Naturligt söta vita viner har i bästa fall en fin balans mellan syra och sötma, hög koncentration och lång eftersmak. De har långt liv och bör njutas med viss mognad i små klunkar till något riktigt gott. De bästa söta vinerna just nu hittar Du här i de fyra viktigaste stilarna.
Ädelröta
När man gör ett bättre sött vin måsta man på något sätt se till att det finns en massa naturligt socker från druvorna kvar i vinet efter jäsningen. Det betyder att man behöver ha mycket hög sockerkoncentration i druvorna när man pressar dem. Det uppnås vanligen genom att druvorna får torka ut naturligt genom att hänga kvar på stockarna länge på hösten. Eventuellt angrips de också av ädelröta på skalet. Den perforerar skalet med små hål som låter vattenmolekyler dunsta ut. De stora smak- och sockermolekylerna stannar däremot kvar. När vinet jäst ut till ganska hög alkohol finns ändå rätt mycket socker kvar och det blir ett rejält sött vin, med ca 85-200 gram socker per liter. För att det skall bli ett balanserat och delikat sött vin krävs också en koncentrerad syra. Jag tycker att det skall vara både sött och ändå rikt och friskt. Vanliga druvsorter för att göra söta viner är semillon, riesling och chenin blanc, mycket på grund av sina mäktiga syror.
Sött vin är koncentrerat och långlivat
Torkningen leder till att det blir rätt små mängder vin kvar och höga kostnader per liter vin. Toppslotten i Sauternes har så låg avkastning att det bara blir ett glas vin per vinstock. Den höga koncentrationen ger de bästa mycket långt liv där de succesivt utvecklar fantastiska personligheter med komplexa nyanser. Några få av dem kan t.o.m. ha längre livscykel än vi människor har, över 100 år. Även de billigare med lägre koncentration kan ofta utvecklas väl i ett decennium och mer. Koncentration gör att det inte behöver serveras så mycket vin per person. Jag tycker man klarar 5-6 personer på en halvflaska.
Sött vin och mat
Söta vita kvalitetsviner är ofta ett trevligt komplement till desserter. Man dricker dem lämpligen i hyggligt stora vinglas så att man även kan njuta av doften. Pröva gärna att marinera jordgubbarna i bitar i ett sött vitt vin av Sauternes typ några timmar för att sedan sila av och dricka ”marinaden” i ett glas till. De är också klassiskt i många av sötvinsdistrikten att använda vinet till gås- och anklever och andra milda feta patéer. De som har hög koncentration är också riktigt intressanta med ost särskilt grönmögelostar. Personligen tycker jag att bjuder man på ett riktigt läckert sött vitt vin skall man också prestera något litet läckert till. Det är först då som vinet riktigt blommar upp och visar upp sin personlighet. För den som vill vara lite mindre konventionell, tycker jag det blir en härlig kombination av sauternes och lutfisk!
Sauternes/semillon
I tabellen har jag delat in de söta vita vinerna efter stiltyper, vilket också ger huvuddistrikt och druvor. En sådan stil som det finns gott om viner från i Sverige är Sauternes. Det är ett distrikt i södra Bordeaux som toppas av det dyra och exklusiva Chateau d’Yquem. Världens kanske ändå bästa söta vita vin under de senaste 150 åren. Vinerna görs på i huvudsak Semillon även om det ibland även blandas in lite sauvignon blanc. Nu finns på Systemet Sauternes slottet Château Suduiraut, 2002 för 419 kronor. Mogen utvecklad betydande sauternes med lätt oxidation till fortfarande hyggligt pris. Samma slotts andravin Castelnau de Suduiraut, 2010 för 159 kronor per halva är ett bra alternativ. Château Baulac Dodijos, 2013 och Château Grillon, 2012 för 99 resp. 129 kronor flaska är också bra billigare äkta Sauternes.
” Oäkta” Sauternes
I området närmast intill Sauternes gör man också liknade viner på samma druvor, med samma metoder och samma kultur. De två bästa just nu är Château du Juge och Château Menota båda 2011 för 79 kronor per halva resp. 125 kronor per hela. Runt om i världen kopieras denna stil av sött vitt vin. Ofta görs de på sauvignon blanc, som man låter hänga länge, med sen skörd. Just nu finns ett riktigt bra chilenskt sådant i Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc 2012. Det är på väg ut och återstående flaskor ligger på REA för tokfyndiga 39 kronor per halva i 33 butiker.
Loire/chenin blanc
I mellersta Loiredalen gör man lite annorlunda och mycket långlivade och komplexa söta viner på chenin blanc. Coteaux du Layon Château la Variere Le Savetier, 2014 för 99 kronor per halvflaska är en ung variant med just innehåll och sannolikt bra framtid vid lagring. Klassikern är annars kultvinet Moulin Tochais, MT som gjorts sedan 1870-talet nästan varje år för familjens eget bruk. I deras källare finns en osannolik mängd vin av samma sort. Jag kallar det för den eviga ungdomens vin. Även med många decennier på nacken ger dess uttalade syra en ungdomlig fräschör. Har provat flera lysande flaskor av MT som varit mer än 100 år gamla. Numera säljs många olika årgångar samtidigt. Den yngsta är Moulin Tochais, 2001 som kostar 239 kronor per hela. Ett bra val för att upptäcka förtjänsterna hos en ”ung” MT. För den som vill bekanta sig med en äldre, finns en utmärkt 1968 Moulin Tochais i BS för 699 kronor. Det är också en perfekt 50-årspresent till 1968orna om två år. Borde vara toppintressant även på deras 80års dag.
