LUFTA VIN. Ekot av korkens plopp ebbar sakta ut mellan väggarna. Att lufta eller att inte lufta. Det är frågan du bör ställa dig. Vad händer när vinet luftas, och vilka viner mår bra av att få sig en liten släng i karaffen?
Vad innebär att lufta vin?
Många tror att det är en avancerad manöver att lufta vin, men det behöver det inte alls vara. Själv luftar jag oftast vinet direkt i vinglaset, det är luftning i sin enklaste form. Välj då ett glas av större modell för tydligast effekt. Fördelen med att lufta vinet i glasen det är att man kan följa vinet på sin doftresa mot högre höjder. Ofta känns vinet lite knutet och aggressivt i början, men ganska fort börjar vinet öppna upp sig. Till kockar brukar jag förklara att det är lite som att vänta på att osten ska komma i rumstemperatur. "Jaha, men det MÅSTE man ju alltid!" brukar det heta.
Om det är viktigt för dig att det första glaset levererar till hundra procent så kan du hälla över flaskan i en snygg karaff. Karaffen ”Cabernet” från glastillverkaren Riedel är en sommelier-favorit som är enkel att använda. Hur länge som vinet bör luftas är en smaksak, men det är alltid bättre att lufta för lite än för mycket. Ungefär en halvtimme före servering är lagom. Ett vin som luftats för länge mister ofta sin arom och kan få en lite oxiderad smak.
Vad händer när vinet luftas?
När ett vin luftas påbörjas två saker: en avdunstning av vätskan samt en "oxidation" av ämnen i vinet. Oxidation är en kemisk process, samma som får ett halvt äpple att bli brunt. Ett vin består att hundratals komponenter som påverkas av syre, luftningen får de volatila oönskade dofterna (som svavel) att dunsta bort först. Kvar lämnas alltså de önskvärda. Om du inte märker någon skillnad på favoritvinet efter luftning så finns det såklart ingen anledning att fortsätta med det för just det vinet.
Lufta röda viner
Det är nästan aldrig olämpligt att lufta röda viner. Är vinet ungt och fortfarande strävt får det en mjukare smak. Äldre viner ska man generellt vara försiktigare med, dess aromer är oftast skörare och kan förstöras av för mycket luft. Viner som lagrats på flaska under många år har initialt ibland en något instängd eller ”unken” doft som behöver vädras ur. Påminner doften däremot om blöt kork så kan vinet vara korkdefekt, då är det kört, det finns än så länge inget sätt att rädda ett ”korkat” vin.
Lufta vita viner
Det finns även fördelar med att ge det vita vinet en syre-kick i karaffen. En del av svavlet vädras ut vilket ger liv till aromerna i vinet. Det är speciellt ekfatslagrade vita viner som vinner mest på luftning. Det gör ont att se någon dricka en stor vit Bourgogne direkt från flaska till glas, dessa bör alltid luftas igenom noga.
Ska boxvin luftas?
- Att lufta boxvin är lite som att riva färsk tryffel över snabbnudlar. Visst blir det godare, men är det en smakutlevelse du är ute efter så ska fokus ligga på basråvaran. Om du nu har en box framför näsan och undrar hur du kan få en så behaglig upplevelse som möjligt så skulle jag absolut rekommendera att hälla över vinet på karaff. Boxviner får en högre halt svavel tillsatt av vinmakaren så att det håller sig i påsen. En del av detta kan luftas ur, på så sätt blir vinet fruktigare och svaveldoften (påminner om använda tändstickor) vädras ur.
Läs mer:
Dekantera vin