topp-10-nya-vita-viner-januari-2017

Topp 10 vita viner | nya viner 20 januari 2017

Favoritmarkera

TOPP 10 NYA VINER. Den 20 januari lanseras nya viner på Systembolaget. Vinbanken har listat sina favoriter.

De är inte så många, de nya vinerna. Glädjande var kvaliteten god över hela linjen, förutom något enstaka undantag. Vill du hellre eller också, se vilka de bästa röda vinerna i januari är.

TOPP 10 VITA VINER

  • Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2015 (99148), Weingut Josef Jamek, Wachau Österrike, 130 kr

    Druvor: Grüner veltliner
    Smak: Halv/torr, medelfyllig. Sötmogen frukt, äpplen, ton av apelsin, örter och kryddor. Sötmogen rondör. Bra eftersmak.
    Omdöme: God, kort och gott. Dricka nu.
    Passar till: Som ett glas vin utan mat eller till snittar och småplock av olika slag, från fisk till ljust kött men också asiatiska rätter.
    Betyg: 4-
    Mer: Egendomen grundades 1910 när Anton Jamek köpte sin första bit mark i Wachau, Österrike. Han son Josef var en av de första i Wachau att göra vingårdsspecifika (Ried) viner utan tillsatts av socker. Idag drivs företaget av tredje generationen, dottern Jutta och hennes man Hans.

  • G de Château Guiraud 2015 (96021), Bordeaux Frankrike, 146 kr

    Druvor: 70% sauvignon blanc och 50% sémillon
    Smak: Torr, medelfyllig. Mogen vit och grönfruktig smak, söta inslag av persika, gula päron och melon. Lättsam eftersmak.
    Omdöme: Publikt i sin stil och inget fel i det. Detta vin är inte sött som man tror eftersom producenten är väl känd för sina söta viner.
    Passar till: färska räkor, en fiskrätt som en soppa med saffran, till citronkyckling eller fläskkotlett i 80-tals recept med ananas.
    Betyg: 3

  • Tokara Sauvignon Blanc Tokara 2016 (95317), Elgin Sydafrika, 149 kr

    Druvor: Sauvignon blanc
    Smak: Torr, medel/fyllig. Fruktig av citrus, lime, örter och gröna frukter. Lättsamt frisk eftersmak.
    Omdöme: Uppgraderat husvin. Välgjord.
    Passar till: Carpaccio på hälleflundra med äpple, citronolja och körvel eller räktoast med fänkålssallad
    Betyg: 3+
    Mer: Miles Mossop är Tokaras vinmakare och oenolog sedan 2000. Historien förtäljer att han först efter fem års arbete tyckte att vinerna höll den klass som han tyckte var ok att presentera världen.

  • Pegasus Bay Sauvignon Semillon 2013 (99056), Waipara Nya Zeeland, 170 kr

    Druvor: Sauvignon blanc, semillon
    Smak: Söt, medelfyllig, fruktig. Tropisk smak med limesyrlig ton, bra koncentration, smakar av fat (se nedan).
    Omdöme: Ursprungstydlig, av soligarer ursprung med följdsmak av sötfruktigt tropiskt snitt.
    Passar till: Laga rätter av fisk, vit eller fetare som lax, i smakrika recept med tillbehör som grädde, smör, mild curry, saffran eller svamp och gula rotsaker.
    Betyg: 3+
    Mer: Vinstockarna till detta vin är gamla, med Nya Zealändska mått, 30 år i snitt och de växer på norrsluttningar (bra läge oftast på södra halvklotet). Smaken av fat kommer enbart av att en del av sauvignonen jäst på fat samt all semillon jäste på gamla fat. Intressant att detta, som man kan tycka lilla beslut, ger så pass distinkt smak till vinet.

  • Abtsberg Riesling Kabinett 2015 (90585), Maximin Grünhäuser, Mosel Tyskland, 190 kr

    Druvor: Riesling
    Smak: Söt äppelsmak med dito citrusinslag. Lång eftersmak.
    Omdöme: Frisk, elegant och välgjord.
    Passar till: Sällskapsvin, till fiskrätter eller asiatisk mat som Ingefärspocherad kyckling med kokosdressing och risnudlar
    Betyg: 4-
    Mer: Vinet lagras på stora ekliggare några månader innan buteljering. Producenten äger 30 hektar vingårdar i ett sammanhängande stycke vid Mosels biflod Ruwer i närheten av Trier. Egendomen delas in i tre olika vingårdar. Brudersberg, Herrenberg och Abtsberg.

