Gamla stan – italiensk, vegetarisk och köttig

Favoritmarkera

RESTAURANG GAMLA STAN Gamla stan har förvandlats till Stockholms hetaste krogscen. Här hittar du allt från mysiga italienska restauranger till veganmat och cocktails.

”Varför heter det Gamla stan pappa?”
”För att det är trasigt”.

Från mitt bord på, måhända Café Tabac invid Mälartorget (som har fått det mest omfattande kulinariska ansiktslyftet sedan 1875, då den väldiga latrin- och avskrädeshögen ersattes av landets första saluhall), hörde jag denna smått uttömmande historiebeskrivning.

Fullt så illa ställt är det inte med Stockholms mest haussade turiststråk, även om jag för bara några år sedan aldrig skulle drömma om att tipsa om en restaurang här. Men motreaktionen, som började med krogar som Le Rouge, har nu utvecklats till Stockholms hetaste krogscen.

Ett urval av Gamla stans restauranger, för parmiddagar, aw-infernon och luncher.

Da Peppe – Italienskt

Här serveras rätter som Carpaccio på oxfilé, serverad med tryffelolja och hyvlad parmesan,
Linguine alle vongole och Filetto di pollo ripieno. På menyn finns även rätter markerade med ”Kockens hälsoval”, för dig som inte vill beställa en hjärt-lung-räddning till dessert.
Storkyrkobrinken 16, Gamla stan.

Cultur – Vin- och tapasbar

Cultur ligger i Järnets gamla lokaler vid Järntorget. Kvarteret har varit ett nöjescentra sedan Bellmans dagar, då birfilare, skoputsare, tullsnokar och matroser strök runt. Bland annat var Bellman stammis på Gyldene Freden, mittemot.

Bardelen liknar en trattoria eller ett marockanskt badrum; kaklet klättrar upp från golvet, kryper utmed väggen längs en hylla med uppradade vinflaskor samt en förgylld bard som uppgivet lutar sig mot ett ur. Bredvid mig på bardisken står pinchos och tapas med prosciutto och salami samt en skivspelare och en trälår fylld till bredden med citroner. Menyn innehåller även ceviche och charkbrickor och lammstek. Börja med ett glas vin i baren.
Österlånggatan 34, Gamla stan.

19 Glas – kvarterskrog

Den Gulddrakebelönade kvarterskrog 19 Glas öppnade för sex år sedan och huserar på ett hörn längs Stora Nygatans rännstenar i Gamla stan. Inredningen är i det närmaste helt inglasad, som en blandning mellan en juvelerarbutik och späckhuggarbassängen på Sea World i Orlando. Här byter man meny en gång i veckan. Lunchmenyerna brukar röra sig kring
ärtsoppa och saffranspannkaka. I övrigt möts du av välsmakande rätter som rimmad Malgomajröding, killing från Raftsjöhöjden samt tartar av en 10-årig kossa från Uppland. Lägg därtill ett utmärkt vinkunnande.
Stora Nygatan 19, Gamla stan.

Hermitage – Vegetariskt

Det här är Gamla stans enda vegetarianska restaurang. Tror jag. Och måhända en av Stockholms vassare. Här serveras grönsaksbiffar, hemmagjord hummus, sju sorters sallader, olika grytor och soppor, moussaka, pastagratäng, burritos, tortillas samt fruktbollar med honung. Det mesta är svept i en ekologisk aura. Lokalen är fullständigt befriad från varje tanke på inredning.
Stora Nygatan 11, Gamla stan.

Le Rouge/Le Bar – Fransk bistro och bar

Brasseriet och baren huserar helt nära Sankt Göran och Draken och Köpmantorget i Gamla stan. Du möts direkt av tunga röda gardiner och bulliga sammetsfåtöljer med guldfransar trängs kring bardisken. En dunge av färska örter springer upp ur en kruka, invid lampskärmar i rött, vitt och höstlövsgult. Den franska inslaget är så stark att de animaliska produkterna giljotineras innan servering. I baren serveras klassiska cocktails, champagner och vin – allt svept i art nouveau. I den sammetstyngda matsalen kan du välja från ett stort utbud av entrecote och lax, som äts i en snudd på ljudlös miljö, tack vare de tunga tygerna.
Brunnsgränd 2–4, Gamla stan.

Huvudbild från Le Rouge!

Pharmarium – Hummer och slaktarbiff

Pharmarium är mest känt för sina cocktails. Men de har också ett snillrikt sätt att para ihop drinkar och mat, eller vad sägs om kungskrabba med Bourbon, rökt lönnsirap och guldpulver?

Baren är inredd som ett viktorianskt apotek; här och där små mortlar och kopparkittlar, tinkturer av kumminfrö och fänkålspollen. Ljuset från flammande gaslyktor faller över mahognyväggar, där infällda glasmontrar exponerar medicinalörter. Det doftar svagt av rosmarin och björk. I barhyllan står flaskor etiketterade Rot och Eld, invid apotekarlådor märkta HOLMIUM och JODUM – som besvärjelser. Menyn är minst lika färgglad: Hummer och chorizo, Slaktarbiff och krasse samt Fläsksida och rättika.
Stortorget 7, Gamla stan.

Djuret, Tweed och The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt

På Lilla Nygatan 5 har krögaren Daniel Crespi mutat in ett litet kulinariskt imperium, som sträcker sig från köttrestauranger via brittisk herrklubb till Europas minsta foodcourt.

Djuret – Köttrestaurang

Låt oss börja med Djuret. Som i sin estetik är en blandning av en murrig brittisk pub och ett sörmländskt slakteri: väggarna är utsmyckade med hjort- och bockskallar, lampetter i form av köttkvarnar, ljussatta älghornskronor. Tänket är ekologiskt och närproducerat, med minimalt spill. Här serveras ett djur i taget och menyn baseras på de olika styckningsdelarna.

Tweed – Matig bar

Baren beskrivs som en ”Comfortable bar for the alcohol connoisseur”. Här slår du dig ned i någon av Chesterfield-fåtöljerna (som föredömligt måste bokas) och beställer in grissvålar, rostat märgben med stör-rom samt lufttorkad svinnacke som appetizer, innan du kastar dig över de utmärkta hamburgarna.eller oxtartarerna. Här sippar du också stadens godaste Whiskey Sour.

The Burgundy Miniature Bistro Foodcourt – Foodcourt

Ett av de nyaste tillskotten i Crespis kulinariska mix är hans foodcourt. Du hittar den nedanför trapporna som leder till Tweed, i en tidigare garderob. Utrymmet är inte mycket större än en tvåårings tålamod, men Menyn dignar av signaturrätter från kvarterets restauranger: blandade charkuterier från Tweed, älghjärta från Omakase Köttslöjd, råskuren hälleflundra signerad Pubologi samt Djurets malda dovhjortstartar – karnivorerna i Crespis stall.

Lämna ett svar