spanska-kottbullar-albondigas-caseras

Vin till köttbullar – spanska albóndigas eller som husman med gräddsås

Favoritmarkera

ALBÓNDIGAS. Spanska köttbullar, albóndigas caseras eller ett recept som lyxig svensk husman, köttbullar med gräddsås, passar fenomenalt bra till läckert vin från Italien.

Söder om Florens i vackra Toskana ligger byn Montalcino. Här produceras rött vin av druvan brunello (sangiovese). Den högsta kvaliteten har DOCG beteckning och vinerna klassas som Brunello di Montalcino. Nivån under är betecknad som Rosso di Montalcino. Veckans vinförslag heter Val di Suga och områdets rykte till trots så smakar vinet följsamt och förvånande lättdrucket (sagt med glimten i ögat) med tanke på att distriktet är känt för sina tanninrika, ibland mycket kärva viner. Vi matchar till köttbullar. Albondigas smakar så där ljuvligt gott medan det svenska receptet är traditionellt, läckert gott med härlig gräddsås.

val-di-suga-brunello-di-montalcino-vinbanken

Vin till köttbullar

Brunello di Montalcino Val di Suga 2012 (42302)
Tenimenti Angelini, Toscana , Italien, 259 kr

Druvor: Brunello (sangiovese)
Smak: Fylligt rött, nyanserat vin med balanserad strävhet (tanniner) och fruktsyra med inslag av kryddor, örter, nypon och fat. Smak av mogna körsbär och en nypa tobak ger fler nyanser.
Omdöme: Moget vin som passar utmärkt bra till en bit ost, smakrik vego eller köttgryta, eller som här till köttbullar.
Sockerhalt: 3 g/l

Läsarnas betyg (Antal röster: 2)

Betygsätt

Ditt betyg

Betygsätt

Recept | köttbullar med gräddås | 4 portioner

Tid: 30 minuter

200 g nymalet nötkött
100 g nymalet kalvkött
100 g nymalet fläskkött
1/2 dl ströbröd (eller 1 dl vitt matbröd i smulor)
2 dl vispgrädde
1 gul lök (hackad)
smör (till stekning)
1 ägg
salt och nymalen vitpeppar

Gräddsås:
sky från stekpannan
1 msk smör
1 msk vetemjöl
japansk soja
1 köttbuljongtärning
ca 1/2–1 dl vispgrädde eller mellangrädde

Servera till: potatismos, lingonsylt och pressgurka (eller saltgurka)

Gör så här

  • Lägg ströbrödet i grädden så det blöter upp ordentligt. Rör om då och då. Skala och hacka löken.
  • Värm smöret i en stekpanna. Lägg i löken när smöret tystnat, och bryn den på svag värme. Tillsätt den brynta löken i det uppblötta ströbrödet. Rör ner ägget.
  • Kör med stavmixer så löken blir puré.
  • Blanda de olika färserna i en stor bunke. Tillsätt lökblandningen och rör om väl. Stänk i några droppar vatten så färsen blir smidig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
  • Ta ett smörpapper och skölj av det med kallvatten.
  • Forma små fina köttbullar och lägg på papperet, men gör först ett par och provstek dem i lite smör. Smaka om det behövs ytterligare kryddning. Forma resten av smeten till små fina bullar, och lägg upp dem på smörpapperet. Stek köttbullarna i omgångar i smör i stekpanna.
  • Häll över köttbullarna till en gryta. Koka ur pannan med några matskedar vatten efter varje omgång köttbullar, och häll på skyn. När alla köttbullar är stekta, dra pannan av värmen. Lägg i 1 msk smör och pudra över mjölet, vispa ner grädden och smula i buljongtärningen. Vispa flitigt, så mjölet inte klumpar sig.
  • Sätt pannan på svag värme och låt såsen koka upp. Den ska vara rätt tjock. Sila ner såsen över köttbullarna i grytan. Skaka grytan då och då så såsen blandar sig med skyn. Smaka av såsen och håll köttbullarna varma till servering.
  • Servera med potatismos, lingonsylt och pressgurka.

 

Kommentera