Laddar annons
Vinregion Toro i Spanien
24 Aug, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinregion Toro i Spanien

VINREGIONEN TORO: Den Spanska Vinregionen Toro har gjort sig ett namn världen över för sina kraftiga rödviner på druvan tinta de toro. I den här artikeln beskriver vi Toro genom sin historia, geografi och inte minst producenter. Lär dig det viktigaste om Toro på 5 minuter!

Vinregionen Toro | Bakgrund

Precis som många andra regioner i Spanien har man i Toro hittat amforor med vinrester från romartiden. Toros viner blir kända på 1300-talet, ett tidigt exempel på detta är att vinerna hade dispans från importförbudet av vin till staden Sevilla. Det ansågs helt enkelt inte korrekt att förbjuda importen av regionens viner. Det finns enligt kontrollorganet i Toro en mängd skrifter från 1500-talet som benämner vinodling som en viktig ekonomisk aktivitet i Toro. I inventarielistorna på fartygen som seglade till Amerika hittar vi Toro-vin, kanske hade dom längre lagringsduglighet än andra viner, vi kan bara spekulera. Det goda ryktet håller sedan i sig genom århundradena och i slutet av 1800-talet, när vinlusen härjade i Frankrike, importerades vin från bland annat Toro. Tillslut får vinlusen fäste även i Toro och tar kol på vingårdarna. Dom planteras om, men Toros glans kommer inte tillbaka så lätt. Under nästan hela 1900-talet så använder man Toro-vinet för att höja alkoholhalten och färgen på viner från andra regioner, exempelvis Galicien.

Vinregionen Toro | Geografisk överblick

Toro ligger i provinsen Zamorra som i sin tur ligger i östra delen av regionen Castilla y Léon. Närmaste stora stad är Valladolid som är porten till Ribera del Duero.

Druvsort | Tinta de Toro

Tinta de Toro är samma druva som tempranillo, men efter hundratals år i Toro har den formats av sin omgivning. Idag är tinta de toro certifierad som en inhemsk druva med väldefinierade ampelografiska* kännetäcken. Den har tjockare skal och mer tannin än tempranillo. Detta tillsammans med sina generellt låga skördeuttag bidrar till att dess viner kan upplevas sträva och fylliga. Druvan mognar tillräckligt tidigt för att räddar skörden från höstarnas kalla frostnätter.

Vinproducenter i Toro

Vinregionen Toro sträcker ut sig över 62.000 hektar, men bara 5.800 är planterade med vingårdar godkända för produktion av Toro-vin. Det kan jämföras med exempelvis Rioja, som har hela 62.593 (2017) hektar vingårdar. Allt som allt finns det 1200 företagare (vinodlare) som äger vingårdar i Toro, men bara 50 vinproducenter. Överlägset störst är Pagos del Rey som står för hela 36 procent av Toros vinproduktion. Ägarfamiljen Solis från La Mancha är en av Spaniens största vinproducenter.

Högt rekommenderade viner(!)

Pintia, Bodegas y Viñedos Pintia (Vega Sicilia). Pintia är numera ett av de elegantaste vinerna i Toro, inte så ”bufflig” som årgångarna på 10-talet. Finns nu på Systembolaget!

Romantico, Dominio de Eguren. Samtliga viner från Bröderna Eguren är lyxiga upplevelser med en balans, textur och precision som separerar dom från konkurrenterna. Finns nu på Systembolaget!

Martin Krachler Bodegas Valmartin. Schweizaren Martin Krachler gör tinta de toro (i extremt limiterad kvantitet) med ett stort öga för detaljer. Detta är “boutique-vin” för de insatta. Finns inte på Systembolaget.

Epitafio, Bodegas Legado de Orniz. Argentinaren Diego Alfredo Ribbert och hans fru Enriqueta Celemín Amaro tillverkar bland dom mest kompletta vinerna i regionen, allt från mycket gamla vingårdar i San Roman de Hornija. Finns inte på Systembolaget.

Vinbankens Cruz Liljegren mitt i vingården Paraje el Pozo, ansvarig för lyxvinet Cartago från Bodegas San Román.

Toro idag (2017) – intryck från senaste resan

Den nuvarande presidenten över D.O. Toro, Felipe Nalda Alvarez personaliserar Toros viner väl. Han är stor som en tvångsmatad tjur och beskriver genom sin tolk självsäkert sin regions viner som några av världens bästa. Efter att ha besökt mer än 150 vinerier i Spanien så kan jag säga att det är ganska vanligt att bli “hemmablind”. Samtidigt som Alvarez prisar vinernas volym och styrka så finns den vinälskare som undrar om inte vinerna vuxit ut kavajen lite för mycket. Åsikterna om Toro är polariserade. Efter att under en vinprovning i Toro under våren ha provat över 50 viner från olika årgångar så kan jag säga att kvalitén är allt för ojämn för att tala om Toro som en av världens stora vinregioner. Det verkar vara otroligt svårt, även för dyra viner, att få mogna tanniner av hög kvalitet och samtidigt ha en integrerad alkohol. Något som nästan bara regionens topp-producenter verkar klara av.

* Ampelografi är läran om vinrankan.

Läs mer: Vega Sicilia – única viner sedan 1874