för första gången. Är det att föredra att 3 månaders lagringen sker i flaska direkt eller i Storkärl och upptappning därefter?
    Vi har två sorters äpplen, ett äpple med mycket smak och syra Göteborgs Flickäpple. Mjukare. Samt ett hårdare höstäpple som är ett fantastiskt ätäpple. Är det mjukare att föredra?

    • Redaktör
      19 oktober 2016

      Hej Monica
      Rekommenderar tappning på flaska, direkt. En blandning olika äpplen, syra, söta och stramt nästan bittra, är att föredra. Du kan ju prova dig fram till vad ni gillar bäst genom att göra olika batcher, och glöm inte att föra anteckningar. Det är inte lätt att minnas hur man gjorde sist eller vilket recept som smakade godast när det är ett år mellan tillfällena :-). Lycka till!

  11. annsofie
    19 oktober 2016

    Har följt receptet och sedan några veckor vilar nu drycken i en plast bunke med lock men en pip på sk ”damajean” ( vet inte hur det stavas….) det bubblar inte ett dugg…drycken ser fin ut, men jäser inte. Vad skall jag göra?

  12. Michael Lindberg
    19 oktober 2016

    Hej, har precis gjort en sats på Åkerö och Ingrid Marie. Den står i rumstemperatur nu och jäser sin första vecka. När jag sedan ska tappa upp dem på flaska med plastfilm med litet hål för 3 månaders mognad, ska den fortsätta att jäsa i rumstemperatur då ,eller? Och sedan korkas för sval förvaring. Ska bli jätte spännande med resultatet…

  13. Matilda
    20 oktober 2016

    Hejsan!
    Går det att byta ut viss del av sockret mot honung för en annan smak tro? Eller innehpller det något som skulle avta jäsningen? Tacksam för svar och funderingar kring det

    • Cruz Liljegren
      21 oktober 2016

      Hej Matilda,

      Det har vi aldrig provat, men det låter inte helt enkelt. Kanske om du blandar honung i vatten först. Men som sagt, detta har jag aldrig hört någon göra förut, så du kanske uppfinner en ny dryck på köpet. Nobelpris i vin 2017? 😉

  14. Sebastian
    10 november 2016

    Hej. läste i receptet: ”plasthink”. Jag använder ett plastkärl utan lock eller något. lade bara en handduk över som det stod. kärlet står just nu i ett rum där det är ca 18-19 grader. två dagar har gått och äpplena har blivit lite gulaktiga men inte särskilt mjuka.
    Låter detta rätt eller har jag gjort fel? :l
    dubblade även receptet samt storleken på plastkärlet. hoppas detta var ok för processen?

    • Redaktör
      11 november 2016

      Hej Sebastian
      Hade säkert gjort likadant med dubblering om så var fallet men det är inte alltid helt självklart att det blir bra… Tycker annars att det verkar som att du är på rätt väg. Sitt still i båten och lycka till!
      mvh Elke

  15. Elin
    17 december 2016

    Nu har vi provat vinet… det blev godkänt, lite för sött men vi tog i någon isbit när vi skulle dricka! Tack för ett spännande recept!

  16. Redaktör
    19 december 2016

    Hej Elin,
    superkul att du berättar hur äppelvinet smakade och dina äpplen måste ha varit perfekt mogna!

  17. Yvonne Löfquist
    21 september 2017

    Jag ska försöka med paradisäpplen, dom smakar lite surt och aningen beskt, men det har inte kommit nästan några äpplen på de vanliga träden som jag har tillgång till så jag tar en chans och hoppas på turen.

    • Redaktör
      22 september 2017

      Hejsan Yvonne, Det är en liten äppelskörd i år och brist brukar leda till uppfinningar och experiment. Kul. Återkom gärna med en rapport, a la ”hur gick det sen”!

  18. J
    27 september 2017

    Hej! Är det viktigt att det får syre de första dagarna – tänker på handduken över? Eller går det att sätta jäslock och -lås (med lite vatten i för att se om det jäser) direkt?

    Mvh,

    • Redaktör
      28 september 2017

      Hej Jacob,
      Det är alltid bäst att hålla sig strikt till recept och instruktioner. Jag har själv, som du verkar fundera på, använt mig av lock och lås. Det fungerade bra förra året….ett politiskt korrekt svar eller hur och kanske inte mkt hjälp men prova dig fram, medvetet. Lycka till!

  19. Anders
    8 oktober 2017

    Hej.Dubblade mängden i receptet.Lät jäsa i hink 1 vecka med handduk över.Blandade i socker i den silade musten.Hällde över i plastdunk med vatten lås.Hur länge ska det vara i dunken och lagras innan flaskning?Och hur länge ska det ta innan det börjar bubbla ur vattenlåset?

    • Cruz Liljegren
      9 oktober 2017

      Hej Anders! I detta recept sker en stor del av jäsningen i flaskan, du kan alltså buteljera direkt (utan kork eller förslutning) efter att sockret har löst sig. Hur lång tid det tar innan jäsning tar fart beror på de jäststammar som du har i källaren/äppelträden, men efter 3 månader ska det vara klart att försluta flaskorna.

  20. mn
    29 oktober 2017

    Nån speciell temperatur man bör uppnå när man löser upp sockret i mäsken? Jag menar sockret löser sig ju på låg temperatur också, är det nån mer vits med själva uppvärmningen? Bör man ”skumma? Jag har lite jässkum som flyter på ytan…

    • Cruz Liljegren
      30 oktober 2017

      Hej Mariana! Jag skulle rekommendera att nå minst 72 grader, så att bakterier dör. Och ja, du bör skumma bort skummet, det kan bli bittert. Lycka till!

  21. Mi
    15 december 2017

    Hej!
    Nu har mitt hembrygge stått i glasflaskor med plast med hål i ca 3 månader.
    Det är som brunt längst upp och nånting längst ner. Luktar lote äppelcidervinäger..(min man tycker det luktar sura fötter ) ska det va så och ska man isåfall bara sila det?

    • Redaktör
      18 december 2017

      Hej Mi,
      Svar på din fråga: nej, det ska inte vara så. Förslaget är att du rackar om, det vill säga dekanterar cidern genom att för över den på ett rent kärl, gärna glas, så att du blir av med all fällning som är på botten. I ditt fall när det är ”grums på toppen” också bör du nog även hälla över genom ett finmaskigt filter. Se till att drycken luftas ordentligt! Förslut och vänta någon/ngr veckor. Ni kan också överväga möjligheten att tillsätta lite svavel vid förslutningen. Lycka till-ge inte upp hoppet, hälsar Andreas Sundgren Graniti på Brännland Cider AB och Elke!

  22. Pomperipossan
    7 oktober 2018

    Har gjort äppelvin med detta recept nu och använt rårörssocker från den japanska ön Okinawa. Skall bli spännande och se hur det smakar 🙂