Laddar annons
Brasseriet – Operan
14 Jan, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brasseriet – Operan

KUNGLIGA OPERAN. Brasseriet huserar i ett av Operans mer hemliga och omsjungna rum.
Efter öppnandet våren 2015 har baren blivit ett välkommet tillskott för vänner av höga c och klassiska drinkar.

Det droppar champagne från en grön bibliotekslampa som står på Brasseriets bardisk. Bartendern, iklädd svart väst och fluga, håller aningen förvånat i den nyss avfyrade Bollinger-flaskan innan han börjar torka av inredningen. Senare under kvällen kommer det att sprätta iväg såväl isbitar som måttkoppar från baren.

Plötsligt dyker en servitör upp bakom en pelare och jag hinner säga:
”Hej vi skulle vilja…”, innan han fyller i med:
”…Bli lite tipsy?”

Javisst, hör jag mig själv svara. För det är åtta grader kallt utanför och Stockholms ström ångar fri från is och kanotister. Att komma in från kylan och förlora sig i guldpelare, fång med färska blommor, mintgröna väggar och tennskulpturer är ett sätt för sinnet att tina upp.

Brasseriet

Brasseriet huserar i ett av Operans mer okända rum. Lokalen gick tidigare under namnet
Strömmen och här vältrade sig törstande profiler som Albert Engström och Fritiof Nilsson Piraten i bohemisk lyx. Den ljusblå och lätt flagnande väggfärgen bär ännu spår av glansdagarna, ty det rör sig om ett mycket försiktigt renoveringsarbete. De tidstypiska detaljerna och ornamenten är varsamt bevarade. Ny är dock heltäckningsmattan – prydd med ett fjädermotiv – vilken tycks kunna svälja allt från en spilld Tom Collins till ett tappat självförtroende.

 

Brasseriets drinklista

Ovanför baren brottas skulpturer av knubbiga änglar med blomvaser. Deras kroppskonstitution står i bjärt kontrast med den sobra och evighetslånga bardisken i mörkt trä och marmor. På dess yta står uppradade tinkturer, exotiska frukter samt olika typer av is, bland annat i form av snöbollar.

Gästerna sippar champagne i väntan på nästa föreställning. Servitörerna pilar mellan borden med fat dignande av kristallglas och snacks. Vi har beställt varsin Gin Gin Mule och det som sedan landar på vårt bord kan bäst beskrivas som en korsning mellan en Gin-Gin och en Moskow Mule: tanqueray, ingefära, mint och lime. Drinken är delikat, och kärv som januarikvällen.

Brasseriet – Operan

Profil: Brasserie.
Adress: Strömgatan 14, Stockholm.
Klientel: Par och kollegor.
Vinlista: Matig. En hel del viner finns på glas.
Typsituation: Den kvardröjande känslan är den av genuinitet, vilket är mer än de flesta nyöppnade krogar kan erbjuda. Eller för att citera Piraten: ”Man blir inte kosmopolit för det man har en söderhavssnäcka på byrån”.
Betyg: