fairtrade-med-extra-tips-ur-bs-vinkoplistan-27

Fairtrade med extra-tips ur BS | Vinköplistan #27

Favoritmarkera

VINKÖPLISTAN. De vita vinerna är friska och fräscha för att passa sommarens lätta maträtter, ett av dem fairtradecertifierat. Ett chardonnayvin ur BS är veckans extratips precis som nyheten att röda bordeauxvinet Château Belgrave nu säljs i årgång 2012.

De röda vinerna i ordinarie vinköplista passar till grillat. Välj gärna vegorätter eller som det röda under 100 kronor som också kan passa till grillad fisk a la stockholmsvegetarianers sätt att se på saken.

Att presentera sig som ”vego” leder till följdfrågor. Som vad man egentligen äter, eller inte. Och Vinbanken passar på att skicka glada hejarop till Sveriges alla krögare som inte har det lätt – hurra för er!

Veckans extravin är vitt, och ett chardonnayvin ur BS (beställningssortimentet) väl värt att kolla upp. Likaså är snygga Château Belgrave ett rött vin för fin-festmiddag. Vinet har nyligen bytt årgång och på hyllan står nu 2012 –  med den generösare smaken (jämfört med 2011).

Huvudbild från skörden hos La Riojana i Argentina. Producenten är Fairtradecertifierad! (bild från Systembolaget)

Vinköplistans vita viner, under 99 kr och mellan 100-200 kr

1. Ecologica Torrontés Chardonnay 2017 (6231). Fairtrade.

La Riojana, Valles del Famatina Argentina, 75 kr
Druvor: 60% torrontés, 40% chardonnay.
Smak: Örtig, lätt parfymerad doft. Vinet är torrt, lätt/medelfylligt med bra syra, smak av gula äpplen och lime med en lätt blommig rondör. Okomplicerad och trevlig.
Passar till: prova till lax med asiatisk smak av koriander, wasabi eller pepparrot. Utmärkt som sällskapsvin, nåväl-lyxiga pastarätten på förslag är kanske överkurs, men-det är ju ändå semester!,  till nötter, chips och örtiga dipper.
Betyg: 3+

2. Sancerre Les Baronnes 2017 (32253)

Henri Bourgeois, Sancerre Frankrike, 185 kr
Druvor: Sauvignon blanc.
Smak: Torr, medelfyllig och tydlig i sitt uttryck. Smakar av mogna päron och andra gröna frukter, citrus, en hint av grapefrukt, örter och mineral. nyanserad, välgjord och smakrik.
Passar till: Fantastiskt lyxigt vin till fördrink, till skaldjur som räkor men gärna till ostron, lätta fiskrätter kan vara forell tillagad i folie med förskpotatis, till krämiga ostar – gärna av getmjölk eller smaksatta med örter. Se här, recept på fisk i folie-på grillen!
Betyg: 4

Vinköplistans röda viner, under 100 kr och mellan 100-200 kr

3. Cacadu Ridge Bin 14 Cabernet sauvignon Shiraz 2016 (2010)

Oenoforos S A, South Eastern Australia Australien, 75 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, shiraz
Smak: Medelfyllig. Fruktig, röda och mogen, generös smak, plommon och körsbär. Lätt örtig. Saftig längd.
Omdöme: Smakmumsig.
Passar till: Fredagsmys, till chips och soffhäng eller utomhus, på verandan. Grillade, kryddstarka korvar kan fungera utmärkt. Eller prova till grillad fisk med gräddig svampsås. Korvinspiration, specialbutiken Taylors and Jones i Stockholm.
Betyg: 3+

4. Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2016 (2800)

Delas, Crozes-Hermitage Frankrike, 159 kr
Druvor: Syrah
Smak: Fyllig, nyanserad smak v mörk frukt, mörka bär som drar åt det soliga söta hållet, inslag av kryddor och örter samt balanserade fat. Lätt animalisk ton och balanserade tanniner. Nyanserad!
Passar till: Toppbra vin till mat och gärna smakrikt kött, grillar ni välj entrecote för den mer ”feta” smaken. Prova till Karins goda entrecote!
Betyg: 4+

Här är listan med Topp 10 bästa, röda vinerna över 200 kr, just nu, och där producenten Delas toppvin finns med!

Extra – Vitt och Rött vintips i BS + röd Bordeaux med ny årgång

Moreau Chardonnay 2017 (75700)

J. Moreau & Fils, Bourgogne Frankrike, 99 kr. BESTÄLLNINGSSORTIMENTET.
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, frisk och fruktig smak av gula äpplen, gröna päron, mogen citrus och en lätt örtig twist och stänk av mineral.
Omdöme: Friskt fräscht vitt för sommarens middagar eller mys.
Passar till: Sommarens matiga sallader, till kyckling och fisk – gärna lax med örtig sås – och till kalla rätter av fläskkött. Ett annat förslag är “örtmarinerad fläskfile”.
Betyg: 4

RÖTT

Masi Bell’Ovile 2015 (74190)

Masi, Toscana, 115 kr
Druvor: Sangiovese, canaiolo, ciliegiolo.
Smak: Fruktig, kryddig doft samt medelfyllig, kärnig, mörkfruktig smak av plommon och sötare bär, en hint av russin och smak av kryddor och lakrits. Bra syra ger smaken en skjuts.
Passar till: Som ett bra vardagsvin, servera till pizza, pasta och paj med ost och skinka. Alle enkla rätter att laga som ”vego”.
Betyg: 3+

PLUS YTTERLIGARE ETT TIPS, I  FINVINSGENREN
Det kom ett pressmeddelande om Château Belgrave 2012 (3925), 389 kr som jag vill fånga upp. Vinet säljs nu i årgång  2012, vilket innebär en mer generös smak, i jämförelse till stramsyrliga 2011.
Läs gärna inlägget på Folkvinsbloggen från mini-vertikal-provningen tidigare i år med årgångarna 2009, 2011, 2012.

Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor. Urvalet gör vi framförallt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Vinköplistan – Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget! Passar inget av vintipsen ovan surfar du lätt in på Vinköplistan och kollar förslag från tidigare veckor.

Lämna ett svar