Glöggrecept – även på alkoholfri glögg

Favoritmarkera

Nu tänder vi många ljus och myser i fåtöljen med en skön filt över knäna. Kanske en kopp te, eller vänta nu, varför inte en mugg med glögg? Med ett enkelt glöggrecept fixar du din egen – alkoholfri om du föredrar det. 

Det fiffiga med att göra egen glögg är att man kan få den precis så söt eller torr som man själv föredrar och med personlig kryddning. Jag gillar mycket kardemumma och tar extra av den.

Vi slänger in ett alkoholfritt alternativ nedan också som smakar precis lika gott.

Recept på hemgjord glögg

Anpassa ditt glöggrecept efter egen smak. Lyxa till med exempelvis lite calvados eller cognac som smaksättare.

75 cl fruktigt rött vin
1 dl vodka
6 kryddnejlikor
3 kardemummakapslar, lätt krossade
2 kanelstänger
2 stjärnanis
En knapp dl socker, vanligt eller muscovadosocker

Gör så här:

Blanda vin med kryddor och socker. Låt dra i minst ett dygn. Värm upp vid servering, koka inte. Sila och servera.

Alkoholfritt glöggrecept

I princip kan du göra enligt ovan men byt ut vinet mot alkoholfritt vin. Det går också att göra ännu mer ”barnvänligt” med svartvinbärssaft.

75 cl alkoholfritt rött vin alternativt svartvinbärssaft
6 kryddnejlikor
3 kardemummakapslar, lätt krossade
3 kanelstänger
3 bitar pomeransskal
En knapp dl socker till vinet, 1 msk om du använder saft (smaka av)

Gör så här:

Koka upp vin/saft med socker. Lägg i kryddor och låt dra några timmar, gärna över natten. Värm, sila och servera.

Fler goda tips:

Nu när du gjort glöggen själv är det dags att fixa tilltuggen. Glöggtilltugg – tips och recept

Vill du hellre köpa färdig glögg finns tipsen här: Bästa glöggen 2015

 

Kommentera