Laddar annons
14 Jun, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Finare rött allroundvin

Ett finare rött allroundvin, en grand cru riesling med mognad, lyxig mogen gran cru Chablis och en aromatisk vit torr box är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v24 2016 på Röttorps Bästa Vin

Det finare röda allroundvinet

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2014 för 99 kronor är ett av de allra bästa röda allroundvinerna just nu. Välbyggt ganska rikt och lovande vin med bra struktur och klangfärg. Den är extra bra med lite tätare toner i den nu aktuella årgången med lovande långt slut. Fungerar utmärkt även till en lite finare middag och bra till de allra flesta personer. Ännu bättre och rent fantastiskt blir det med fortsatt långlagring. Köp en låda och lägg ned 10 år och ta då fram en bordeauxlik komplext vin med stora rika mognadstoner.

Grand Cru riesling med mognad

Riesling Grand Cru Kitterlé 2010 för 229 kronor är en rik och mulligt generös Alsace riesling med klass från Domaines Schlumberger. Mäktigt med en liten fetma som gör det extra lämpligt till smakrika rätter med feta rika såser.

Söt och frisk Österrikare

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 37cl, 2013 för 89 kronor har en skön kombination av fyllig sötma med lättsam fräschör. Lite ovanligt milt och luftigt slut för att vara österrikare. En Beerenauslese på lite lägre koncentration och större fräschör.

2008 Champagne

Palmer & Co Millésime Brut, 2008 för 329 kronor är en utmärkt champagne från toppåret 2008. Nyansrik och balanserad med en tuch av rostade hasselnötter med längd och betydande framtid. På magnum finns i vissa butiker på samma varunummer, det äldre toppåret 2002 för mycket anständiga 829? kronor. Båda ytterst prisvärda stora champagner. Bägge fortsätter att växa under många år vid fortsatt lagring.

Lyxig mogen vit bourgogne

Chablis GC Les Preuses, La Chablisienne, 2007 för 449 kronor är en riktigt mogen och fräsch stor vit Bourgogne från Chablis. Fin mognads komplexitet med härliga syror kvar och mäktigt rikt innehåll i bra balans.

Billig röd box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon 3lbox, 2015 för 187 kronor. Klassik lite mindre fruktig Cab i denna årgång som ändå är ett riktigt hyggligt rött boxvin i den billiga klassen.

Aromatisk vit torr box

Ecologica Torrontés/Chardonnay 3lbox, 2015 för 199 kronor är en frisk lätt aromatisk och lite blommig vit torr argentinare på box. Deras torrontés druva har i sina bättre stunder, som här, en påtaglig likhet med viognier, med den stora skillnaden att det är billigt. Ett utmärkt vin när man vill ha en just lite aromatiskt blommig karaktär, vilket jag tycker fungerar särskilt bra till asiatiska smaker, men också till den ursvenska gäddan.