SKALDJUR. Vin till räkor är en klockren match, men vin till heta smaker kräver mer. Den grillade eller stekta, knapriga ytan på räkorna gillar vin, gärna dem som har balanserade fat-toner som smak av lätt rostat kaffe eller nötter.
Chardonnayvin passar utmärkt men en ståtlig vit bordeaux, som Chateau Coucheroy fungerar också.
Här är annars länkar till fler vintips: Sommarens vita viner 2018, Topp 10 | chardonnay
Vin till heta räkor med rhode islandsås
Château Coucheroy 2013 (4136)
André Lurton, Pessac-Léognan Frankrike, 129 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medel/fyllig, grönfruktig smak av äpplen, krusbär, vinbär, fläder och mogen kiwi samt grönare persika. Tydlig mineralton, balanserad citrusfrukt av citron, lime med drag av fat. Bra längd.
Omdöme: Bra, välgjord och balanserad vit Bordeaux av bättre kaliber till fyndpris. Drick-god!
Betyg: 4+
Recept | Heta räkor med rhode islandsås, 4 portioner
2 påsar stora räkor, okokta och utan skal
Marinad
2 pressade lime
½ finhackad röd chili
2 hackade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 tsk saltRhode Islandsås
1 ½ dl gräddfil
1 ½ dl majonnäs
½ dl chilisås
5 droppar tabasco
1 tsk konjak
1 krm salt
½ krm cayennepepparTillbehör
1 salladshuvud
1 citron
Gör så här
1. Blanda samman allt till marinaden, lägg i räkorna och låt ligga ca 1 timme.
2. Blanda allt till såsen och smaka av med salt och tabasco.
3. Grilla eller stek räkorna.
4. Servera med rhode island, grillade citronklyftor och salladsblad.
Recept: Hemköp, BILD Vinbanken besöker Oummi.