Glühweinrecept – eller prova vin chaud
Glögg är en populär svensk juldryck, men fenomenet med varmt och kryddat vin finns i många andra länder också. Här kommer bland annat ett glüweinrecept att testa som alternativ.
Glögg blev en typiskt svensk juldryck någon gång i slutet av 1800-talet, men värmde och kryddade vin gjorde redan de gamla grekerna. I Österrikiska skidbacken får man glühwein, i Frankrike serveras vin chaud och på en engelsk pub hittar man oftast mulled wine i december.
Vill du göra alkoholfria varianter av dessa recept går det bra utmärkt att använda alkoholfritt rött vin.
Glühweinrecept
75 cl fruktigt rött vin
2 dl vatten
1 kanelstång
4 nejlikor
skalet av en tvättad citron eller apelsin
2-4 msk socker
apelsiner till dekoration
Gör så här:
Lägg kryddor, fruktskal, socker och häll vatten i en kastrull och koka upp. Låt sockret smälta och häll sedan i vinet. Slå av värmen så att det slutar koka. Låt stå och dra några timmar. Värm och sila vid servering. Dekorera gärna med en apelsin eller citronskiva.
Vin chaud
75 cl fruktigt rödvin
4 kanelstänger
4 stjärnanis
4 msk socker
2 dl apelsinjuice
Gör så här:
Värm vinet tillsammans med kryddor, socker och apelsinjuice. Servera gärna ur en stor gryta med skivade apelsiner i.
Fler goda tips:
Serverar du glühwein istället för glögg? Gör några tilltugg till. Fler glöggtilltugg
Vill du köpa färdig glögg? Här finns den bästa glöggen 2015
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att kommentera