Lillördag med vintips ur beställningssortimentet

Favoritmarkera

BESTÄLLNINGSVIN. Att rekommendera vin ur beställningssortimentet är inte svårt. Utbudet är enormt men det gäller att navigera rätt. Kvalitet är här som i butik, inte en självklarhet.

Tre härliga viner, varav ett av dem finns i ett fåtal butiker är med i dagens ”tipslista”. Gigondas är ett distrikt med vin i budgetklass, när och om man ställer vinerna i jämförelse till dem från Châteauneuf-du-Pape som kostar betydligt mer. Många gånger får man betala för ”namn och renommé”, inget fel i det såklart och gäller för det mesta och inte bara vin. Vilket alltid ger vinälskare god anledning till att leta efter ”prisvärda toppval” utanför de upphöjda distriktens gränser.

VINTIPS I BS (beställningssortimentet)

BETYG FYRA MYNT

VITT VIN
Trimbach Pinot Gris Réserve 2013 (85519), Alsace Frankrike, 170 kr
I skrivande stund är uppgiften på webben, hos bolaget, att vinet är av årgång 2012. Vi har provat 2013. Utgår från att Systembolaget ligger efter..
Smak: Torr, fyllig fruktmogen smak av vita päron, en lätt örtig twist och lång eftersmak. Detta vin vill jag servera till sparris! Det är dags snart…

Vill du hellre välja Trimbachs rieslingvin finns det i butik och här har Karin matchat det vinet till en maträtt (med recept).

RÖTT VIN
Domaine du Pesquier Gigondas 2013 (2836), Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 159 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre
Smak: Fyllig. Fruktig, blå och röd frukt, lätt kärnig, plommonsmak, örter & kyddor, viol, strama tanniner. Kryddig eftersmak.
Passar utmärkt till Påskens lammstek!
(och nej, det ligger inte i BS-sortimentet men tror att många kan behöva beställa hem vinet till egna butiken)

Huvudbild: från vingården, Domaine du Pesquier!

Esporão Reserva Tinto 2013 (74012), Herdade do Esporao, Alentejo Portugal, 171 kr
Fyllig, läcker traditionell vinsmak med en rejäl skopa fatkaraktär, smak av mörk frukt samt inslag av lite torkade frukter och örter. Fin eftersmak.
Även detta vin passar Påskens lammrätter eller liknande smakrik kötträtt, välj recept med massor av örtkyddor eller tillagning på grillen.

Söker du inspiration till vilken mat som passar ett speciellt vin eller vinstil, surfa in på fliken Mat & Middag

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Då tipsar vi om vin ur beställningssortimentet. Du kan hinna få hem vinet till – lördag men räkna med upp till 10 dagar.

Lämna ett svar