Laddar annons
Öppna en vinflaska – vilka är verktygen
25 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Öppna en vinflaska – vilka är verktygen

ÖPPNA EN VINFLASKA, VERKTYGEN. Vinbanken har frågat Sören Polonius, chefssommelier på stjärnkrogen Esperanto i Stockholm och framgångsrik tränare för svenska sommelierlandslaget, "hur öppnar sommelieren en vinflaska"?

Tidigare i våras stod Arvid Rosengren som suverän vinnare av världsmästerskapen i sommelieri. Under många år hade Arvid tillsammans med Sören tränat inför tävlingen. Bland annat hade de filat på de praktiska moment som ingår i sommelierens arbete på restaurang, som att att öppna och servera vin,  som är ett moment i den omfattande uttagning som slutligen gallrar fram vinnaren av världsmästartiteln.

Glöm alltså alla studentknep som att ta hjälp av isärplockade galgar eller att slå flaskan mot väggen med botten först (tips, använd en tjock handduk som "krock-kudde"!). Desperat-tekniker är o-sköna så det räcker och dessutom inte helt riskfria vad gäller skaderisk.

För att få reda på hur proffsen gör bad vi Sören om hjälp. Häng med i Vinbankens serie, Öppna en vinflaska, som vi delat upp i fyra avsnitt. Först ut är tipsen om vilka verktygen är och följande tre torsdagar går vi igenom hur man gör, om man ska lufta alternativt dekanterar sitt vin och hur det går till.

Vinskola med Vinbanken

Vinbanken – Del 1: Öppna en vinflaska – vilka är verktygen, se filmen ovan.

 

Arvid Rosengren, världens bästa sommelier 2016

https://vinbanken.se/2016/04/22/varldens-basta-sommelier-ar-arvid-rosengren/

Artikel om Esperanto

https://vinbanken.se/2016/07/13/esperanto-sommarsalong-signerad-sayan-isaksson/

Filmen är finansierad av Riedel, vinglas av högsta kvalitet!

Läs mer om Vinkunskap & Vinskola