faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Teatern i Ringen Köpcentrum – Skanstulls nya matscen

Favoritmarkera

RECENSION TEATERN I RINGEN KÖPCENTRUM I helgen öppnade Teatern i Ringen Köpcentrum. I Skanstull, som inte direkt är känt för sina kulinariska landvinningar, serverar flera av Sveriges främsta kockar numera snabbmat. Jag föll för Raamen Noodles by Adam och Albin.

För mig, som är inne i sjätte säsongen av The Walking Dead, är det håglösa lämmeltåget runt Ringens köpcentrum en källa till skräckblandad förtjusning. De omättliga som här vandrar i Helvetets tredje krets blickar lystet från sina dagliga bestyr in i värmen i cirkelns mitt.

Teatern är en ny matscen

Teatern är köpcentrets glas, trä och plåtinbakade foodcourt, med sittplats för runt 250 personer. I åtta kiosker som öppnat upp mot omgivande apotek, bokaffärer samt sko-och nyckelservice har ett antal av landets mer namnkunniga krögare inhyst sig. Bland dem kan nämnas Fäviken-Magnus i hans Korvkiosk, vilken under sommaren varit ute på turné, Daniel Roos samt Claes Grännsjö från Nook.

Menyerna spänner från mosbrickor av rang via prinsesstårtor till nudlar. De senare serveras av Adam Dahlberg och Albin Wessman, mer kända som kockduon i Adam & Albin Matstudio. I deras raamenkiosk lagas egna versioner av japansk nudelsoppa och kön ringlar sig lång framför den öppna holken. Inredningen är tämligen aluminiumstinn och medarbetarna virvlar runt bland ingredienser och kryddor, de skakar hand med köande vänner och tappar upp soja ur fyralitersdunkar i ett enormt kar.

 Jag beställer en Ramen ya:

Vilket är vitlöksbakad kyckling, kikärtscreme, spenat och miso. Medan F fastnar för en Fully Loaded Ramen: en mörstekt fläsksida med bland annat pepparrot.

Vi tar dem to go, för sittplatserna, som är spridda i olika plan är alla upptagna. I väntan på maten insuper vi luften, som är tung av dofter, som nybakat bröd, parfym och regnvått hår. Sorlet skiljer sig från de brötiga diskussioner som normalt sker över bänkarna utanför Ica, ackompanjerade av butikernas stöldlarm. Den dämpade belysningen och sobra inredningen kapslar in besökarna likt en exklusiv filt över en fågelbur och efter en stund lugnar gästerna ner sig och fokuserar på tallrikarna framför dem. Ingen liten bedrift i ett köpcentrum.

Hur smakar det då? Tja, nudlar är i sig en fantastisk rätt, mycket beroende på att den kan intas utan något som helst bordsskick, en zombie kan äta dem utan att tappa ansiktet. Serverade som soppa är nudlar något sublimt. I Adam och Albins tappning når de nivåer fullt jämförbart med utmärkta Ramen Ki-Mama på Birger Jarlsgatan. Kycklingen är perfekt tillagad och buljongen är ett delikat litet fågelbad.

Ringen tillhör den typ av köpcentrum som landet lagom reste under parollen: ”Det kan inte vara kul jämt”. I sammanhanget är Teatern, likt ett nyrenoverat kök i en åttiotalslägenhet, en likväl estetisk som kulinarisk nödvändighet.

Läs recensionen av Fäviken Korvkiosk här:

Fäviken Korvkiosk

Raamen Noodles by Adam och Albin i Teatern Ringen

Profil: Raamenkiosk.
Adress: Hörnet Götgatan/Ringvägen.
Klientel: Alla var där.
Vinlista: Vitt: Riesling Trocken. Rött: Côtes du Rhône. Men välj en Adam & Albin Ale, från Pang Pang Brewery.
Typsituation: Det lackar mot jul och besökarna gör det samma.
Betyg:

Lämna ett svar