SVAMPSOPPA. Den här fylliga, smakrika soppan är lika perfekt som huvudrätt som till förrätt. Dessutom, den är lätt att laga under hösten när skogens skafferi står vidöppet. Vinet till är smakrikt vitt eller varför inte ett kryddigare samtidigt mjukt rött vin.
Till soppan passar två olika typer av vin, om inte fler som exempelvis torr sherry. Den senare typen lämnar vi för denna gång och fokuserar på bordsvinerna.
Oavsett färg, vitt eller rött vin bör smaken var tydlig och det ska finnas syra i kombination med viss tyngd. Fatkaraktär som lätt rostade inslag eller smak av nötter är riktigt bra för att bygga smakbryggor. Nedan har jag satsat på viner i fest-genren, den som vill skala ner fest-stämpeln letar efter liknande smakbeskrivningar, fast i billigare vin.
Vitt vin
Cuvée Alexandre Chardonnay 2013 (89321), Casa Lapostolle, Chile, 199 kr
Torr, fyllig smak av mogen gul frukt med en hint av apelsin, generöst fyllig av mogna äpplen och päron, balanserad citrussyra och dito rostad smak men också lätt kryddig av faten. Bra längd.
Betyg: 4+ av 5
Rött vin
Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (12601), Bodegas Valdemar, Rioja, 139 kr
Medel/fyllig utvecklad smak av mörk frukt, inslag av torkad frukt, kryddiga inslag som kakao, tobak och dill och med nyanserad fatkaraktär. Bra eftersmak.
Betyg: 4 av 5
Recept | Svampsoppa, 4 portioner
25 g torkade kantareller (eller karljohansvamp)
3,5 dl kokande vatten
125 g färsk karljohansvamp
2 tsk olivolja
1 hackad selleristjälk
1 hackad morot
1 hackad gul lök
3 krossade viltlöksklyftor
12 dl grönsaksbuljong eller vatten
bladen från två timjankvistar
1 msk smör
3 msk torr eller halvtorr sherry
2-3 msk crème fraiche
salt och peppar
hackad persilja till garnering
Gör så här:
- Lägg den torkade svampen i en skål och häll på det kokande vattnet. Låt stå i 10-15 minuter.
lite vätska
Borsta eller skölj den färska svampen. Skär av foten på svamparna och spara dem. Skiva de stora svamparna. - Hetta upp oljan i en stor kastrull på medelvarm platta. Lägg i selleri, morot, lök och svampfotsbitarna. Låt alltsammans fräsa under flitig omrörning i ungefär 8 minuter, tills löken börjar få färg. Rör ner vitlöken och fräs i ytterligare en minut.
- Tillsätt buljong och timjanblad tillsammans med salt. Flytta över den blötlagda torkade svampen till kastrullen med en hålslev. Sila blötläggningsvattnet genom en tygsil och häll det i kastrullen. Koka upp soppan, minska värmen och småkoka, delvis täckt, i 30-40 minuter eller tills morotsbitarna är mjuka.
- Låt soppan svalna något och lägg sedan de fasta ingredienserna i mixer eller matberedare tillsammans med lite av vätskan och kör dem till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen, rör om väl och låt soppan småkoka under lock.
- Smält smöret i en stekpanna på medelvarm platta. Lägg i den färska svampen och krydda med salt och peppar. Fräs svampen ungefär 8 minuter, tills den börjar få färg. Rör om då och då i början och sedan allt oftare när vätskan börjar koka bort. När pannan är torr häller man i sherryn som får sjuda en kort stund.
- Blanda i svampen och sherryn i soppan. Smaka av och krydda efter smak. Häll upp i varma soppskålar, lägg i en klick grädde i varje portion och garnera med persilja.
Måndagsmatchen
Måndagsmatchen - Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.
Recept och bild ur boken, Laga lätt: soppor av Carole Clements, Prisma förlag, en bok som vi använt oss av mycket för de goda receptens skull.