Laddar annons
Ny öl på Systembolaget i september 2016
3 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny öl på Systembolaget i september 2016

ÖL, NYHETER. Alla Systembolagets ölnyheter är provade och recenserade av Thomaz Grehn. Vinbanken har listan med de bästa köpen bland ny öl i september.

September är en déjà vu från juni, för den som regelmässigt intresserar sig för Systembolagets nya ölsorter. Vi har en lansering av tämligen ointressanta produkter på månadens första dag, två nyhetssläpp (2:a och 16:e) av exklusiva ölsorter och som grädde på moset eller lök på laxen (hur man nu vill se det): en lång radda lokala bubblare – den ena skummare än den andra.

I september regerar mörkrets furstar. Månaden vimlar av kolsvarta, söta, alldeles livsfarliga alkoholbomber, som ska avnjutas i små klunkar och med ledstång inom räckhåll. Med stouter och suröl om vartannat har alla ölaficionados några högtidsstunder framför sig.

Jo, en sak till som september har, men som juni saknade: Oktoberfestöl!

18 varianter av den bayerska högtidspilsnern, som klunkas i fyrahundratusenmiljarder liter i München under de två sista veckorna i september (det är antagligen därför det heter Oktoberfest). Är du intresserad av att åka till München, är detta ett förslag bland många av världens ölfestivaler.

Men Oktoberfest-kalaset känns lite avlägset, så trots att ölen redan står på hyllorna väntar vi med recensionerna någon vecka eller så.

Månadens bästa öl | september 2016

BETYG




  • Midnight Oil (11288)

    West Coast Bryggeri, Göteborg, 12,7%, 39,90 kr för 330 ml
    How do we sleep when our beds are burning? Midnight Oil är ren förförelsekonst – svart som natten, lent som sammet, högoktanigt – och farligt som en storm på en Nordsjörigg. 12,7 procent alkohol finns där, men känns inte förrän det är för sent. Kaffe, kladdkaka och konjak i samma flaska. (16/9)




  • Brekeriet B My Honey (11817)

    Brekeriet Beer, Landskrona, 9%, 42,90 kr för 330 ml
    Ser ungefär lika aptitligt ut som vattnet du just skalat potatis i, men är förmodligen det godaste smutsvatten jag smakat. Brettanomycesjäst (annars vore det inte Brekeriet) med såväl smakrikedom som alkohol, så att det ruskar till i gommen. Honungston, pumpernickel och choklad. Kollaboration med amerikanska B Nektar Meadery, specialist på honung. Ett öl att avstå mat till. Det räcker att smutta och förundras. (2/9)




  • Omnipollo Fatamorgana (31186)

    Omnipollo/Dugges, Härryda, 8%, 36,90 kr för 330 ml
    Fatamorgana, den tid skall ni ana, skaldade Carl-Axel Thernberg. Och tiden är inne precis här. Plötsligt hägrar ett öl i världsklass, bland de lokala stolpskotten. Det enda riktigt, riktigt bra, faktiskt. Syrligt, snyggt, välkammat, bryggt hos Dugges. Dubbel-IPA som borde säljas i hela landet och inte bara i och runt Göteborg. (1/9)




  • Kinn Skoddehav (11798)

    Kinn Bryggeri, Norge, 6,5%, 59,90 kr för 650 ml
    Skoddehav är norska för dimma och på bryggeriet i Florö, i princip så långt västerut man kan komma i Skandinavien, har man förmodligen en mer exakt definition av termen än bara dimma (ungefär som att inuiterna har fyrahundramiljarder olika ord för snö). Skoddehav är ett välfunnet namn, här kisar vi mot är en ganska ljug, grumlig, låt oss säga disig, ale med citruston av amerikanska humlesorter (cascade och citra). Beskt så det förslår. Lysande öl. (16/9)




  • Amager Lubricated Labrador DIPA (11678)

    Amager Bryghus, Danmark, 8,5%, 55,90 kr för 500 ml
    Snygg färg, snygg doft, snygg smak, jäkla snyggt öl. Tilltagen alkohol som bäddas in i kanderad nötighet, torkad frukt och behärskad humlebeska. Man ska inte gå över ån efter vatten, men ibland kan man ta en tur över Bron efter öl. (16/9)




