Laddar annons
Omnipollos Hatt
24 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Omnipollos Hatt

RECENSION OMNIPOLLOS HATT I våras tappades de första fatölen upp i bryggarna Henok Fenties och Karl Grandins nyöppnade bar Omnipollos Hatt. Kring en munformad pizzaugn och runt ett tiotal tappar med veteöl, stout och fruktig pale ale har Stockholms ölkonnässörer hittat hem.

I april fick Stockholm sin tredje bryggeribar. Efter Brewdog Bar och Mikkeller Bar slog fantombryggeriet Omnipollo upp portarna för Omnipollos Hatt. Att fantombrygga innebär att du i avsaknad av ett eget bryggeri låter någon annan ta hand om processen. Lite som att lämna på dagis och hämta när alkoholhalten stigit.

Fantombryggeriet är själva kronan på huvudstadens rykte som testmarknad. Detta rykte är vida spritt; plantera en trend i Sofo innan lunch och den har dött alternativt nästlat sig in i varje innerstadsbos hjärta innan du hinner säga skäggtransplantation. Efter skummande vågor av hantverksöl, mikrobryggerier och Pang Pang breweries underlivsöl har gemene man förvandlats till en konnässör fullt jämförbar med en punschstinn Carl Jan eller en dito bakteriolog. Det vill säga, alla utom jag.

Omnipollos Hatt

Jag kan just ingenting om öl och mina försök att vidga mina vyer utanför Heinekens palett har uteslutande resulterat i att jag beställt något som nästan, men inte helt, påminner om äppelmust. Vi kommer snart att återkomma till det.

Henok Fentie och Karl Grandin (Grandin är även delägare i surdegspizzastället Pizza hatt) startade bryggeriet Omnipollo 2010 och fem år senare öppnade deras bar under mycket hemlighetsmakeri. Adressen är en blygsam lokal på Hökens gata som tidigare huserat bland annat cocktailbaren Melt, som i sin tur tagit över KGBs lokal på Malmskillnadsgatan.

Det första som slår mig är att bardisken och borden är täckta av ett lager kork. Från taket hänger gigantiska porslinskulor och inglasade NO-experiment, likt scenerier i Avatar. De ofrivilliga filmreferenserna duggar tätt: i den munformade pizzaugnen ser jag spår av A Clockwork Orange och i barens logotyp Disneys Fantasia, med en trollande Musse Pigg. Ur högtalarna hörs svensk hip hop på en diskret volym.

Så till ölen, det serveras uteslutande fatöl, veteöl, choklad-doftande stout och fruktig pale ale. Menyn innehåller namn som 100 % Mosaic, Single Hop Pale, Mango pils och Rustic Polish Pilsner. Jag synar listan på samma sätt som ett bältdjur tar sig an The Secret History av Donna Tartt och tvingas efter en stund be om en rekommendation från barpersonalen. Dessvärre blir min enda vägledning ”ölen har lite olika stilar”. Så jag chansar vilt på en Sour Apricot för 78 kronor och det smakar som ett destillat av en fruktstund.

Med ett så sofistikerat, om än något snårigt, utbud, är det egendomligt att personalen inte är mer servil.

Fler ölhak hittar du här:

Katarina Ölkafé

Bar Central

Omnipollos Hatt

Profil: Ölbar.
Adress: Hökens gata 3, Stockholm.
Klientel: Intrillade från Götgatan samt hitresta ölkonnässörer.
Vinlista: Här dricker du öl.
Typsituation: Med tanke på att det är julafton då detta publiceras kan ingen situation konkurrera med de scener som naturligt spelas upp i radhus runtom i landet just nu.
Betyg: