Tänk på doften i skogen när ni ska laga svampsoppa. Serveras som fyllig och smakrik förrätt eller som lunchrätt med nybakat surdegsbröd.
Toppa med grönsallad för extra vitaminkick och utbyggt lunchalternativ.
Recept|Svampsoppa| passar som Förrätt, Lunch och Brunch
Ingredienser
4 portioner
25 g torkade kantareller eller karljohansvamp
3,5 dl kokande vatten
125 g färsk karljohansvamp
2 tsk olivolja
1 hackad selleristjälk
1 hackad morot
1 hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
12 dl grönsaksbuljong eller vatten
Bladen från 2 timjankvistar
1 msk smör
3 msk torr eller halvtorr sherry
2-3 msk crème fraiche
salt och peppar
hackad persilja till garnering
Gör så här
- Lägg den torkade svampen i en skål och häll på det kokande vattnet. Låt stå i cirka 10-15 minuter.
- Borsta eller skölj den färska svampen. Skär foten på svamparna och spara dem. Skiva de stora svamparna.
- Hetta upp olja i en stor kastrull på medelvarm platta. Lägg i selleri, morot, lök och svampfotsbitarna. Låt fräsa tillsammans under flitig omrörning i ungefär 8 minuter, till dess att löken fått färg. Rör ner vitlök och fräs i ytterligare en minut.
- Tillsätt buljong och timjanblad tillsammans med salt. Flytta över den blötlagda, torkade svampen till kastrullen med en hålslev. Sila blötläggningsvattnet genom en tygsil och häll det i kastrullen. Koka upp soppan, minska värmen och småkoka, delvis täckt, i 30-40 minuter eller till dess att morotsbitarna är mjuka.
- Låt soppan svalna något och lägg sedan de fasta ingredienserna i mixer eller matberedare tillsammans med lite av vätskan och kör dem till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen, rör om väl och låt soppan småkoka under lock.
- Smält smöret i en stekpanna på medelvarm värme. Lägg i den färska svampen och krydda med salt och peppar. Fräs svampen ungefär 8 minuter, till den fått färg. Rör om då och då i början, oftare mot slutet när vätskan börjar koka bort. När pannan är torr häller man i sherryn som får sjuda med en kort stund.
- Blanda i svampen och sherryn i soppan. Smaka av och krydda efter smak. Häll upp i varma soppskålar, lägg i en klick grädde i varje portion och garnera med persilja.