Tyskland och Österrike
I Tyskland har man en mycket lång tradition att göra senskördade söta viner på riesling. Ett härlig liten flaska av elegant Beerenauslese från Mosel är Dr Loosen Riesling Beerenauslese, 2013 på 18,7 cl flaska för 115 kronor. Riktigt elegant mycket friskt och sött delikat och finessigt vin som även växer med lagring i sin lilla flaska. I Österrike blir vinerna ofta lite kraftigare och de görs på flera olika druvor. I ovanlígt trevlig och frisk lättare stil finns Nittnaus Beerenauslese Exquisite, 2013 för 89 kronor per halva. Lenz Moser Trockenbeerenauslese, 2012 för 159 kronor per halva är en bra exponent för den lite mer traditionella mäktigare stilen. Den har ca 200 gram socker per liter kvar ojäst i vinet.
Tokaj/Furmint
De längsta traditionerna bland de söta vinerna som ännu görs idag har nog ungerska Tokaj. Här har man i årtusenden gjort kraftfulla koncentrerade söta viner som förr lagrades mycket länge i fat och oxiderade kraftigt. Själv är jag ganska förtjust även i den gamla stilen av Tokaj, men många andra tycker de saknar tillräcklig fräschör och spänst för sin smak. Numera, efter kommunismens fall har det skett en snabb utveckling mot en ny Tokajstil med mindre oxidation, spänstigare och mycket fräschare viner som ändå vinner mycket på långlagring, på flaska. Söta Tokajviner tappas fortfarande mest på sin klassiska flaska om 50 cl. Det finns nu en trio av bra sådana söta Tokajviner på drygt 150 kronor per halvliter. Delikat och aningen lättare i stilen är Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée, 2013 i BS. Halvmodernt med lite av de gamla lite tyngre tonerna finns St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 2008. Modernt och mycket spänstigt och innehållsrikt är Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2009.
TABELL: DE BÄSTA VITA SÖTA VINERNA SOMMAREN 2016
Nr | År | Namn | Land | Pris | Bäst | Kv | Bet | Mat |
Sauternestyp | ||||||||
4197 | 2011 | Château du Juge 37cl | Frankrike | 79 | 16-19 | 16,0 | 4,2 | 1-3 |
4087 | 2011 | Château Menota | Frankrike | 125 | 16-18 | 16,0 | 4,2 | 1-2 |
2735BS | 2012 | Casillero del Diablo LH SB 37cl SLUTREA | Chile | 39 | 16 | 16,0 | 4,0 | 1-3 |
2154 | 2013 | Ch Baulac Dodijos 37cl | Frankrike | 99 | 16-21 | 16,5 | 4,0 | 1-3 |
4115 | 2012 | Château Grillon 37cl | Frankrike | 129 | 16-20 | 17,0 | 4,0 | 1-3 |
3690 | 2010 | Castelnau de Suduiraut 37cl | Frankrike | 159 | 16-22 | 17,5 | 4,0 | 1-3 |
3004 | 2002 | Château Suduiraut | Frankrike | 419 | 16-21 | 18,5 | 4,0 | 2-3 |
Loire | ||||||||
4196 | 2001 | Moulin Touchais | Frankrike | 239 | 16-40 | 17,5 | 4,4 | 1-3 |
90436 | 1968 | Moulin Touchais | Frankrike | 699 | 16-48 | 19,0 | 4,2 | 2-3 |
2200 | 2014 | Coteaux du Layon Château la Variere Le Savetier 37cl | Frankrike | 99 | 16-21 | 16,5 | 4,0 | 1-3 |
Tyskland o Österrike | ||||||||
2959 | 2013 | Nittnaus Ba Exquisite 37cl | Österrike | 89 | 16-19 | 16,5 | 4,2 | 1-2 |
5364 | 2013 | Dr Loosen Riesling Ba 19cl | Tyskland | 115 | 16-21 | 18,0 | 4,0 | 1-2 |
12920 | 2012 | Lenz Moser Tba 37cl | Österrike | 159 | 16-22 | 17,5 | 4,0 | 1-3 |
Tokaj | ||||||||
12905 | 2008 | St Stephan's Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 50cl | Ungern | 154 | 16-24 | 17,0 | 4,0 | 2-3 |
76150 | 2013 | Oremus LH Tokaji Cuvée 50cl | Ungern | 159 | 17-25 | 17,0 | 4,0 | 1-3 |
2901 | 2009 | Ch Dereszla 5 Puttonyos 50cl | Ungern | 179 | 16-24 | 17,5 | 4,0 | 1-3 |