  • Chablis Premier Cru Montee de Tonnerre 2011 (92080), Simonnet-Febvre, Frankrike, 230 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, fyllig. Fruktig, äpplen och päron, tydligt koncentrerad, inslag av mineral, nötter och smör, balanserad syra oh mjuk fetma. Lång eftersmak.
    Omdöme: God nu och ett bra tag framöver.
    Passar till: Grillade havskräftor, fisk med sås, ljust kött med sås
    Betyg: 4
    Mer: Vinhuset grundades 1840 av Jean Febvre och man gjorde enbart mousserande viner, så kallade Crémant de Bourgogne. Idag är den enda chablisproducent som gör detta. Familjen har sålt huset som i dag drivs av Jean-Philippe Archambaud. Montee de Tonnerre är ett 1er Cru läge i Chablisdistriktets appellationsranking där Grand Cru tillhör topplägena.

  • Abtsberg Riesling Spätlese 2015 (92275), Maximin Grünhäuser, Mosel Tyskland, 240 kr

    Druvor: Riesling
    Smak: Söt, medelfyllig, nyanserad söta äpplen, liten aprikoston, balanserad fruktsyra, lång och läcker smak.
    Omdöme: Finstämd och elegant.
    Passar till: Som ett glas sött vin efter maten, utan dessert eller tillsammans med en tunnbottnad, gul fruktkaka och syrlig gräddklick.
    Betyg: 4

  • Gewurztraminer Herrenweg Vieilles Vignes 2008 (90597), Domaine Zind Humbrecht, Alsace Frankrike, 250 kr

    Druvor: Gewurztraminer
    Smak: Söt, medel/fyllig. Nyanserad, torkade frukter, citrus, aprikos, kryddig, örter och apelsin. Nyanserad. Lång eftersmak. Komplex.
    Omdöme: Läcker, toppvin.
    Passar till: Ost och dessertvin!
    Betyg: 4+
    Mer: Domaine Zind-Humbrecht grundades 1959 när Léonard Humbrecht gifte sig med Geneviève Zind. Familjen Humbrecht har en historia i vinbranschen sedan början på 1600-talet. Arbetssättet producenten står för är, kan man säga, unikt med ett detaljfokus få andra kan mäta sig med. Företaget är certifierade av kontrollorganet Biodyvin, som biodynamisk odling och tillverkning.

  • Sec Le Mont 2014 (92087), Domaine Huet, Vouvray Frankrike, 296 kr

    Druvor: Chenin blanc
    Smak: Söt, medelfyllig. Elegant, stram och balanserad syra, tydlig mineralton, med läcker lång smak av grape, apelsin och äppeltoner. Liten karamellhint, inslag av smör, nötter plus en lätt fetma.
    Omdöme: Läcker och god nu!
    Passar till: Grillad fisk, skaldjur, chevré.
    Betyg: 4+
    Mer: Ett enastående vin av chenin blanc från Loire av ett välkänt vinhus. Här har man arbetat med biodynamisk odling och tillverkning sedan 1980-talet. Jästen är naturlig och vinerna lagras i källare där temperatur (10-11 grader) och luftfuktighet (nästan 100 procentig) är naturligt reglerat.

  • Hervé Dubois Blanc de Blancs Grand Cru Millésime 2009 (92360), Hervé Dubois, Champagne Frankrike, 300 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, äpplen, lätt brödighet som av smörbulle, inslag av champinjoner. Lång, smakrikt fruktig eftersmak.
    Omdöme: Trevlig, god att dricka nu. Bredare stil.
    Passar till: till mingel och skål eller skaldjur naturell.
    Betyg: 4
    Mer: producent i Avize, Côte des Blancs, som är stolta över att tillverka champagne av egna druvor (ovanligt förekommande idag).

Andra tips på bra vita viner (tänk på att priserna ändrats sedan artikeln skrevs, + 1 kr upp på alla!)

Vita viner Topp 10 | samlingsartikel för vin i olika prisklass

Huvudbild: Oliver Humbrecht är ansvarig för företaget Zind-Humbrecht och vinmakningen

Kommentera