  • Gouden Carolus Cuveé Van De Keizer 2016 (14005)

    Brouwerij Het Anker, Belgien, 11%, 115 kr för 750 ml
    En illsöt och kolsvart ale med drag av fikon i konjak eller åtminstone portvin. Makalöst gott. Om det varit vin i buteljen, hade det varit Pedro Ximenez. Ergo: ett dessertöl där ett litet glas räcker och mättar, så spar flaskan tills ni är några stycken som delar. Att dricka en hel flaska PX själv är lätt tröttsamt. (2/9)




  • Buxton Extra Porter (11349)

    Buxton Brewery, England, 7,4%, 39,90 kr för 330 ml
    Mera kaffe än öl. Torr, elegant, svart, söt, Kahlúadoftande brygd, som trots allt inte är extrem i sin genre. Men jag har svårt att tänka mig hårda stålarbetare i Sheffield grabba tag i och klunka i sig en sån här lokal bärs till sina fish & chips. Snacka om fördomar! (16/9)




  • Bell's Expedition Stout (11810)

    Bell’s Brewery, Michigan, 10,5%, 59,90 kr för 355 ml
    Maximal wow-faktor från de stora sjöarna. Sött, gott, med massor av smak, märkligt nog utan att bli vulgärt. Det vore en skymf mot Bell’s bryggeri i Galesburg att nämna det på samma dag som det skotska whiskydestilleriet. Och ni som diggar Glenn Miller: Kalamazoo är grannstad till Galesburg. (2/9)




  • Uncle Jacob's Stout (11643)

    Avery Brewing, Colorado, 17,1%, 123,20 kr för 355 ml
    Inte bara extra allt – det är egentligen för mycket av allt för de flesta. Någon har velat bevisa ”att allt är möjligt” och skapat ett monster i stället för en drickbar imperial stout. Illsött, alkoholstinnt, medicinalt. Men intressant. Rena soyasåsen. En droppe och en tesked salt till sushin är tillräckligt. (16/9)


BETYG




  • Södvik Säsong 2016 (11291)

    Eskilstuna Ölkultur, 6,5%, 33,30 kr för 330 ml
    Mild och lättsvald säsongsöl, belgisk stil. Det innebär generöst med frukt och syrlighet, men sparsamt med beska (vilket vi tackar för). Som gjort för moules frites eller wienerkorv med Dijonsenap. Eller varför inte till kräftor, som ett alternativ till lager? (2/9)




  • Nightmare on 18th Street APA (11602)

    Brewski, Helsingborg, 6%, 37 kr för 330 ml
    Behagligt läskande, tropiskt fruktig öl som borde lanserats inför sommaren i stället för efter densamma. Vem vill sitta med kortbyxorna på i höstrusket och klunka i sig Beach Boys-pilsner? (2/9)




  • Nils Oscar Vinjak Barrel Old Ale (11701)

    The Nils Oscar Co, Nyköping, 8,2%, 49,90 kr för 330 ml
    Lagrat i en jättetunna, som tidigare innehållit serbisk vinjak (en brandy tillverkad av Rubin AD i Kruševac). Resultatet blir ett vinöst barley wineaktigt öl med viss beska. Inte porter, men portöl. (16/9)




  • S:t Eriks Kocklandslager (11708)

    S:t Eriks bryggeri, Arlandastad, 5,2%, 21,90 kr för 330 ml
    Smakrikt. Såväl beska, lätt sötma som påtaglig maltighet i balans. Långt över standardlagern i fråga om smak. Men ”Kocklandslager” … Hallå, eller? Som göteborgare tar man sig för pannan när ordvitsandet sjunker till den nivån. (16/9)




  • Ritterguts Gose (11943)

    Brauerei Reichenbrand, Tyskland, 4,7%, 38,60 kr för 500 ml
    Syrligt men fylligt och mycket gott. Balanserat, utan de tvära tonerna av galla, som många suröl är behäftade med (med flit eller inte). Östtysk variant (bryggt i Chemnitz) av Gose, det vill säga jäst med mjölksyrabakterier, vilket ger syrligheten. En äkta Gose kommer från Goslar där vattnet tas från en mineralrik källa som ger en salt anstrykning. Det slipper vi här. (2/9)




  • Moinette Biologique (11466)

