algfarsbiff-med-vinforslag-vinbanken

Älgfärsbiffar med vinförslag | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

ÄLGFÄRSBIFF. Vin till älgfärsbiff är rött, smakrikt och vilt! Kryddor som peppar eller enbär förstärker smakerna i kombinationen och grädden rundar av. Det röda vinet är smakrikt och kommer passande från Rhônedalen.

Vignobles Brunier tillhör den skara klassiska vinproducenter som vinvänner skattar så högt att de nu och då inte ens delar med sig av sin upptäckt. Det är sant!

Producenten gör vin från olika platser i Rhonedalen och som veckans vin, Le Pigeoulet des Brunier, i IGP Vaucluse vilket gett klassificeringen IGP (en skyddad ursprungsbeteckning som är “bredare” än jämförelsevis de krav som gäller för Gigondas alternativt Châteaneuf-du-Pape. Den senare appellationen inhyser familjens toppviner, Domaine du Vieux Télégraphe (finns i fantastiska årgång 2012 just nu) och vinet Télégramme som har årgång 2011.

vin-till-algfarsbiff

Vinet

Le Pigeoulet des Brunier 2012 (75126), Brunier, IGP du Vaucluse Frankrike, 139 kr

Druvor: 80% grenache noir, 10% syrah , 5% carignan , 5% cinsault.
Smak: Medel/fyllig, mörkfruktig smak med strama och fruktiga tanniner, inslag av mörka bär, örter och mineral. Bra längd. Supertrevlig!
Betyg: 4 av 5

Recept | Älgfärsbiff med ugnsbakad mandelpotatis | 4 portioner

500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
rapsolja och smör till stekning

Sås

2-2 schalottenlökar
1 msk mör
2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt
3 msk sherry
3 dl vispgrädde eller crème fraiche
cirka 4 msk messmör
2 msk rårörda lingon
2 tsk fransk senap
2 msk japansk soja, helst tamari
ev. salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
  • Skala och riv löken, finhacka enbären och blanda till i – tillsammans med resten av ingredienserna.
  • Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora biffar.
  • Bryn biffarna tills de fått fin färg, låt dem sedan steka klart i ugnen mellan 5-7 minuter, eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

SÅSEN

  • Skala och finhacka schalottenlökarna. Fräs dem i smör, i en kastrull.
  • Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
  • Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar efter egen smak.
  • Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Kommentera