Laddar annons
Brännvins drink | Restaurang Agnes går drink med Snälleröds Jungfruns Brännvin
24 Aug, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brännvins drink | Restaurang Agnes går drink med Snälleröds Jungfruns Brännvin

JUNGFRUNS BRÄNNVIN. ”Kan du göra en rolig drink?”, är en fråga Emelie Svensson på Kungsholmens nya Restaurang Agnes får i stort sett varje kväll. Agnes är inte en cocktailbar, vi är en mat- och vinbar men just nu verkar alla vilja gå för en drink, säger hon med ett glatt leende.

Emelie Svensson är utbildad sommelier och man kan gått säga att hon är en riktig restaurangräv med 20 års branscherfarenhet. Tillsammans med goda vännerna Michael Björkman och Teodor Siesage driver Emelie sedan mitten av december 2015 den populära restaurangen Agnes, på Norra Agnegatan i Stockholm.

Agnes bjuder in sina gäster till en härligt familjär lokal, närapå som vore det en uppgraderad hemma-hos-känsla. Mat och dryck ska vara lika opretentiösa som att råvarorna ska hålla hög nivå, hela vägen. Gärna ekologiskt men det är inte ett krav, berättar Emelie. "Vi är inte en cocktailbar. Agnes är en mat och vinbar och jag kan absolut mer om vin än om drinkar.  Men det är klart, vi gillar ju smak samtidigt som om vi får en fråga om en drink vill vi gärna göra på vårt sätt".

Speciellt för Agnes är att maten serveras på fat och inte som man skulle tro av servicen som lägger upp på din tallrik. Nej, det påminner snarare om egen söndagsmiddag där maten ställs fram på bordet i vackra uppläggningsfat och skålar. Var och en serverar sedan sig själv.

- Snälleröds Jungfruns Brännvin gillar vi extra mycket för att det kommer från ett småskaligt, svenskt destilleri. Brännvinet är ekologiskt certifierat och så gillar vi det för den goda smaken, som är en mix av örter, citrus och en nypa ingefära, säger Emelie som lovat bjuda mig på en drink.

Emelie Svensson har pressat egen citronjuice, det är bäst säger hon. Var även noga med vilken Vermouth du använder är tips två.

Emelie Svensson fortsätter berätta att Agnes strävar efter att använda allt i köket och från matsalen,
"Om vi kan arbeta utan svinn tycker vi att det är ett hållbarhetstänk. För oss är det helt självklart att använda nubben vi serverat till Midsommar och har kvar, vid ett annat tillfälle. Vi gör hellre en drink än att vi ställer buteljen längs upp på hyllan för att sedan glömma bort den till nästa högtid”.

Brännvins drink | Restaurang Agnes går Snälleröds Jungfruns Brännvin

4 cl. Snälleröds Jungfruns Brännvin
1 cl. Rosévermouth
4 cl Citronjuice
2 cl. Sockerlag

Vinbankens recension

Omdöme: Frisk, örtig och lätt bitig drink. Gör jag "en Agnes" hemma drar jag ned på centilitrar, men det är jag som är en ganska soft drin-typ
Passar till: gärna innan maten för den friska syran men också efter för bitig krydda och matsmältning
Svårighetsgrad: 2
Betyg: 3+

Recept | sockerlag

Ingedienser
• 1 dl vatten
• 1 dl strösocker

Tillagning

1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
3. Låt kallna och blanda goda drinkar!

 

Recept på fler akvavit drinkar
Sturehofs Aalborg Tonic
Haymarkets World n Beyond
Haymarkets Cross the border
Haymarkets Matured Heritage