halleflundra med cidersmorsas

Fredagskocken lagar hälleflundra med cidersmörsås

Favoritmarkera

I veckan har det inte varit så många gastronomiska utsvävningar. Men jag hann i alla fall med en ordentlig middag. I helgen bjuder jag in till fest med en 4-rätters meny med fyra sorters svenska vinteräpplen. Här är recept till två av rätterna. Smaklig spis och trevlig helg!

Huvudbild är lånad från bloggen livsnjutarnasgourmetkok.nu – rekommenderas!- och stämmer inte riktigt med receptet

Brynt hälleflundra med knaprigt stekt havskräfta, cidersmörsås och grön ärtpuré
Vintips: väl en smörigt vitt bourgognevin, alternativt smörig chardonnay från annat ursprung

4 råa skalade havskräftstjärtar
½ dl vetemjöl
1 ägg
½ dl ströbröd
4 bitar hälleflundrafilé a 150-170 g
Salt och smör

Ärtpuré
200 g gröna ärtor
0,5 dl mjölk
salt

Cidersmörsås
½ hackad gul lök
¼ tärnat äpple
1 dl torr astrakancider
1 dl kycklingbuljong
½ dl grädde
30 g smör
Olivolja och salt

-salta havskräftstjärtarna, Häll ut vetemjöl och ströbröd på varsin asiette, lättvispa ägget i en djup tallrik. Rulla havskräftan först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet

-koka upp mjölken till ärtpurén, häll ner ärtorna ock koka kraftigt i 2 minuter
-häll ner ärtorna med mjöken i en mixer och mixa slätt

-fräs äpple och lök i en kastrull med lite olivolja
-häll ner cidern buljong och grädde
-koka i c:a 5 minuter, tills c:a hälften återstår
-mixa såsen precis före servering med smöret och smaka av med salt

-salta hälleflundran och stek den på medelhög temperatur i smöret, c:a 3 minuter på varje sida (mittentemperaturen ska vara 55 C)
-lyft över hälleflundran till en tallrik och låt den vila i c:a 2 minuter, stek under tiden havskräftstjärtarna på medelhögtemperatur i smör tills de är gyllene (c:a 1-2 minuter)

Servera gärna hälleflundran i stor djup tallrik och häll över smörsåsen, lägg havskräftan ovanpå och lägg en liten klick ärtpuré bredvid. Servera gärna med kokt potatis.

Svensk ost och äpple

1 ciabatta
Flingsalt och olivolja

1 gott äpple, skuret i 12 klyftor
2 dl vatten
2 dl socker
1 rosmarinkvist
1 citronskiva

200 g …ost

-värm ugnen till 250 C
-skiva långa, supertunna skivor av brödet (det går lättare om brödet är lätt fryst)
-lägg de på en plåt med bakplåtspapper under
-strö över flingsalt och ringla på olivolja
-ugnsbaka i c:a 3 minuter till gyllene färg
-lägg de sedan på en tallrik med lite hushållspapper under

-koka upp socker, vatten, rosmarin och citron
-lägg ner äpplena och låt de sjuda sakta i 3 minuter, kyl ner

-skär osten i 4 skivor och lägg de på 4 tallrikar
-placera äpplena ovanpå osten och lägg på crostinin på toppen

Fredagskocken, Mattias Larsson, Modern Gastronomi

Kommentera

  1. 2 december 2015

    Men vilken överraskning att hitta vår bild här. Tack för att du angivit bildkällan och länken till vår blogg, det uppskattar vi. Det här låter som en mumsig middag, den lägger vi bakom örat.

    Med vänlig hälsning
    Neta & Peppe i Livsnjutarnas Gourmetkök

    • Redaktör
      3 december 2015

      Halloj och tack, mycket uppskattat att få låna härlig bild. Vinbanken gillar er blogg, tummen upp!