    Brasserie Dupont, Belgien, 7,5%, 73 kr för 750 ml
    EKOLOGISK
    Ljus, syrlig, vinös ale, nästan helt utan beska. Klunkvänlig törstsläckare med varningstriangel (det är starkt, det här). Hade kunnat vara ett sauvignon blanc som gått lite snett i vinifieringen, om det inte vore för det enorma skummet. (16/9)




  • Babylone Beer Project Brussels (11283)

    Brussels Beer Project, Belgien, 7%, 29,80 kr för 330 ml
    Omärkvärdig, rekorderlig, kopparfärgad ale med inte alltför bredkäftad maltighet, men med lagom tilltagen humlebeska och stadig kropp med tropisk frukt i fonden. Den här typen av öl tenderar (i en provning) att bli anonym i horden av överbäriga suröl – men det är sånt här som står kvar som segrare i krutröken, när trendkriget så småningom är över. (16/9)




  • Fuller's Past Masters 1926 Oatmeal Porter (11280)

    Fuller Smith & Turner, England, 7,8%, 39,90 kr för 500 ml
    Flytande Havrefras, fast svart från välkänt Londonbryggeri. Inte extremt, utan sansat och mycket välsmakande. Här finns alla de mörka frukosttonerna; kaffe, kakao, choklad, mörkt rågbröd och en morgoncigarr på det. Ha en bra dag! (2/9)




  • Lagunitas Wilco Tango Foxtrot (11887)

    Lagunitas Brewing, Kalifornien, 7,9%, 69 kr för 650 ml
    Tango och Foxtrot – så långt hänger jag med. Den engelska bokstaveringen för T och F är välkänd, så varför inte Whisky i stället för Wilco, för att få lite mera tryck i WTF? Nåväl, en fullmaltig, rätt melass-söt ale med bra humlebeska, värdig strong ale-representant för Heinekenägda kvalitetsbryggeriet i Petaluma. Passar till kraftig höstgryta. Men What The Fuck is Wilco? (16/9)




  • Old Stock Ale 2016 (11638)

    North Coast Brewing, USA, 11,8%, 41,90 kr för 355 ml
    Amerikansk årgångs-stout med kraftiga drag av melass. Lite för sött och mycket för alkoholstinnt för att klunkdricka. Här måste smuttas. Men gott är det – till Sachertårta med vispgrädde och aprikosmarmelad. (16/9)


Lokala Stockholmsbryggeriet i Sundbyberg



  • Lasse i Gatan 2016 (31195)

    Sundbybergs Köksbryggeri, 9,2%, 65 kr för 375 ml
    Köksbryggeri låter gulligt, men är fullständigt professionellt. Fantastisk bra stout av russian imperial-typ, men dyr. Stringenta kaffetoner, låg beska, hög maltsmak och honung gör dycken till ett slags Irish coffee utan whiskey. Lasse i Gatan är uppkallad efter piraten Lars Gathenhielm, som med Karl XII:s goda minne plundrade främmande fartyg utmed västkusten på 1700-talet.


BETYG




  • Khartoum Stout (1629)

    Frejgatan, 5,7%, 24,90 kr för 330 ml
    Bryggerie Sundbybergs Köksbryggeri ligger, möjligen kontroversiellt men ändå helt rätt med tanke på religiösa kvinnor och mäns del i att utveckla alkoholdrycker, i en före detta kyrka. Vi är i centrala Sundbyberg och hörnet av Sturegatan och Frejgatan. En av Sveriges importörer, Åkesson Vin AB, har med produktchef och ölälskaren David Ekenbäck i spetsen hyrt in sig hos Köksbryggeriet för att göra eget öl. På branschspråk kallar man det att "fantombrygga eller hellre, fantombryggeri", det vill säga att en utomstående hyr in sig i bryggeriet för att göra eget öl.
    Davids öl Khartoum är en stout, mörk, fruktig och balanserat kryddig med klädsam alkoholhalt runt 6 procent. Den något mer lätta stilen är egentligen den stora "skillnaden" till många andra stouts som kan dra åt en mer tät och mätt smakstil. Omdömet är helt klart med ett plus i kanten och jag ser fram emot nästa brygg-batch som kommer få ytterligare ett snäpp uppskruvad finish.

    Provad och recenserad av Elke Jung, 1 september 2016

Författare: Thomaz Grehn