Vin till heta räkor med rhode islandsås
SKALDJUR. Vin till räkor är en klockren match, men vin till heta smaker kräver mer. Den grillade eller stekta, knapriga ytan på räkorna gillar vin, gärna dem som har balanserade fat-toner som smak av lätt rostat kaffe eller nötter.
Chardonnayvin passar utmärkt men en ståtlig vit bordeaux, som Chateau Coucheroy fungerar också.
Här är annars länkar till fler vintips: Sommarens vita viner 2018, Topp 10 | chardonnay
Vin till heta räkor med rhode islandsås
Château Coucheroy 2013 (4136)
André Lurton, Pessac-Léognan Frankrike, 129 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medel/fyllig, grönfruktig smak av äpplen, krusbär, vinbär, fläder och mogen kiwi samt grönare persika. Tydlig mineralton, balanserad citrusfrukt av citron, lime med drag av fat. Bra längd.
Omdöme: Bra, välgjord och balanserad vit Bordeaux av bättre kaliber till fyndpris. Drick-god!
Betyg: 4+
Recept | Heta räkor med rhode islandsås, 4 portioner
2 påsar stora räkor, okokta och utan skal
Marinad
2 pressade lime
½ finhackad röd chili
2 hackade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 tsk saltRhode Islandsås
1 ½ dl gräddfil
1 ½ dl majonnäs
½ dl chilisås
5 droppar tabasco
1 tsk konjak
1 krm salt
½ krm cayennepepparTillbehör
1 salladshuvud
1 citron
Gör så här
1. Blanda samman allt till marinaden, lägg i räkorna och låt ligga ca 1 timme.
2. Blanda allt till såsen och smaka av med salt och tabasco.
3. Grilla eller stek räkorna.
4. Servera med rhode island, grillade citronklyftor och salladsblad.
Recept: Hemköp, BILD Vinbanken besöker Oummi.