10-drinkrecept-mousserande-vin-vinbanken

10 drinkrecept med mousserande vin

Favoritmarkera

MOUSSERANDE DRINKAR. Att blanda en drink med mousserande vin är enkelt och recept fungerar lika bra med frukt, bär eller i syrligare varianter med smak av citron. De mest populära mousserande drinkarna blandas med hallon, fläder och jordgubbar. Sommar helt enkelt!

Mousserande vindrinkar passar utmärkt som fördrink till många gäster och gör sig oftast utmärkt bra som alkoholfria varianter.

Givetvis kan man lyxa till det med champagne som i några av recepten men det fungerar lika bra med cava eller andra torra mousserande viner. Blandas drinken med prosecco får drinken direkt en liten sötma, trevligt och bra i kombination med frukt.

Förslag på bubbelviner, Topp 10 mousserande vin

För alla hemmabartenders är en färdig sockerlag att rekommendera. Tappa upp i tom glasflaska med bygelkork och förvara i kylskåp. Håller sig länge! Ett annat kul tips är att frysa bär, gärna jordgubbar som kan användas som isbitar i drinken.

Sockerlag

1 dl socker
2 dl vatten

Gör så här
Koka upp socker och vatten.
Rör tills sockret löst sig. Ta av från värmen, låt svalna.

Ett tips är att smaksätta sockerlagen med favoritörter eller citron. Koka då upp tillsammans och när sockerlagen svalnat, sila av kryddorna.

1. Lyxbubblare med sorbet

Valfri mängd hallonsorbet
Rosa champagne
Färska hallon för garnering

Gör så här
1. Lägg en skopa sorbet i valfritt champagneglas.
2. Fyll upp med champagne.
3. Garnera med hallon.
4. Njut av drycken och ha en sked nära till hands för att kunna äta upp den smälta sorbeten.

2. Bubblande hallondrink, 8 glas

125 g hallon
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
– eller färdig sockerlag, ungefär motsvarande mängd!
1 flaska mousserande vin, 75 cl
Garnering
8 hallon
8 kvistar mynta eller citronmeliss

Gör så här
1. Koka upp hallon, vatten och socker och låt det sjuda i 10 minuter. Sila lagen och låt den kallna. Fördela lagen i 8 glas.
2. Vid servering: Häll på mousserande vin och lägg ett hallon i varje glas och stick ner en kvist mynta eller citronmeliss

10-drinkrecept-hallon-mousserande-vin-vinbanken

3. Champagnecocktail

4-6 jordgubbar
2 matskedar socker
2 matskedar vodka
Champagne
Jordgubbssorbet

Gör så här
1. Blanda jordgubbar och socker i en mixer.
2. Mixa jordgubbspurén med vodkan i en shaker.
3. Rör försiktigt ner champagnen.
4. Lägg en kula av jordgubbssorbeten i glaset och häll drinken över.
5. Toppa med champagne enligt smak och njut!

4. Granatäppelmimosa, 4 drinkar

En mycket god och fräsch champagnedrink med färskpressad apelsinjuice men det fungerar också utmärkt att variera med olika typer av juicer, testa dig fram.

Granatäppeljuice
Granatäppelkärnor
Champagne eller valfritt mousserande vin

Gör så här
1. Fyll glasen till hälften med väl kyld champagne eller annat mousserande vin.
2. Toppa sedan försiktigt med samma mängd kall juice.
3. Garnera med kärnor och gärna en kvist rosmarin. Klart!

5. Prosecco med blåbär

1 msk crème de cassis
1 tsk citronsaft
färska blåbär
prosecco

Gör så här
1. Häll upp crème de cassis och citronsaft i ett champagneglas.
2. Fyll upp glaset med prosecco.
3. Krossa några blåbär och rör ner i drinken.

6. Charmiga sötsura

4 cl gin
2 cl citronsaft
2 cl sockerlag
cava
is
garnering: en smal spiral av citronskal

Gör så här
1. Fyll en shaker med is, gin, citronsaft och socker. Skaka i 15-20 sekunder.
2. Sila drycken och häll upp i ett avlångt champagneglas.
3. Fyll upp med cava och garnera.

7. Fläder- och rabarberdrink, 10 glas

4 dl konc rabarbersaft
2 dl konc flädersaft
4 dl vodka
isbitar
några färska myntablad
40 jordgubbar
2 l torrt mousserande vin eller fruktsoda
rabarberstjälkar till garnering

Gör så här
1. Blanda rabarbersaft med flädersaft och vodka i en karaff.
2. Lägg några isbitar i varje glas. Häll upp blandningen i glasen.
3. Lägg i några färska myntablad och 4 jordgubbar i varje glas.
4. Fyll på med torrt mousserande vin eller fruktsoda.
5. Garnera gärna med en liten rabarberstjälk

8. Välkomstdrink med fläder

2 cl vodka, ev smaksatt med fläder
4 cl outspädd flädersaft
1,5 dl kolsyrat mineralvatten
Garnering, citron och jordgubbe

Gör så här
1. Kyl dryckerna.
2. Blanda vodka och flädersaft. Tillsätt mineralvattnet.
3. Garnera med citronskiva och jordgubbe, gärna frysta i stället för isbit.

9. Negroni Sbagliato

1 msk söt vermouth
1 msk Campari
cava
is

Gör så här
1. Fyll ett glas med is, vermouth och Campari. Rör om i glaset så att alkoholen blandas och kyls ner av isen.
2. Häll upp vermouth- och Campariblandningen i ett avlångt champagneglas (inte isen!).
3. Fyll upp med cava och rör om igen.
4. Om du önskar ett mildare alternativ kan du servera samma drink i ett lågt glas ihop med några iskuber.

10. Kalle

1-2 citronskivor
1 krm socker
2-3 färska, skivade jordgubbar
prosecco

Gör så här
1. Lägg citronskivorna i ett glas och häll över sockret.
2. Muddla citronen och sockret.
3. Häll i jordgubbarna och muddla även dessa.
4. Fyll upp med prosecco.

Bilder: bakingaddiction/cocktails

Något litet att äta till – se förslag Aptitretare och tilltugg till fruktiga drinkar. 

Kommentera