Laddar annons
28 Jun, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Välklingande pinot noir

Välklingande pinot noir, Quinta Vintage, en karaktärsfull bubbelrosé och ett par bra källarviner är några av veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v26 2016 på Röttorps Bästa Vin

Ren välklingande Pinot Noir

Paul Cluver Pinot Noir, 2013 för 149 kronor. I det svala sydliga ganska nya vindistriktet Elgin i Sydafrika har man ersatt en hel del av äppelodlingarna med vin. Här odlas druvor för vita viner och pinot noir för röda. Paul Cluver gör denna rena, välklingande pinot som även har en tuch av finess. Vi har haft den som en tillfällig nyhet på Systembolaget under några år. Jag tycker varje gång att det är en av de trevligaste pinot noirerna i detta prisläge. Kan utvecklas vidare några år. Perfekt till tamfågel inklusive finare kycklingrätter.

Halvtorr snygg Mosel

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2014 för 115 kronor är en snygg balanserad klassisk halvtorr mosel från toppvinhus. Bra till sommarens bär.

Vintage Port är bästa ostvinet

Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 389 kronor är en så kallad Quinta Vintage. De klassiska portvinshusen släpper en Quinta Vintage de allra flesta åren. Den lagras i många år på flaska nere i Vila Nova de Gaia, innan den säljs. Den har då en rejäl mognad, även om den vinner mycket på fortsatt lagring i något decennium. Den kostar ändå ca hälften av en ung Hus Vintage, som från de bästa husen bör lagras 20-40 år till. Denna femtonåring är rik och rejält söt med mycket generösa toner till den avancerade ostbrickan. En perfekt nybörjar vintage genom sin lättillgänglighet och i sammanhanget överkomliga pris. OBS måste dekanteras. Det finns en stor fällning i flaskan som måste tas bort innan man serverar. Lufta gärna några timmar.

Karaktärsfull bubbelrosé

Estelado Rosé Sparkling Wine för 95 kronor är ett riktigt karaktärsfullt, torrt, precist och komplext rosébubbel med en tuch av beska. Det är mycket bättre än det låter. Ett speciellt nyskapat vin från Torres i Chile på landets urdruva, pais. Den användes i början för att odla nattvardsvin. Passar bra även till mat.

Lyxig nya zeeländsk pinot noir

Schubert Marions Vineyard Pinot Noir, 2012 för 309 kronor är en riktigt elegant, tät och samtidigt lättsam pinot noir. Stor längd redan idag och växer många år i källaren. Kommer från det relativt gamla pinot noir distriktet Martinborough på södra Nordön. Burgundisk i stilen och ett stort vin för den lyxiga middagen med finare vilt eller andra smakrika delikatesser.

Aglianico mest för källaren

Taurasi, Feudi di San Gregorio 2011 för 154 kronor är en rik och ännu rejält stram femåring med viss utveckling. Görs på södra Italiens stora och ganska tuffa druva, aglianico. Taurasi är en vintyp och ett distrikt i Kampanien och Feudi di San Gregori är ett relativt ungt och utmärkt vinhus i trakten. Kan konsumeras nu men växer mycket i komplexitet och generositet med ytterligare 5-10 års lagring.

Stor chilensk ”röd bordeaux”

Montes Alpha M, 2011 för 549 kronor är ett av Chiles främsta viner. Här är förebilden stor röd Bordeaux med en druvblandning på 80/10/5/5 av cabernet s, cabernet f, merlot och petit verdot. Mycket tät och koncentrerad med stor komplexitet och längd. Lite rikare med något mjukare tanniner är stora bordeauxviner i samma prisklass. Mäktigt redan för konsumtion idag men bör helst lagras tio år till i källaren eller mer.

Läs mer:

https://vinbanken.se/2016/07/10/pinot-noir-topp-10-vin/

https://vinbanken.se/2016/05/14/rod-bourgogne-och-pinot-noir/