Laddar annons
Simonsig Cape Blend till kycklinggryta | Måndagsmatchen
26 Oct, 2015

Simonsig Cape Blend till kycklinggryta | Måndagsmatchen

Det röda vinet Simonsig Cape Blend är en blandning av smakrika druvor. Ett mustigt vin som vi matchar till en lättlagad och härlig kycklinggryta med bacon och rotfrukter.

Om maten och kombinationen
Detta röda vin är ett härligt matvin som passar bra till smakrika maträtter med fläsk och kyckling. Tänk en gräddig kycklinggryta med svamp och mycket timjan. Fungerar också fint till ”charkisarna”, den lilla tallriken med skinka, korv, ost, oliver och en bit gott bröd. Vi serverar en mustig kycklinggryta med bacon och rotfrukter.

RECEPT | Kycklinggryta med bacon och rotfrukter

4 portioner

4 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
12 smålökar, skalade
4 morötter, skalade och slantade
4 palsternackor, skalade och slantade
200 g kålrot, skalad och skuren i mindre bitar
140 g bacon i små bitar
3 dl vitt torrt vin
1 msk kycklingfond
1 msk torkad timjan
olivolja
salt och peppar

Gör så här:
Bryn kycklingen tillsammans med baconet i olivoljan. Tillsätt alla grönsakerna och låt dem fräsa några minuter tillsammans med torkad timjan. Häll sedan på vin och fond. Låt småputtra i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha grytan tjockare så red av med lite maizena. En rundare smak får du med några msk vispgrädde.

Servera med kokt potatis, ris eller en bit bröd och en grönsallad.

Det är inte alls fel att låta grytan stå ett dygn innan den ska ätas, då mognar smakerna bra. Kan vara praktiskt att göra i förväg.

Fler goda tips

Här skriver Anders Röttorp om ett annat vin från Sydafrika som han gillar, samt aktuella vintips.

Vin till maten

Simonsig Cape Blend 2014 (2849), Simonsig Estate, Sydafrika, 71 kr

Ett rött vin från producenten Simonsig som återfinns i Stellenbosch, cirka 4 mil öster om Kapstaden i Sydafrika. Namnet är hämtat från bergskedjan intill; Simonsberg. Sammansättningen består av 62 procent cabernet sauvignon, 34 procent pinotage och 4 procent shiraz. Var uppmärksamma på den lätt rökiga tonen som oftast kan hänföras till röda viner från Sydafrika, framförallt från druvan pinotage.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Doften är fruktig, kryddig och lätt rökig. Fruktigt, medelfylligt vin som drar åt det mustiga hållet med smak av solmogen, mörk frukt, av björnbär och kryddor samt en knivsudd rökighet.

Härligt, smakrikt vardagsvin med guldkantad generositet. Passar lika bra till middagen som att dricka på egen hand, eller – prova till en mörk chokladpralin med hallon.

Fredagsvin med guldkant!

Vinöst vetande

Simonsig Estate är en stor egendom, men också en av Sydafrikas mest framstående vinhus. Familjen Malan köpte egendomen 1964 och med visionären Frans Malan i spetsen producerade han Sydafrikas första mousserande vin, tillverkat enligt den traditionella metoden, det vill säga precis som champagne produceras.

Med de goda vännerna Spatz Sperling från Delheim och Neil Joubert från Spier, skapade Frans Malan redan 1971 det som kom att bli ”the wine route of Stellenbosch” .