Tänk på doften i skogen när ni ska laga svampsoppa. Serveras som fyllig och smakrik förrätt eller som lunchrätt med nybakat surdegsbröd.
Toppa med grönsallad för extra vitaminkick och utbyggt lunchalternativ.
Toppa med grönsallad för extra vitaminkick och utbyggt lunchalternativ.
Recept|Svampsoppa| passar som Förrätt, Lunch och BrunchGör så här
Ingredienser
4 portioner
25 g torkade kantareller eller karljohansvamp
3,5 dl kokande vatten
125 g färsk karljohansvamp
2 tsk olivolja
1 hackad selleristjälk
1 hackad morot
1 hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
12 dl grönsaksbuljong eller vatten
Bladen från 2 timjankvistar
1 msk smör
3 msk torr eller halvtorr sherry
2-3 msk crème fraiche
salt och peppar
hackad persilja till garnering
- Lägg den torkade svampen i en skål och häll på det kokande vattnet. Låt stå i cirka 10-15 minuter.
- Borsta eller skölj den färska svampen. Skär foten på svamparna och spara dem. Skiva de stora svamparna.
- Hetta upp olja i en stor kastrull på medelvarm platta. Lägg i selleri, morot, lök och svampfotsbitarna. Låt fräsa tillsammans under flitig omrörning i ungefär 8 minuter, till dess att löken fått färg. Rör ner vitlök och fräs i ytterligare en minut.
- Tillsätt buljong och timjanblad tillsammans med salt. Flytta över den blötlagda, torkade svampen till kastrullen med en hålslev. Sila blötläggningsvattnet genom en tygsil och häll det i kastrullen. Koka upp soppan, minska värmen och småkoka, delvis täckt, i 30-40 minuter eller till dess att morotsbitarna är mjuka.
- Låt soppan svalna något och lägg sedan de fasta ingredienserna i mixer eller matberedare tillsammans med lite av vätskan och kör dem till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen, rör om väl och låt soppan småkoka under lock.
- Smält smöret i en stekpanna på medelvarm värme. Lägg i den färska svampen och krydda med salt och peppar. Fräs svampen ungefär 8 minuter, till den fått färg. Rör om då och då i början, oftare mot slutet när vätskan börjar koka bort. När pannan är torr häller man i sherryn som får sjuda med en kort stund.
- Blanda i svampen och sherryn i soppan. Smaka av och krydda efter smak. Häll upp i varma soppskålar, lägg i en klick grädde i varje portion och garnera med persilja.