KRÄFTOR. Fest med kräftor som huvudattraktion är lätt att fixa. En skål med kräftor och några läckra, helst matiga, tillbehör så är saken klar. En favorit så här i svamptider är en gratinerad kantarelltoast.
Recept - Kantarelltoast – 4 portioner
800 g kantareller
4 skivor vitt surdegsbröd
2 msk smör
1-2 dl vispgrädde
150 g riven smakrik ost
maizena
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Rensa kantarellerna. Lägg dem UTAN smör i en het stekpanna. Rör hela tiden så att de inte bränner fast. Efter en stund släpper de ifrån sig vätska. När vätskan börjar ta slut tillsätter du två stora klickar smör. Sänk värmen till medelvärme och rör tills smöret absorberats. Tillsätt grädden. Salta och peppra. Tillsätt lite maizena för en krämigare konsistens. Ta av från värmen.
Rosta brödskivorna och smöra dem. Lägg på en plåt och fördela kantarellstuvningen ovanpå. Strö rikligt med ost över. Gratinera i ca 8-10 minuter.
Ett perfekt tillbehör till kräftor eller till en soppa men också en härlig förrätt så här i svamptider. Eller som en sen supé med en grönsallad till och ett glas rött. Mums!
Västerbottenpajen är ett måste
En västerbottenpaj är alltid ett säkert kort på kräftskivan. Här finns ett bra recept som vi publicerat tidigare.
Tunnbrödsknäcke att dippa med
4 stora mjuka tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bröden med ägg, strö över kummin och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills de blivit hårda och fått lite färg. Låt svalna.
God dippsås till tunnbrödet
Denna sås fungerar fint att dippa tunnbrödet i. Vill du servera en sås till västerbottenpajen passar den också bra.
Gör så här:
Vispa 2 dl crème fraiche tills den blir fast. Rör i rejält med finhackad dill och gräslök. Rör också i valfri rom och en tsk fransk senap. Krydda med salt och peppar.
Rösti som tillbehör till kräftor
Rösti passar både som tillbehör och som förrätt på kräftskivan.
Recept - Rösti med smält ost och löjrom – 4 portioner
400 g potatis, gärna mandelpotatis
150 g riven Västerbottensost
salt och peppar
4 msk löjrom
4 msk crème fraiche
finhackad gräslök eller rödlök
Gör så här:
Skala och riv potatisen, blanda med salt, peppar och den rivna osten.
Värm två stekpannor med rejäla smörklickar i. Ta en sked och forma fyra stora jämnstora plättar direkt i pannorna. Stek tills de är fint gyllenbruna och mjuka helt igenom, några minuter på var sida. Vänd några gånger.
Servera röstin direkt från pannan med löjrom, en klick crème fraiche och finhackad lök.
Fler goda tips
Här finns ännu fler tillbehör till kräftor
Fem bästa tipsen för kräftskivan
Vin till kräftor
https://vinbanken.se/2016/09/16/vin-till-kraftor-2/