Laddar annons
Vin till fylld kycklingfilé
11 Mar, 2016

Vin till fylld kycklingfilé

VIN TILL KYCKLING. Vad väljer du för vin till kyckling? Det beror förstås på vilken sorts kycklingrätt du lagar. Starkt, krämigt, kryddigt? Vinbanken väljer vitt vin till fylld kycklingfilé.

Om det står att ett vin passar till kyckling kan man fråga sig vilken typ av kycklingrätt som menas? Ugnsbakad kyckling med ganska milda smaker? Coq au Vin som är en mustig rätt med sidfläsk och rödvin. En somrig kycklingsallad eller wok med kyckling och chili?

Det säger sig självt att ett vin inte passar till alla de rätterna. Kycklingkött har neutral smak, så det viktiga är hur köttet tillagas eller vad som serveras till.

Asiatisk kyckling eller ugnsbakad

Till en kyckling med asiatisk touch, som citrongräs och lime väljer jag ett torrt och friskt vitt vin.

Till en ugnsbakad kyckling med lite gul lök och kanske vitlök serverar jag istället ett lätt rött vin från Bourgogne, alternativt en chardonnay, lätt ekad eller oekad.

En grillad kyckling med mycket färska örter matchas ihop med kryddigt men lätt rött vin, som en cabernet franc från Loire eller en vit sauvignon blanc från samma distrikt. En smakrik rosé är också fin till.

Jag gillar att servera kyckling med en mild sås med fransk och färsk dragon och till det blir det en inte alltför tung chardonnay.

Vin till fylld kycklingfilé

Jag har valt att laga en fylld kycklingfilé, med färskost, basilika och bacon. En ganska mild men ändå smakrik rätt. Här kommer några lämpliga vintips till. Receptet hittar du längre ner.

 Argento Chardonnay (6679), Argento Wine Company, Mendoza, Argentina, 91 kr

En chardonnay från nya världen, denna gång Argentina. Torrt, medelfylligt. Frisk smak av grape, grönt äpple och päron med en del fattoner. Mycket vin för relativt liten peng. Passar även till fisk och skaldjur.

Cameleon 2015 (6031), Domaine Bousquet, Mendoza, Argentina, 85 kr

Ytterligare en argentinare. Ekologisk, trevlig chardonnay. Oekad med fruktig och frisk smak av tropisk frukt och citrus. Bra syra och relativt lång smak. Servera till lätta fisk- och kycklingrätter eller sippa på i solen nu när våren snart är här.

La Gascogne par Alain Brumont 2014 (2882), Brumont, Côtes de Gascogne Frankrike, 84 kr

Ett torrt vitt vin gjort på hälften gros manseng och hälften sauvignon blanc. Örtig smak med toner av citrus, krusbär och päron. Smakrikt och mycket prisvärt. Passar till mycket, men inte alltför smakrik mat dock. Håller hög kvalitet år från år.

Soleado Verdejo Organic 2015 (6043), Bodegas Menade, Rueda Spanien, 79 kr

Ekologiskt vin från Rueda i Spanien, gjort på druvan verdejo. Här får man en liten anings sauvignon blanc-känsla med örtiga toner och krusbär. Torrt, friskt och aromatiskt till bra pris.

Recept – Fylld kycklingfilé med basilika och färskost – 6 portioner

6 kycklingfiléer
1 paket bacon
Fyllning:
150 g färskost
1 kruka basilika, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 kryddmått chiliflakes
zest från en halv citron
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fileéerna på en skärbräda och platta ut dem något. Använd plastfolie mellan fingrar och kött så blir det mindre kladdigt.

Blanda fyllningen och gör ett snitt i filén där du petar in den. Vik ihop och linda bacon runt. Lägg filéerna med baconskarvarna neråt i den ugnsfasta formen. Jag brukar inte bryna innan.

Sätt in filéerna. Efter fem minuter sänk värmen till 175 grader och låt stå i knappt 20 minuter, kolla så att de är genomstekta.

Servera med potatisklyftor och en gräddfilsås med pressad vitlök och finhackad bladpersilja, salt och svartpeppar. Eller bara med en stor sallad.

Variera rätten med att använda prosciutto istället för bacon, färsk salvia istället för basilika (då räcker det med 3-4 blad per filé eftersom salvia är mycket smakrikare), finhackad soltorkad tomat och riven parmesan i färskosten.

Häpp: en helt annan smak!

Fler goda tips

Kanske vill du prova denna kycklinggryta också.